• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

To ράλυ των τιμών του φυσικού αερίου και η ρευστή πολιτική κατάσταση στις σχέσεις Ρωσίας – Ευρώπης ανάγκασαν την τσεχική προεδρία να ανακοινώσει  τη σύγκληση έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. για να εξεταστούν νέα μέτρα διαχείρισης της κρίσης, συμπεριλαμβανομένης και της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρεύματος. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δαπανήσει μέχρι στιγμής 280 δισ. ευρώ για κοινωνικά μέτρα στήριξης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel τα οποία δημοσίευσε το Bloomberg, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη θέση ως ποσοστό του ΑΕΠ (3,7%), διαθέτοντας μέχρι σήμερα 6,8 δισ. ευρώ.

Βλ. αναλυτικά σχετικά άρθρα:

Ενέργεια: Στο τραπέζι ξανά ευρωπαϊκό πλαφόν στο ρεύμα (Καθημερινή)

Η ενεργειακή κρίση αλλάζει και το Σύμφωνο Σταθερότητας (capital.gr)

Αναθεώρηση στόχων

Πιθανή αναθεώρηση του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2% λόγω της ενεργειακής κρίσης και των μέτρων στήριξης εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όπως άφησε να εννοηθεί σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο υπ.Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

ΤτΕ- Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

Σημαντική αύξηση κατά 4,1 δισ. ευρώ (68,3%) παρουσίασε το έλλειμμα του ισοζυγίου  Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2022, σε σύγκριση πάντα με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, αγγίζοντας τα 10,1 δισ. ευρώ.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο την αύξηση του ελλείμματος στο Ισοζύγιο Αγαθών καθώς οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 35,2% σε τρέχουσες τιμές (3,8% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 48,2% σε τρέχουσες τιμές (23,0% σε σταθερές τιμές).

 Με φόντο την ΔΕΘ

Όπως κάθε χρόνο η ΔΕΘ θα είναι ένα πολιτικό βαρόμετρο καθώς η κυβέρνηση ανακοινώνει την οικονομική της στρατηγική. Η διοργάνωση της 86ης Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης ξεκινά το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 και ολοκληρώνεται την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, τηρώντας πιστά τον πολυδιάσταστο χαρακτήρα της και με τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 Πληθωρισμός – ανακοινώσεις

Tην Τετάρτη 31 Αυγούστου αναμένεται από τη Eurostat να ανακοινώσει τις πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού τον Αύγουστο στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Στις 9 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει  τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου. Στις αρχές Σεπτεμβρίου τα πρώτα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και πιο συγκεκριμένα τα φορολογικά έσοδα του 8μηνου.

 Αύξηση τζίρου επιχειρήσεων

Αύξηση κατά 31,4 δισ. ευρώ ή κατά 39,3% σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων της χώρας το β τρίμηνο εφέτος και ανήλθε σε 111.266.580 χιλ. ευρώ, έναντι των 79.861.578 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών  παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (128,8%). Τη μικρότερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Ενημέρωση και Επικοινωνία (14,4%),  ενώ τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Σχετικές με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα (4,2%).

Πέντε προκλήσεις για την Ευρώπη

Στη Σλοβενία μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα, 29 Αυγούστου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο “2022 Bled Strategic Forum” και συγκεκριμένα στο πάνελ με θέμα: «Πόσες προκλήσεις για την Ευρώπη» (“How many challenges for Europe”). Στο πάνελ αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Κροατίας Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν (Gordan Grlić Radman), της Σλοβακίας Ιβάν Κόρτσοκ (Ivan Korčok), της Ουγγαρίας Πίτερ Σιάρτο (Péter Szijjártó), η υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Βελισλάβα Πέτροβα (Velislava Petrova), καθώς και η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καταρίνα Μπάρλει (Katarina Barley).