• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα και για θέσεις Διευθυντών, (όχι μόνον Γενικών Διευθυντών) θα μπορεί να επιλέγει ο ΕΦΚΑ βάσει προκήρυξης στην οποία θα μετέχουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το νέο οργανόγραμμα που επεξεργάζεται η Διοίκηση του ΕΦΚΑ προβλέπει μεταξύ άλλων την επέκταση της δυνατότητας που δίνει το άρθρο 3 του νόμου 4892/2022 στο να επιλέγονται στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα όχι μόνον για θέσεις Γενικών Διευθυντών αλλά και Διευθυντών. Στις αλλαγές που ετοιμάζονται περιλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες του Capital και η αξιολόγηση των Γενικών Διευθυντών που ανέλαβαν θέσεις ευθύνης μετά τον νόμο 4892 και για τους οποίους προβλέπεται τριετής θητεία με ανανέωση άπαξ για άλλα τρία έτη.

Αγρότες

Να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους αγρότες θέλει η κυβέρνηση , εστιάζοντας στην υλοποίηση των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί αλλά και στην ευρωπαΐκή συζήτηση που είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο εκπρόσωποι των αγροτών μιλάνε για συνέχιση των κινητοποιήσεων και δίνουν αύριο ραντεβού στη Λάρισα για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, ζητώντας να ανοίξει ακόμα περισσότερο το πλέγμα των μέτρων στήριξης.

Εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ

Έως τις 22 Φεβρουαρίου έχουν χρονικό περιθώριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κάνουν την ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση της έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ. Η αίτηση θα υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα My property της ΑΑΔΕ με τους κωδικούς του Taxis. Ειδικά για την φετινή εκκαθάριση, την έκπτωση θα δικαιούνται όσοι έχουν ασφαλίσει πλήρως τα ακίνητά τους για τουλάχιστον 900 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ από την επόμενη χρονιά θα ισχύσει το όριο των 1000 ευρώ. Η έκπτωση του 10% θα χορηγηθεί σε όσους είχαν ασφαλίσει πλήρως τα ακίνητά τους για ολόκληρο το 2023.

FED- EKT

Σήμα για μειώσεις στο κόστος του χρήματος μέσα στο 2024 έστειλαν το τελευταίο 10ήμερες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Η μείωση του πληθωρισμού σε επίπεδα σχετικά κοντά στον στόχο του 2% είναι ο βασικός λόγος που τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναφέρθηκαν περισσότερο ή λιγότερο ρητά στην προοπτική μείωσης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου δεν προσδιόρισαν τον ακριβή χρόνο που θα αρχίσουν τις μειώσεις στο κόστος χρήματος, σημειώνοντας ότι θέλουν να προχωρήσει περισσότερο η διαδικασία αποκλιμάκωσης των τιμών, ώστε να έχουν μία βεβαιότητα πως ο πληθωρισμός θα επανέλθει πράγματι στον στόχο του 2% σε σταθερή βάση και δεν θα υπάρχει κίνδυνος μίας ξαφνικής ανάκαμψής του.

(πηγές: Kathimerini.gr, Capital.gr, Naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)