• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. μαζί με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκης θα επισκεφθούν σήμερα Τρίτη τα χερσαία σύνορα του Έβρου για να έχουν πλήρη ενημέρωση για το μεταναστευτικό πρόβλημα.

 

Μετανάστευση- Ε.Ε.

Έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Μετανάστευσης της Ε.Ε. αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. Την Παρασκευή προσδιορίστηκε και το έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Ζάγκρεμπ, που λόγω κροατικής προεδρίας είχε προγραμματιστεί έτσι κι αλλιώς τακτικό συμβούλιο την προηγούμενη μέρα. Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από τις Βρυξέλλες, υπό την πίεση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ολόκληρος ο μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στις εξελίξεις.

G-7, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα για Κορονοϊό

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών μελών της G7 θα συσκεφθούν σήμερα  για να συντονίσουν τις ενέργειές τους μπροστά στην επιδημία του νέου κορονοϊού, που εξαπλώνεται παγκοσμίως και απειλεί την παγκόσμια οικονομία, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) Τζερόμ Πάουελ “θα διευθύνουν την τελεδιάσκεψη με τους ομολόγους τους της G7 σήμερα  το πρωί” ώρα Ουάσιγκτον, επισήμανε μια εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Την ετοιμότητα τους να βοηθήσουν τα κράτη μέλη τους να αντιμετωπίσουν το ανθρώπινο δράμα και τις οικονομικές προκλήσεις από την επιδημία του νέου κορονοϊού επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα.

“Συνεργαζόμαστε στενά με διεθνείς θεσμούς και κρατικές αρχές, με ιδιαίτερη έμφαση στις πιο φτωχές χώρες όπου τα συστήματα υγείας είναι πιο αδύναμα και οι άνθρωποι πιο ευάλωτοι”, αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

ΤΟ  ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα εξετάζουν την προοπτική να ακυρώσουν την προγραμματισμένη για τις 17 Απριλίου ετήσια συνάντησή τους ή να αρκεστούν σε μια τηλεδιάσκεψη, αποτελεί ένδειξη των κινδύνων που ενδεχομένως εγκυμονεί για την παγκόσμια οικονομία η ταχύτατη μετάδοση του κορονοϊού. Πρόκειται για το σημαντικότερο οικονομικό συμβάν της χρονιάς και κάτι ανάλογο έχει να συμβεί από το 2001 και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους.

 

Κορονοϊός- επιπτώσεις στην οικονομία

Δεν μπορεί να υπάρξει ακόμη αξιόπιστη εκτίμηση για τις επιπτώσεις της επιδημίας, αφού αυτή θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και την έκτασή της, εκτιμήσεις οικονομολόγων μιλούν για πιθανή υποχώρηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 0,1%-0,3%, εφόσον η επίδραση συνεχιστεί. Ποσοστό που δεν συνιστά ανατροπή, αν και ασφαλώς δεν είναι αμελητέο, την ώρα που η κυβέρνηση υπολογίζει σε μια θετική έκπληξη στην ανάπτυξη. Υπάρχουν, πάντως, και πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, προερχόμενες από τραπεζική πηγή, για προσγείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2%, έναντι πρόβλεψης της Κομισιόν για 2,4% και της κυβέρνησης για 2,8%.

Οι προβλέψεις διατυπώνονται εν μέσω αβεβαιότητας ακόμη και στο διεθνές περιβάλλον. Το ΔΝΤ εκτίμησε ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 0,1% υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα τελειώσουν το α΄ τρίμηνο, ενώ σε περίπτωση πανδημίας η Παγκόσμια Τράπεζα είχε υπολογίσει, σε παλαιότερη ανάλυσή της, απώλειες 1%. Ωστόσο, ο  Αξελ Βέμπερ, πρόεδρος της UBS, μιλούσε την περασμένη εβδομάδα για υποχώρηση του παγκόσμιου ρυθμού από το 3,5% στο μόλις 0,5%. Η Oxford Economics σε περίπτωση πανδημίας έβλεπε απώλειες του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 1,3% ή κατά 1,1 τρισ. δολάρια, λόγω απουσιών από τις εργασίες, ταξιδιών, διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας, πτώσης του εμπορίου και των επενδύσεων.

 

 

(πηγές: Kathimerini.gr, Ethnos.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Capital.gr)

 

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

  • ΣτΕ 320/2020 – Περαίωση χρήσεων κατόπιν φορολογικού πιστοποιητικού ιδιώτη ελεγκτή

https://www.taxheaven.gr/news/47554/ste-3202020-peraiwsh-xrhsewn-katopin-forologikoy-pistopoihtikoy-idiwth-elegkth

  • ΣΛΟΤ 2864/2019 Λογιστική εγγραφή ληξιπρόθεσμων τόκων

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=650&catid=2&lang=el&Itemid=101

  • ΣΛΟΤ 191/2020 Λογιστικό ερώτημα – χειρισμός αποσβέσεων βιολογικών παγίων σε μισθωμένα αγροτεμάχια

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=651&catid=2&lang=el&Itemid=101

  • ΣΛΟΤ 2887/2019 Έξοδα αποθήκευσης παγίου εξοπλισμού

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=652&catid=2&lang=el&Itemid=101

  • Συμπλήρωση του Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων από 3/3/2020 έως 1/5/2020

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=216728

  • Νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών

https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/neo-systhma-asfalistikon-eisforon

  • ΜΙΣΘΩΣΗ Φ.Ι.Χ.ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΕ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ-ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΑ

http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/23912/ΜΙΣΘΩΣΗ-Φ^Ι^Χ^ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ-ΑΠΟ-ΕΤΑΙΡΕΙΑ-ΙΔΙΚΩΝ-ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ-ΣΕ-ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ-ΓΡΑΦΕΙΟ-ΑΤΟΜΙΚΗ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ-ΕΑ

  • Εξωλογιστικός προσδιορισμός εισοδήματος ( Τζένη Πάνου, υπεύθυνη του φορολογικού τμήματος της ASnetwork)

https://www.kathimerini.gr/1066111/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/e3wlogistikos-prosdiorismos-eisodhmatos

  • Φοροεκτιμήσεις [18-2-2020] ( Επιστημονική ομάδα της ARTION )

https://m.naftemporiki.gr/story/1565543/foroektimiseis