• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Αύξηση κατώατου μισθού.

Στο τέλος της τρέχουσας βδομάδας θα ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο οι τελικές αποφάσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού. , στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο τελικό πόρισμα το οποίο έχει στείλει το ΚΕΠΕ προς τον Υπουργείο Εργασίας, προτείνεται αύξηση από 4,5% έως 7,5%. Κατά μέσο όρο δηλαδή προτείνεται μία αύξηση της τάξεως του 6%. Ο μέσος όρος αύξησης που προτείνουν οι κοινωνικοί εταίροι ανέρχεται σε 8%, ενώ ο μέσος όρος αύξησης την οποία προτείνουν οι επιστημονικοί φορείς και η ΤτΕ ανέρχεται στο 6,8%. Με άλλα λόγια, η μέση αύξηση από όλες τις παραπάνω προτάσεις ανέρχεται σε 7%. Ενδεχόμενη αύξηση 7% θα οδηγούσε σε μικτό κατώτατο μισθό στα 762 ευρώ (έναντι 713 ευρώ σήμερα) ή στα 707 ευρώ καθαρά. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ακολουθήσουν αξιώσεις για αλυσιδωτές μισθολογικές αυξήσεις στο Δημόσιο τομέα, που υπολείπεται του ιδιωτικού, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν τα δημόσια οικονομικά.

Κατάργηση προστίμου εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης

Καταργείται από τις φετινές δηλώσεις το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων για φυσικά πρόσωπα. Σύμφωνα με τη διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο καταργείται το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής εφόσον το ποσό του φόρου δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ.

ΕΚΤ, συνέχιση ανόδου των επιτοκίων

Επενδυτές εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια σε επίπεδο-ρεκόρ φέτος και θα τα διατηρήσει, μάλιστα, υψηλά και το 2024. Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία, καθώς και για το σύνολο της Ευρωζώνης, ήταν απροσδόκητα ανησυχητικά. Αναλυτές βλέπουν συνέχιση των αυξήσεων των επιτοκίων μέχρι το καλοκαίρι τουλάχιστον, με το τελικό επιτόκιο να εκτιμάται στο 3,75% με 4%, από 3,25%-3,5% που προβλεπόταν πριν. Αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την οικονομία −τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις ίδιες τις κυβερνήσεις− τόσο φέτος όσο και το 2024, δεδομένου ότι ο πλήρης αντίκτυπος του κύκλου σύσφιξης χρειάζεται 9-12 μήνες για να εκδηλωθεί.

Φυσικό αέριο σε χαμηλή πτώση

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και σχεδόν 18 μήνες, σημάδι ότι η ήπειρος φαίνεται να έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο της ενεργειακής κρίσης. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν τον Φεβρουάριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, επεκτείνοντας το μεγαλύτερο σερί μηνιαίων απωλειών από το 2020. Έτσι, τον περασμένο μήνα, η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς έπεσε κάτω από το όριο των 50 ευρώ ανά MWh για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2021. Οι τιμές είναι τώρα 85% κάτω από το υψηλό ρεκόρ των 300 ευρώ ανά MWh τον Αύγουστο του 2022.

Market pass

Σήμερα, Δευτέρα 6 Μαρτίου θα λάβουν το επίδομα Market Pass τα 1,75 εκατομμύρια νοικοκυριά που επέλεξαν να το εισπράξουν είτε σε άυλες κάρτες, είτε ως έμβασμα στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Οι πληρωμές σήμερα θα αφορούν τους πρώτους δικαιούχους που οι αιτήσεις τους εγκρίθηκαν έως τις 28 Φεβρουαρίου, καθώς οι πληρωμές στο λογαριασμό τους άρχισε και ολοκληρώνεται σήμερα, ανάλογα με το τραπεζικό ίδρυμα το οποίο έχουν επιλέξει.

Άρθρο : Επιστροφή σε δημοσιονομική πειθαρχία υπό την εποπτεία της Ε.Ε. (Ε.Χρυσολωρά, Καθημερινή)

( πηγές: Kathimerini.gr, Naftemporiki.gr, Capital.gr, OT.gr, Το Βήμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

 

  • Accounting Technicians: A Key Component of the Accountancy Ecosystem

https://www.ifac.org/knowledge-gateway/developing-accountancy-profession/discussion/accounting-technicians-key-component-accountancy-ecosystem

  • Διαγραφή χρέους (Γεωργίου Στ. Αληφαντή)

https://www.taxheaven.gr/circulars/42491/upd-arora-diagrafh-xreoys

  • myDATA – Δείτε όλες τις αλλαγές με τη νέα απόφαση Α 1023/2023

https://www.taxheaven.gr/news/62794/mydata-deite-oles-tis-allages-me-th-nea-apofash-a-10232023

  • Φορολογικός χειρισμός από ημεδαπή Α.Ε. του εισπραχθέντος μερίσματος και του φόρου που παρακρατήθηκε από νομικό πρόσωπο φορολογικό κάτοικο Η.Π.Α. – ΣΟΛ Crowe

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=228494

  • Επικαιροποιημένο εγχειρίδιο με ερωτήσεις-απαντήσεις σε Τελωνειακά θέματα

https://www.taxheaven.gr/news/62824/epikairopoihmeno-egxeiridio-me-erwthseis-apanthseis-se-telwneiaka-oemata

  • Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι… ( Grant Thornton )

https://www.kathimerini.gr/economy/562295332/forodoxies-gnorizete-oti-380/

  • Φορολογικές οφειλές, αναγκαστική εκτέλεση και συμψηφισμός ( Τζένη Πάνου Accounting Solutions A.E. )

https://www.kathimerini.gr/economy/562295437/forologikes-ofeiles-anagkastiki-ektelesi-kai-sympsifismos-2/

  • Νόμος 5026/2023 Υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) και οικονομικών συμφερόντων – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας – Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις.

https://www.taxheaven.gr/law/5026/2023