• Σήμερα είναι: Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Στην ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στα ακίνητα που ξεκίνησε το 2019 με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την αναστολή του ΦΠΑ προχωρά η κυβέρνηση, περιορίζοντας από τη μία τη γραφειοκρατία στις μεταβιβάζεις, επεκτείνοντας από την άλλη τις αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα. Το πλαίσιο των αλλαγών ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (AΑΔΕ) στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ. Ειδικότερα: 1. Διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες.  2. Επέκταση αντικειμενικών αξιών.  3. Αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές τιμές.  4. Αυτόματη συμπλήρωση Ε9.  5. Κατάργηση πιστοποιητικών για μεταβιβάσεις ακινήτων.  6. Πλατφόρμα Ακινήτων.  7. Σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό.

Προβλέψεις ΚΕΠΕ

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΚΕΠΕ, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας προβλέπεται στο 5,3% για το 2022 και στο 2,2% για το 2023. Σύμφωνα με την εκτίμηση αυτή, η οικονομία της χώρας προβλέπεται ότι θα παραμείνει σε ανοδική τροχιά κατά το τρέχον έτος, με τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ να παρουσιάζει επιβράδυνση, παραμένοντας, όμως, σε ικανοποιητικό επίπεδο, λαμβανομένης υπόψη της δύσκολης συγκυρίας. Όλο το κείμενο του ΚΕΠΕ εδώ

 Attica Bank

Την έναρξη συζητήσεων και την ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων με την εταιρεία Thrivest Holdings Ltd για συμμετοχή της στην υπό υλοποίηση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ανακοίνωσε η Attica Bank, μετά από σχετική επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε λάβει.

ΕΝΦΙΑ

Tα νέα εκκαθαριστικά του φόρου ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν νωρίτερα, δηλαδή τον ερχόμενο Μάιο αντί τον Αύγουστο, όπως συνηθίζονταν παλιότερα. Έτσι, οι όσοι ιδιοκτήτες ακίνητων δεν θέλουν να καταβάλουν το πόσο εφάπαξ θα έχουν -και πάλι- περιθώριο 10 μηνών για να τον πληρώσουν τμηματικά.

Πρόβλημα με επιστρεπτέες

Η ΑΑΔΕ ακόμη και σήμερα δεν έχει ολοκληρώσει την έκδοση όλων των νέων εκκαθαριστικών για τους «παραβάτες» και ως εκ τούτου χιλιάδες επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν εάν και τι οφείλουν τελικά στις εφορίες για την κρατική ενίσχυση που έλαβαν. Το «κώλυμα» στην όλη διαδικασία οφείλεται στο γεγονός ότι ναι μεν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ εντοπίστηκαν περίπου 18.000 επιχειρήσεις που δεν είχαν τηρήσει τη βασική ρήτρα απασχόλησης, με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν στις 31 Ιανουαρίου ολόκληρο το ποσό που έλαβαν και εντόκως, ωστόσο, ύστερα από εμπεριστατωμένους δεύτερους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι κάποιες από τις επιχειρήσεις αυτές μόνο για τυπικούς λόγους εμφανίζονται στις «λίστες» με τα ονόματα όσων δεν τήρησαν τους όρους. Επομένως οι εν λόγω υπόχρεοι θα έπρεπε να εξαιρεθούν, με νεότερη διορθωτική απόφαση, η οποία ωστόσο ακόμη δεν έχει εκδοθεί για να καλύψει τα «κενά».

Στην Ιαπωνία για επενδύσεις

Στην Ιαπωνία βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μαζί 20μελή επιχειρηματική αποστολή. Ο κύκλος συναντήσεων άρχισε με την ελληνική αποστολή να  προτάσσει τους λόγους, για τους οποίους η χώρα μας μετατρέπεται σε προορισμό για διεθνείς επενδύσεις.

Άρθρο 1 : Die Welt. Η παραπλανητική επίθεση γοητείας της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή (Capital.gr)

Άρθρο 2 : Κρίσιμοι μήνες για το μέλλον έξι μεγάλων εταιρειών (Ναυπηγεία Ελευσίνας, Φειδάς, Καστανιώτης, Folli Follie, Καζίνο Ρίου- Αλεξανδρούπολης, Λάρκο) Καθημερινή.

(πηγές: Capital.gr, Kathimerini.gr, Naftempotiki.gr, newmoney.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Κυκλοφόρησε το τεύχος 49 του Accountancy Greece. 

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

 

  • ΕΛΤΕ 001/2023 – Διενέργεια Ποιοτικών Ελέγχων 2023

https://elte.org.gr/2023/01/24/001-2023-dienergeia-poiotikon-elegchon-2023/

  • ΣΛΟΤ Αριθμ. Πρωτ.: 2933 ΕΞ / 22.1.2023 – Λογιστικός χειρισμός παρεχόμενης δωρεάς μέσω βελτίωσης ακινήτου τρίτου

https://elte.org.gr/2023/01/24/slot-arithm-prot-2933-ex-22-1-2023/

  • Η αντιμετώπιση της ανάκτησης της φορολόγησης των διανεμόμενων ποσών από κέρδη για τα οποία δεν έχει καταβληθεί φόρος εισοδήματος πρέπει να είναι απλή και ευέλικτη ( Γεώργιος Λαζαρίδης ΣΟΛ Crowe)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=227983

  • Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι… (Grant Thornton)

https://www.kathimerini.gr/economy/562240426/forodoxies-gnorizete-oti-379/

  • Ενημερωτικό Δελτίο Δεκεμβρίου 2022 της ΣΟΛ Crowe

https://www.solcrowe.gr/%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B9%CEVZaM

  • Για το ποσό των μερισμάτων, που δεν έχει καταβληθεί στους μετόχους προκειμένου να διατεθεί για μελλοντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα προσδιοριστεί με νεότερη απόφαση Γενικής Συνέλευσης, δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων – ΣΟΛ Α.Ε.

https://www.taxheaven.gr/circulars/4efalaiwn-sol-a-e

  • Η «τεχνητή διευθέτηση» ως εργαλείο επιβολής φόρων (Της Νίκης Χατζοπούλου)

https://www.taxheaven.gr/circulars/42305/arora-h-texnhth-dieyoethsh-ws-ergaleio-epibolhs-forwn

  • Ε. 2005/2023 Στατιστικά κατώφλια έτους 2023 για την υποβολή δήλωσης Intrastat

https://www.forin.gr/articles/article/68139/e-2005-2023

  • Προσαυξημένη έκπτωση διαφημιστικής δαπάνης κατά τα φορολογικά έτη 2022 και 2023

https://www.taxheaven.gr/news/62371/prosayxhmenh-ekptwsh-diafhmistikhs-dapanhs-kata-ta-forologika-eth-2022-kai-2023