• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Συνεδριάζει σήμερα το euro working group για να προετοιμάσει το Eurogroup της Δευτέρας 13ης Ιουνίου, στο οποίο  και θα παραβρεθεί και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος. Θέμα στο Eurogroup θα είναι και η  έγκριση (ή όχι) της 3ης αξιολόγησης, αλλά και η γενικότερη αποτίμηση της πορείας της χώρας στο καθεστώς μετα-προγραμματικής “ενισχυμένης Εποπτείας” που συνδέεται και με τις παρεμβάσεις στο χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί αλλά και οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα ζητήσουν να ενημερωθούν για την κατάσταση της οικονομίας αλλά πιθανόν θα ζητηθούν και “δεσμεύσεις” από τα υπηρεσιακά κατ΄ ουσίαν πλέον στελέχη του οικονομικού επιτελείου ότι δεν θα υπάρξει νέο κύμα “παροχών” . Κεντρικό ζήτημα στο euroworking group θα είναι η Ιταλία και οι διαπραγματεύσεις ώστε να αρχίσει η Ρώμη την πορεία σύγκλισης των δημοσιονομικών της στόχων.

Στο μεταξύ την Τετάρτη 5 Ιουνίου αναμένεται το πακέτο εκθέσεων που θα ολοκληρώνει το εαρινό τμήμα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και θα οδηγεί – μαζί με την έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας στην περίπτωση της Ελλάδας – στην διατύπωση συστάσεων.

Ανακοινώνεται σήμερα η πορεία του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2019.

 Βουλή

Δύο νέα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν την επόμενη εβδομάδα από τη Βουλή, αναμένονται σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες το ένα αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις και το δεύτερο στον κώδικα ποινικής δικονομίας.  Η Βουλή θα κρατηθεί ανοιχτή και σε πλήρη λειτουργία  μέχρι τις 10 Ιουνίου, 27 ημέρες πριν τις πρόωρες κάλπες στις 7 Ιουλίου.

Φορολογία ακινήτων

Από τους πλέον επιβαρυμένους στην Ευρώπη είναι οι Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με μελέτη του Tax Foundation που εξετάζει το εύρος των φορολογικών επιβαρύνσεων στην ιδιοκτησία και την αναλογία τους στο σύνολο των φορολογικών εσόδων. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι στην Ευρώπη η φορολογία επί της ιδιοκτησίας αντιπροσωπεύει το 4,6% των φορολογικών εσόδων. Ωστόσο σε τέσσερις χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Συγκεκριμένα, στην πρώτη θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη φορολογία επί της ιδιοκτησίας να διαμορφώνεται στο 12,6% των φορολογικών εσόδων, στη δεύτερη θέση το Λουξεμβούργο με 9,6%, στην τρίτη θέση βρίσκεται η Γαλλία με 9,5% και στην τέταρτη είναι η Ελλάδα με 8,1%. (Καθημερινή)

(πηγές: Έθνος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή, Euro2day.gr)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

  • ΕΛΤΕ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 011/2019ΕΡΕΥΝΑ IFIAR 2018

  http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_011_2019.pdf

  • Οδηγός «Φορολογικής Αναμόρφωσης» 2019 (Εξόδων και εσόδων) – Από το «λογιστικό» στο «φορολογητέο» αποτέλεσμα

(Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος –Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ» – Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven)

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/30922

  • Γεγονότα μετά την ημερομηνία αναφοράς

( Γιώργος Παπαδόπουλος – Οικονομολόγος, MSc)

https://www.eforologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=214250

  • Απόδοση τελών χαρτοσήμου επί δανείων κινούμενων ως τρεχούμενων δοσοληπτικών λογαριασμών

https://www.e-forologia.gr/calendar/task.aspx?id=13127

  • Είσπραξη επιδότησης από ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/23554/Είσπραξη-επιδότησης-από-ΝΠΙΔ-μη-κερδοσκοπικού-χαρακτήρα

  • Κανόνες για τις Ελεγχόμενες Αλλοδαπές Εταιρείες – Άρθρο 66 ν. 4172/2013 ( ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Α. ΑΝΤΩΝΙΟΣ -ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ – Εισηγητής Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών «Master» στο ΕΚΠΑ και I.Ε.Σ.Ο.Ε.Λ. με κατεύθυνση στην «Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική»)

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/30925

  • Απολύσεις εργαζομένων: Ανατροπή δεδομένων ( tου Γιώργου Δαλιάνη, με τη συνεργασία της Νίκης Χατζοπούλου (δικηγόρου της Artion A.E.))

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/30920