• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Αρχίζει σήμερα το πρωί στην Μαδρίτη η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του αναμένεται να σταθεί στα μέτρα που προωθεί η Ελλάδα για το κλίμα, θα θίξει θέματα όπως η απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας, έως το 2028, και η υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα και την Ενέργεια. Παράλληλα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που προωθεί η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την UNESCO, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, ενόψει και της συνάντησης, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, που πρόκειται να συγκαλέσει η Ελλάδα το 2020.

 Η νέα ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών

Στις Βρυξέλλες βρέθηκαν χθες οι νέοι ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών για την ανάληψη των καθηκόντων της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Επιτροπή και του Βέλγου Σαρλ Μισέλ στο Συμβούλιο, υποσχόμενοι να ανταποκριθούν στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. «Είναι δική μας ευθύνη να κληροδοτήσουμε μια πιο ισχυρή Ένωση από εκείνην που κληρονομήσαμε», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, της νέας πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ και του Σαρλ Μισέλ. Η νέα Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της κατά της κλιματικής αλλαγής στη διάρκεια μιας έκτακτης συνόδου του Κοινοβουλίου στις 11 Δεκεμβρίου, παραμονή ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανακοίνωσε ο Νταβίντ Σασόλι. Η διάδοχος του Λουξεμβούργιου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε σε μια «νέα πράσινη συμφωνία» ως μία από τις προτεραιότητες της πενταετούς θητείας της.  Προτού αναλάβει τα καθήκοντά της, τάχθηκε υπέρ της ουδετερότητας άνθρακα μέχρι το 2050 στην ΕΕ και μιας περαιτέρω ενίσχυσης του στόχου για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στο 50% αν όχι στο 55% το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έναντι -40% σήμερα.

Eurogroup

Την Τετάρτη συνεδριάζει το Eurogroup  και η ελληνική κυβέρνηση έχει ως πρώτο στόχο την έγκριση του πακέτου “δόσεων”.  Η  “ατζέντα” του ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα περιλαμβάνει και τις επόμενες κινήσεις που μπορεί να παράσχουν συνολικά έως και το 2022 έως 4 δισ. ευρώ επιπλέον επενδυτικών κονδυλίων.  Προς το παρόν η κυβέρνηση επισήμως ζητά τις εν λόγω “δόσεις”  (δηλαδή τα 767 εκατ ευρώ που συνδέονται με αυτή την αξιολόγηση) για να ελαφρυνθεί το χρέος.  Από το εν λόγω ποσό της “δόσης” ένα μικρό μέρος αφορά τη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων του 2ου δανείου και τα υπόλοιπα (640 εκατ. ευρώ) συνδέονται με την αποδέσμευση των κερδών ομολόγων που διακρατούνται. Η χώρα δικαιούται μια ανάλογη κίνηση ανά εξάμηνο έως και το 2022. Δηλαδή το ποσό των κερδών ομολόγων που προς το παρόν τροφοδοτεί την αποπληρωμή του χρέους και μπορεί να εισρέει ανά 6μηνο έως και το 2022  είναι περί τα 4 δισ. ευρώ.

Βραχυχρόνια μίσθωση- αλλαγές

Πληροφορίες από το υπουργείο Τουρισμού θέλουν να απομακρύνεται το ενδεχόμενο να υπάρξει ο χρονικός περιορισμός των 90 ημερών για τη μίσθωση σπιτιών σε τουρίστες, οπότε κατά συνέπεια δεν αναμένεται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που ήταν σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία η τουριστική μίσθωση σπιτιών θα ορίζονταν σε 90 ημέρες το χρόνο. Υπενθυμίζεται πως η ανενεργή διάταξη προέβλεπε την απαγόρευση της βραχυχρόνιας μίσθωσης για περισσότερα από δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ. Επίσης όριζε πως η μίσθωση κάθε ακινήτου δεν μπορεί υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.

 Συντάξεις – επικουρικό

H Ενοποίηση των μηχανισμών έκδοσης των κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2020 και όχι  των ίδιων  των  συντάξεων ούτε φυσικά  των εισφορών που καταβάλλονται γι’ αυτές, φέρνει το σχέδιο του υπ.Εργασίας   το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης.  Αυτό διευκρίνισε χθες με δηλώσεις του  ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Νότης Μηταράκης:  με βάση τις προωθούμενες αλλαγές, “δεν τίθεται κανένα ζήτημα ουσιαστικής ενοποίησης κύριας και επικουρικής σύνταξης” . Επισήμανε, μάλιστα, πως “οι αποφάσεις του ΣτΕ που είδαμε στις 04.10.2019 είναι ξεκάθαρες.  Η επικουρική είναι μια αυτόνομη σύνταξη, για την οποία δόθηκαν ξεχωριστές εισφορές”.

Κοινωνικό μέρισμα

Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί το ύψος του κοινωνικού μερίσματος  όπως και οι δικαιούχοι, σύμφωνα με τον υπ.Οικονομικών. Ο κ. Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε  ότι μέσα στην  εβδομάδα θα γνωρίζουν ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του μερίσματος. Το υπερπλεόνασμα θα πάει σε ανέργους και σε άλλες ευαίσθητες ομάδες, τόνισε ο υπουργός. Προανήγγειλε, επίσης, ότι νωρίτερα από το 2021 θα αρχίσει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ και το 2020 και ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπει ΕΝΦΙΑ στα χωράφια.

Black Friday – πρώτες εκτιμήσεις

Σύμφωνα με τον οικονομικό σημερινό τύπο η φετινή Black Friday ήταν κατώτερη των προσδοκιών σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές με τις εικόνες του μεγάλου συνωστισμού και τις τεράστιες ουρές στα ταμεία των καταστημάτων από νωρίς το πρωί να ανήκουν στο πρόσφατο παρελθόν. Πιθανή αιτία η μεγάλη διάρκεια της και οι μικρές εκπτώσεις.

(πηγές: Capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή, Έθνος)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

 • Εκπιπτόμενες και μη εκπιπτόμενες δαπάνες υπό το καθεστώς του Ν.4172/2013 και επί τη βάσει αποφάσεων της ΔΕΔ ( Γεώργιος Λαζαρίδης, Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής ΣΟΛ ΑΕΟΕ)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=215889

 • Φορολογικό πιστοποιητικό: Η ΕΛΤΕ αρμόδια να επιβάλλει κυρώσεις σε ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία (Επιστημονική ομάδα TAXHEAVEN)

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/46467

 • Καταργείται η εισφορά 0,6% του ν. 128/1975 στις πιστώσεις factoring και leasing
  https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/46496
 • Υποχρεωτική η χορήγηση των αδειών μέχρι τέλους του έτους
  https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/46433
 • Άρθρα ΔΠΧΑ 16 – Όμιλος εταιρειών, χρήση διαφορετικών επιτοκίων για την προεξόφληση μελλοντικών μισθωμάτων – Μεταβλητές πληρωμές – Τεκμαρτό και διαφορικό επιτόκιο – ΣΟΛ ΑΕ
  https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/31781
 • ΔΕΔ 545/2019 Φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων – Μη φορολόγηση διανεμηθέντων μερισμάτων από λογιστικά κέρδη τρέχουσας και παρελθόντων χρήσεων – Άρθρο 47

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/31796

 • Επισκόπηση των κυριότερων αλλαγών του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

http://epixeirisi.gr/ΝΕΑ/23826/Επισκόπηση-των-κυριότερων-αλλαγών-του-νέου-φορολογικού-νομοσχεδίου

 • Η ελκυστικότητα του κινήτρου του άρθρου 71Δ του ΚΦΕ για την ενίσχυση των θέσεων απασχόλησης ( Άρθρο του Γιάννη Σταματόπουλου )

https://www.forin.gr/articles/article/28533/arthro-tou-giannh-stamatopoulou-h-elkustikothta-tou-kinhtrou-tou-arthrou-71d-tou-kfe-gia-thn-enisxush-twn-thesewn-apasxolhshs

 • Φοροδοξίες, 25.11.2019 ( Grant Thornton )

https://www.grant-thornton.gr/insights/forodoxies/25-Nov-2019/?hubId=1691846