• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

 

Μερικά ενδιαφέροντα οικονομικά ζητήματα από τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Α. Ο Κυρ.Μητσοτάκης συνέδεσε ευθέως το αίτημα της μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα με το ενδεχόμενο οικονομικής επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι, αν η Ευρωζώνη επιβεβαιώσει τις ανησυχίες για ύφεση, η αναθεώρηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα αποκτά ένα ισχυρό επιχείρημα, αν και όταν αυτό συμβεί.

Β. Υπογράμμισε ότι η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου που θα επιτρέψει αυξημένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις στην οικονομία τα επόμενα χρόνια συνδέεται άμεσα και κατά κύριο λόγο με την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης και του ΑΕΠ.

Γ.Διατύπωσε τη θέση ότι τα έσοδα από τα κέρδη των κρατικών ομολόγων (SMPs –ANFAs) που επιστρέφουν στο ελληνικό δημόσιο από τις κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να κατευθυνθούν στην ελάφρυνση της φορολογίας, καθώς αυτή η παρέμβαση είναι αναπτυξιακή. Η επισήμανση αυτή είναι ουσιαστική, καθώς η αρχική προσέγγιση αφορούσε την τροφοδοσία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από τα κέρδη των ANFAs και των SMPs.

Δ. Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας και μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε πιο χαμηλά. Είναι πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής από τον αρμόδιο υπουργό. Θα γλιτώσουμε περί τα 75 εκατ. ετησίως και μόνο από αυτή την παρέμβαση».

Ε. Αναφέρθηκε αναλυτικά στα μεγάλα δυναμικά επιχειρηματικά σχέδια που προωθούνται πριν κλείσει το 2019, στο Ελληνικό, στην επένδυση της Eldorado Gold και στην επέκταση της Cosco καθώς επίσης και στον τομέα του φαρμάκου από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες αλλά και στον τουρισμό. Ειδικά για το Ελληνικό ανέφερε ότι μετά τις υπουργικές αποφάσεις “το Δημόσιο θα εισπράξει αμέσως την προκαταβολή των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Και τα έργα ξεκινούν αρχές του 2020. Συνολική αξία επένδυσης; Οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ. Θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή;10.000 απασχολούμενοι. Και εργαζόμενοι μετά την ολοκλήρωση του έργου; 75.000 συμπολίτες μας. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι “αυτή η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δώσει κάθε βοήθεια στις επιχειρήσεις για να προοδεύσουν, ωστόσο καμία αντεργατική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή ενώ μετά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών αναμένει από τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση που θα μειώσει και το αντίστοιχο δημοσιονομικό κόστος των ελαφρύνσεων.

 

Αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Εντός της εβδομάδας κατατίθεται για διαβούλευση το  Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης και πρόκειται να έρθει στη Βουλή άμεσα. Προβλέπονται σειρά παρεμβάσεων: δεν θα απαιτείται πλέον έγκριση εγκατάστασης για τις δραστηριότητες που εγκαθίστανται, εκσυγχρονίζονται ή επεκτείνονται σε περιοχές στις οποίες έχουν καθορισθεί χρήση γης, βιομηχανίας-βιοτεχνίας, με βάση τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό οποιουδήποτε επιπέδου.  Προβλέπεται πως οι μεταποιητικές δραστηριότητες που εμπίπτουν στα άρθρα 19 του ν.3982/2011 παύουν να κατατάσσονται σε κατηγορίες όχλησης και κατατάσσονται μόνο με τα κριτήρια της περιβαλλοντικής κατηγοριοποίησης στις κατηγορίες Α1, Α2 και Β. Επίσης οι αρμόδιες αρχές μπορούν να αναθέτουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα μελέτες ή την παροχή υπηρεσιών αναγκαίων για την εξέταση συγκεκριμένων αιτημάτων έγκρισης λειτουργίας.

 

Eurogroup

Στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Χρ.Σταικούρας εκτός από την υποβολή του αιτήματος για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,8 δις ευρώ θα συζητήσει ακόμα τα όρια και τα περιθώρια της διαβούλευσης με τους πιστωτές για τα τρία μεγάλα ζητήματα:

  • Την οριστικοποίηση του προϋπολογισμού του 2020, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται περίπου σε ένα μήνα στη Βουλή ενσωματώνοντας τα μέτρα του 2020,
  • Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των υπολοίπων μέτρων και
  • Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τις επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα, που είναι προθάλαμος της μεγάλης συζήτησης τον επόμενο χρόνο για την πτωτική αναθεώρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

 

(πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Έθνος, Καθημερινή, Capital.gr)