• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Στη Βουλή κατατίθεται το νομοσχέδιο που αφορά στην εφαρμογή του ελληνικού APS και τη συστημική αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων. Το νομοσχέδιο θα τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή στις 12-13 Δεκεμβρίου, δίνοντας το σήμα για την εκκίνηση του “Ηρακλή”. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Κεφαλαίου”, με έναρξη το 2020 και ορίζοντα 18μήνου, ο “Ηρακλής” θα σηκώσει στις πλάτες του κόκκινα” δάνεια που θα φτάσουν τα 31,5 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το συνολικό ποσό των τιτλοποιήσεων που προτίθενται να μεταφέρουν στον “Ηρακλή” οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και που αναλύεται σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια 12 δισ. ευρώ από την Alpha Bank, 7,5 δισ. ευρώ από τη Eurobank, 6 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και άλλα 6 δισ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα.

Ο “Ηρακλής” βασίζεται στο μοντέλο των κρατικών εγγυήσεων GACs που υιοθετήθηκε στην Ιταλία, ωστόσο είναι διαφορετικός, καθώς έδωσε λύση στο θέμα της έλλειψης επενδυτικής βαθμίδας των ελληνικών ομολόγων. Σε αντίθεση με το ιταλικό μοντέλο, όπου υπήρχε η επενδυτική βαθμίδα, οι πιο ασφαλείς τίτλοι (senior) των τιτλοποιήσεων NPLs του “Ηρακλή” θα φέρουν αξιολόγηση “ΒΒ-“, δηλαδή τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

 

Capital Link

Mε το σύνθημα «Greece is Back» (η Ελλάδα επιστρέφει) και με τη συμμετοχή 1.000 στελεχών της αγοράς, κυβερνητικών αξιωματούχων,  κορυφαίων funds, τραπεζιτών, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων, αρχίζει σήμερα στη Νέα Υόρκη το επενδυτικό συνέδριο της Capital Link, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και μεγάλες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες και παραδοσιακά προσελκύει την ελίτ της Wall Street. Στο συνέδριο  ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα ενώ θα συμμετάσχει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούραs. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, εκτός της εναρκτήριας ομιλίας, ο υπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών φορέων και οργανισμών (ενδεικτικά, PIMCO, Goldman Sachs, Citibank, BlackRock, BlueCrest, Morgan Stanley, Helm, Nomura, Third Point κ.ά.). Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, θα παρευρεθεί στην “Ημέρα της Ελλάδας” στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (Greek Day at NYSE).

 

Αυξημένη η στεγαστική πίστη

Αυξημένη ζήτηση σε σχέση με το περυσινό δεύτερο εξάμηνο του 2018 παρατηρείται φέτος στον τομέα της στεγαστικής πίστης, κλείνοντας μια χρονική περίοδο δεκαετούς σχεδόν καθοδικής πορείας νέων εκταμιεύσεων στον τομέα αυτό. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αρμόδιων τραπεζικών στελεχών που επικοινώνησε το ΑΠΕ – ΜΠΕ οι συνολικές νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ, σε σχέση με περίπου 250 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όπως τονίζουν τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, τα μεγέθη αυτά απέχουν κατά πολύ από την «χρυσή» εποχή της στεγαστικής πίστης που κορυφώθηκε το 2007 με συνολικές εκταμιεύσεις που ξεπέρασαν σε ετήσια βάση τα 16 δισ. ευρώ. Οι εκταμιεύσεις αυτές δεν είναι πλέον το ζητούμενο ούτε το επιθυμητό για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη. Το ζητούμενο είναι μια υγιής ζήτηση που θα εξασφαλίζει και μια ομαλή αποπληρωμή των δανείων.

 

120 δόσεις – νέα ευκαιρία

Δεύτερη ευκαιρία σε πάνω από 80.000 οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων, που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων αλλά την έχασαν ή δεν µπορούν ακόµη να οριστικοποιήσουν την ένταξή τους για τεχνικούς λόγους, δίνει νομοθετική διάταξη του Υπ.Εργασίας   που αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα από τη Βουλή. Η διάταξη ανοίγει παράθυρο µέχρι 31 Μαΐου 2020 σε 31.000 εργοδότες, επαγγελματίες και αγρότες που μπήκαν στις 120 δόσεις αλλά βγήκαν, ώστε να επανενταχθούν. Ταυτόχρονα παρατείνεται για 5 μήνες (έως 31/5/2020) η προθεσμία τελικής υπαγωγής για περίπου 50.000 ελεύθερους επαγγελματίες (πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) και αγρότες (πρ. ΟΓΑ) που έκαναν µια αρχική διαδικασία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ μέχρι 7 Οκτωβρίου, αλλά δεν μπορούν ακόμη να υπαχθούν οριστικά στη ρύθμιση. Η εν λόγω προθεσμία λήγει µε τα σημερινά δεδομένα στις 31 ∆εκεµβρίου 2019 και µε την τροπολογία δίνεται παράταση πέντε μηνών.

(πηγές: Το Βήμα, Καθημερινή, Έθνος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Capital.gr, Euro2day.gr)

 

 

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

  • Συνάντηση Ολομέλειας της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Φορέων Εποπτείας των Ελεγκτών (ΕΕΦΕΕCEAOB)

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_018_2019.pdf

  • Καταστατικό Α.Ε.: Περιεχόμενο – Προσαρμογή με τις διατάξεις του Ν.4548/2018 ( Πασχάλης Μιχαλόπουλος, Δικηγόρος)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=215991

  • Υποχρέωση σύνταξης των πρώτων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων στο λογιστικό πλαίσιο των ελληνικών λογιστικών προτύπων – ΣΟΛ ΑΕ

https://www.taxheaven.gr/circulars/31567

  • Η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο

https://www.taxheaven.gr/news/46568/h-ekoesh-ths-episthmonikhs-yphresias-ths-boylhs-gia-to-forologiko-nomosxedio

  • Νόμος 4643/2019 Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των Α.Π.Ε. και λοιπές διατάξεις.

https://www.taxheaven.gr/law/4643/2019

  • Μείωση κεφαλαίου ΑΕ

http://epixeirisi.gr/actions/lemma/index.php?item_id=4766857

  • Φοροαπόψεις 5/12/2019 (Επιστημονική ομάδα της ΑΡΤΙΟΝ )

https://www.capital.gr/tax/3397598/foroapopseis-5-12-2019

  • Επιστροφή ΦΠΑ στους προμηθευτές της «Μαρινόπουλος»

https://www.kathimerini.gr/1054658/article/oikonomia/epixeirhseis/epistrofh-fpa-stoys-promh8eytes-ths-marinopoylos

  • ΦΠΑ ανείσπρακτων απαιτήσεων: Τα ψιλά γράμματα της απόφασης της ΑΑΔΕ ( Νίκος Σιακαντάρης – Managing Partner στην Andersen Tax Greece. )

https://www.capital.gr/arthra/3397396/fpa-aneisprakton-apaitiseon-ta-psila-grammata-tis-apofasis-tis-aade

  • Φοροδοξίες, 01.12.2019 ( Grant Thornton )

https://www.grant-thornton.gr/insights/forodoxies/01-Dec-2019/?hubId=1691846