• Σήμερα είναι: Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας το Νταβός επιστρέφει και από σήμερα έως τις 20 Ιανουαρίου θα υποδέχεται προσωπικότητες από τον κόσμο των επιχειρήσεων και των οικονομικών, της πολιτικής , των ΜΜΕ, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Στην πενθήμερη συνάντηση της παγκόσμιας ελίτ, η οποία πραγματοποιείται υπό τον τίτλο «Συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο», θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Ανάμεσά τους ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς – ο μόνος ηγέτης της G7 που θα παρευρεθεί, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν από τον απεσταλμένο του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για το κλίμα, Τζον Κέρι, και την εμπορική αντιπρόσωπο Κάθριν Τάι. Την Ελλάδα θα εκπροωπήσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης

Συνέρχεται σήμερα η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στην οποία θα συζητηθούν η οικονομική κατάσταση και οι προοπτικές της ευρωζώνης, επί τη βάσει της σχετικής ενδιάμεσης έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σύμφωνα με το άρθρο IV του καταστατικού του. Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν επίσης τα μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης. Άλλα ζητήματα συζήτησης είναι  τα προσχέδια προϋπολογισμών, η μακροοικονομική σταθεροποίηση, η διαδικασία μεταπρογραμματικής εποπτείας και η εφαρμογή της Διαδικασίας Μακροοικονομικών Ανισορροπιών σε κράτη- μέλη της ευρωζώνης.

Την Τρίτη συνεδριάζει  το Ecofin, στο οποία θα συζητηθεί ο οικονομικός και δημοσιονομικός αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία.

 Αίτημα των μη συστημικών τραπεζών

Η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ), δηλαδή οι μη συστημικές τράπεζες, με επιστολές προς το  υπουργείο Οικονομικών και το Γραφείο του Πρωθυπουργού, ζητά να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στα μέλη της προκειμένου να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (πληροφορία από Capital.gr)

Δεύτερη πληρωμή από το ΤΑΑ

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Πάολο Τζεντιλόνι, το αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα για τη δεύτερη πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ύψους 3,6 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε  το υπουργείο Οικονομικών.

 Αμφισβήτηση των αντικειμενικών αξιών

Ξεκίνησε η διαδικασία αμφισβήτηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022 από δεκάδες δήμους της επικράτειας.  Οι δήμοι της χώρας έχουν  προθεσμία μέχρι τις 20 Ιανουαρίου να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις ενστάσεις στη βάση δεδομένων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στη συνέχεια, αρμόδια επιτροπή θα εξετάσει τις γνώμες-ενστάσεις των δήμων και μετά θα υπάρξει ανάλογη εισήγηση προς τον υπουργό Οικονομικών  για τις ζώνες για τις οποίες θα υπάρξει  ανάγκη επανάληψης της διαδικασίας των αντικειμενικών αξιών.

Κυκλική οικονομία

Μνημόνια Συνεργασίας υπεγραφησαν μεταξύ του  Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου(ΕΜΠ) και του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ Α.Ε.), του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων Αθήνας και του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, με σκοπό την αναζήτηση των βέλτιστων πρακτικών κυκλικής Οικονομίας  στην ποιότητα ζωής και την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας.

Φορολογικές παραβάσεις 1 δισ

Ποσά ύψους σχεδόν ενός 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται να εισπραχθούν το 2023 από το Δημόσιο από πρόστιμα, ποινές και καταλογισμούς που έχουν ήδη επιβληθεί ή πρόκειται να επιβληθούν σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα για φορολογικές παραβάσεις.

 

Άρθρο: Handelsblatt: Γιατί το 2023 θα είναι μια μοιραία χρονιά για τη Δύση (capital.gr)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

 

  • ΣΛΟΤ Αριθμ. Πρωτ.: 3022 ΕΞ / 9.1.2023 – Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος – Λογιστικές εγγραφές

https://elte.org.gr/2023/01/10/slot-arithm-prot-3022-ex-9-1-2023/

  • Μητρώο Παγίων Περιεχόμενο, έλεγχος και συμφωνία, στοιχεία που χρήζουν προσοχής (Νικόλαος Παπαγιάννης – Γιώργος Παπαδόπουλος )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=227888

  • Πώς «διαβάζουν» οικονομία και αγορές τον δομικό πληθωρισμό ( Στέφανος Κοτζαμάνης)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=227897

  • Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι… (Grant Thornton)

https://www.kathimerini.gr/economy/562208692/forodoxies-gnorizete-oti-377/

  • Φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για δαπάνες διαφήμισης (Τζένη Πάνου AS network )

https://www.kathimerini.gr/economy/562208689/forologika-kinitra-stis-epicheiriseis-gia-dapanes-diafimisis/

  • Κατώφλια 2023 – Δήλωση Intrastat

https://www.taxheaven.gr/news/62240/katwflia-2023-dhlwsh-intrastat

  • Ο ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή – Ερωτήσεις και απαντήσεις

https://www.taxheaven.gr/news/62223/o-fpa-sthn-pshfiakh-epoxh-erwthseis-kai-apanthseis

  • Ψηφιακή υποβολή ενδικοφανών προσφυγών – Νέο video από την ΑΑΔΕ

https://www.taxheaven.gr/news/62219/pshfiakh-ypobolh-endikofanwn-prosfygwn-neo-video-apo-thn-aade

  • Τελωνειακή αποταμίευση – Νέες οδηγίες για το ειδικό καθεστώς

https://www.taxheaven.gr/circulars/42232/e-2001-2023