• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το τακτικό Συμβούλιο των 27 Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, ενώ αμέσως μετά θα γίνει η δεύτερη συνάντηση της ομάδας υπουργών των χωρών του Νότου (EUMED-9). ΚΙνητοποίηση αγροτών αο πολλές χώρες με τρακτέρ στο κέντρο της πόλης.

Φορέας Ακινήτων – παράταση

Παράταση δύο εβδομάδων έλαβαν οι υποψήφιοι επενδυτές προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή σχολίων στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού διαλόγου για τον Φορέα Ακινήτων, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη από τα τέλη Δεκεμβρίου. Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο Capital.gr ότι η παράταση δόθηκε μετά από αίτημα των τεσσάρων ενδιαφερόμενων funds – Bain Capital, Christofferson (CRC), Fortress και KAICAN Hellas-Beaumont.

Φυσικό αέριο-πτωση τιμής

Η τιμή TTF του φυσικού αερίου υποχώρησε την Παρασκευή στα 22,53 ευρώ/MWh, τιμή που είχαμε να δούμε από τον Μάιο του 2021, δηλαδή πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, που λειτούργησε ως θρυαλλίδα για το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα γενικότερα.

ν/διο για εκτός σχεδίου δόμηση

Μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το τελικό νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση, το οποίο όπως αναφέρουν πληροφορίες ανοίγει ένα σημαντικό παράθυρο για την επαναφορά της δόμησης σε αγροτεμάχια μικρότερα των 4 στρεμμάτων – τα λεγόμενα κατά παρέκκλιση.

Ινδίες-αποτελέσματα επισκέψης

Περίπου 75 ελληνικές επιχειρήσεις που εκπροσωπήθηκαν στις Β2Β συναντήσεις κατά τη διάρκεια του επίσημου ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Ινδία κατάφεραν να βρουν απευθείας διαύλους σε μία κατά τα άλλα δύσκολη αγορά, η οποία όμως μετρά 1,5 δισεκατομμύριο πληθυσμό! Στις συμφωνίες που κλείστηκαν σαφώς ξεχωρίζουν αυτές της Eurolife FFH και της Eurobank, οι οποίες είχαν καλλιεργηθεί ήδη από πριν, με την εμπλοκή του βασικού τους μετόχου, του Ινδοκαναδού επιχειρηματία Πρέμ Γουλατσα. Στις δυνητικές συμφωνίες για τις οποίες ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις ξεχωρίζει η δημιουργία εργοστασίου συναρμολόγησης ηλεκτρικών λεωφορείων στη χώρα μας από γνωστή ινδική εταιρεία του χώρου, αλλά και η δημιουργία ενός fund από ινδικές επιχειρήσεις για επενδύσεις σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.

Χρυσή βίζα- αλλαγές

Κατατίθεται – ίσως και σήμερα- στην Βουλή η νομοθετική διάταξη με τα νέα και αυξημένα όρια όρια για όσους θέλουν να επενδύσουν μέσω της «χρυσής βίζας».

Τυχερά παιχνίδια- τζίροι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), η αγορά τυχερών παιχνιδιών στην χώρα μας (ΟΠΑΠ-Πρακτορεία και Vlt’s-Διαδικτυακές Εταιρείες, Καζίνο, Ιππόδρομος και Λαχεία), κατά το σύνολο της περσινής χρήσης, εμφάνισε καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR-Gross Gaming Revenue) 2,592 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός των εταιρειών με νόμιμη άδεια στην χώρα μας ανέρχεται σε 18 ενώ σε αυτή την φάση βρίσκεται υπό εξέταση από το αρμόδιο τμήμα της ΕΕΕΠ ένα ακόμη αίτημα.

Εκκαθαριστικά χωρίς υποβολή

Περίπου 8,5 εκατ. φορολογούμενοι θα λαμβάνουν από το 2025 εκκαθαριστικό χωρίς την υποβολή φορολογικής δήλωσης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειασθεί, εκτός και αν το επιθυμούν οι ίδιοι ή εάν υπάρχει κάποια μεταβολή που δεν γνωρίζει η εφορία, να ασχοληθούν με τη φορολογική τους δήλωση. Ολα θα είναι προσυμπληρωμένα όχι μόνο στο βασικό έντυπο της φορολογικής τους δήλωσης (Ε1) αλλά και στο έντυπο Ε3 για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς και στο Ε2 για όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητη περιουσία.

 

Συνέντευξη: Ρομπέρτα Μέτσολα στην «Κ»: Είναι καιρός για τη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε.

 

(πηγές; Kathimerini.gr, Naftemporiki.gr, O.T.gr, Capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)