• Σήμερα είναι: Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Αύριο το απόγευμα, Τρίτη,  ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα απευθύνει το τηλεοπτικό του μήνυμα στους πολίτες για την επάνοδο της χώρας στην κανονικότητα, μετά από σχεδόν δύο μήνες εφαρμογής περιοριστικών μέτρων. Σταθερός ορίζοντας σε όλη αυτήν την πορεία της επανόδου στην επόμενη ημέρα θα είναι η τήρηση της “τέλειας ισορροπίας” ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. «Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και θα προχωρούμε εβδομάδα με εβδομάδα»

 

Πρώτη κατοικία, εκθέσεις προς Ε.Ε.

Εντός της εβδομάδος λαμβάνονται και οι αποφάσεις για το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεσμεύτηκε το Σαββατοκύριακο ότι θα προχωρήσει έστω και μονομερώς σε μία λύση αν οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται με τους δανειστές δεν τελεσφορήσουν μέσα στην εβδομάδα. Η ανάγκη κάποιας συναίνεσης έχει σχέση με την ομαλή εκταμίευση των 650 εκατ. ευρώ της “δόσης” με την οποία συνδέεται η 6η αξιολόγηση.

Επιπλέον οριστικοποιούνται δύο πακέτα εκθέσεων που δεν έχουν σχέση με την έκτη αξιολόγηση (όπως το θέμα του Πτωχευτικού δικαίου), αλλά με τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Πρόκειται  για την ετήσια έκθεση Μεταρρυθμίσεων αλλά και για τον πολυετή προϋπολογισμό (μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα). Θα πρέπει να σταλούν στις Βρυξέλλες και να καταγράφουν όλο τον σχεδιασμό της χώρας για το 2020. Θα περιλαμβάνουν τους πρώτους επίσημους απολογισμούς για τους τριγμούς που έχει δεχθεί η οικονομία. Θα αποτυπώνεται και η υπόλοιπη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης, ούτως ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

 

Επέκταση της χορήγησης αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων της αποζημίωσης ειδικού σκοπού με δύο παρεμβάσεις, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες εκδόθηκαν λίγες ώρες μετά την ψήφιση από τη Βουλή του κυρωτικού σχεδίου Νόμου (Ν. 4684/2020, ΦΕΚ 86/Α’/25-04-2020) της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».

Παράλληλα, παρατείνεται έως και τις 28 Απριλίου 2020 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση της αποζημίωσης σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Πιο αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών:

Με την ΓΔΟΥ89/25.4.2020 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1587/Β/25-4-2020), επεκτείνεται η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και σε επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων (Ο.Ε.), ετερόρρυθμων (Ε.Ε.), περιορισμένης ευθύνης εταιρειών (Ε.Π.Ε.) και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), εκτός των ανωνύμων εταιρειών, που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού και δεν απασχολούν εργαζόμενους ή απασχολούν μέχρι και είκοσι (20) εργαζόμενους, έναντι πέντε (5) που προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

Με την ΓΔΟΥ88/24.4.2020 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1578/Β/24-4-2020), ορίζεται ότι, για τις επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών μετά την 1-10-2018, δεν απαιτείται τα ακαθάριστα έσοδά τους να είναι μεγαλύτερα του μηδενός, προκειμένου να ενταχθούν στους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Με την ίδια Κοινή Υπουργική Απόφαση παρατείνεται έως και τις 28-4-2020 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» (https://www.aade.gr/mybusinesssupport) για τη χορήγηση της αποζημίωσης σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού.

 

Δάνεια σε επιχειρήσεις

Από τις αρχές Μαΐου θα έχουν τη δυνατότητα επιχειρήσεις να λαμβάνουν δάνεια ύψους έως το 25% του τζίρου τους για το 2019, από τις τράπεζες, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Σύμφωνα με τον υπουργό, περίπου το 85% των επιχειρήσεων της χώρας έχει ενταχθεί στους ΚΑΔ που πλήττονται από τον κορονοϊό και ένα από τα βασικά εργαλεία για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις ύψους 7 δισ. ευρώ με κρατική εγγύηση.Το κράτος θα εγγυάται το 80% του δανείου.

Το νέο τραπεζικό εργαλείο αφορά τις επιχειρήσεις που πλήρωναν κανονικά τις δόσεις των δανείων τους έως το τέλος του 2019. Επίσης, δικαίωμα δανειοδότησης θα έχουν και οι επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει τα δάνειά τους και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

Για να λάβουν τα δάνεια οι επιχειρήσεις θα προσκομίζουν τον τελευταίο ετήσιο τζίρο τους και η κάλυψη δεν θα γίνεται με υποθήκες ακινήτων. Επίσης οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα για δανειοδότηση και άνω του 25%.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, μια επιχείρηση με τελευταίο ετήσιο τζίρο 100.000 ευρώ που θέλει να πάρει δάνειο 25.000, το 80% από αυτά τα 25.000 είναι εγγυημένο από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν αίτηση σε όποια τράπεζα θέλουν και πως έχει δοθεί εντολή στις τράπεζες να δίνουν εύκολα τα δάνεια.

Όπως είπε ο ίδιος, η Τράπεζα της Ελλάδος με απόφασή της, «πήρε πάνω της» το συγκεκριμένο τραπεζικό προϊόν ώστε οι τράπεζες να έχουν μηδενικό ρίσκο.

«Όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα θα παρακολουθώ τις τράπεζες και την ταχύτητα που εγκρίνουν τα δάνεια. Εάν χρειαστεί να ψηφίσω νόμο για να τα δίνουν αυθημερόν θα το κάνω», τόνισε ο υπουργός.

 

(πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Capital.gr, Skai.gr, Καθημερινή)

 

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

  • ΕΛΤΕ – «Υποβολή Εκθέσεων Διαφάνειας»

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_013_2020.pdf

https://www.soel.gr/el/%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/550-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7

  • Περιληπτική ανασκόπηση των μέτρων ( Παναγιώτης Παντελής

Φοροτεχνικός )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=217579

  • Κορωνοϊός και αποφυγή εκπλήρωσης συμβατικών υποχρεώσεων

( Αργύρης Αργυριάδης, Δικηγόρος)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=217535

  • BDO – «Επιδότηση τόκων»: Τι πρέπει να κάνουμε (Σε 12 Βήματα)

( Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος και Νικόλαος Π. Μαστοράκης )

http://www.bdo.gr/getmedia/91ad8c0e-2ab9-4907-8dfc-44e6e5b950ad/%ce%95%ce%a0%ce%99%ce%94%ce%9f%ce%a4%ce%97%ce%a3%ce%97-%ce%a4%ce%9f%ce%9a%ce%a9%ce%9d.pdf.aspx

  • Αρχή των ίσων αποστάσεων…εν μέσω πανδημίας (Covid19); Προσοχή στις ενδοομιλικές… ( Κωστής Ν. Ντρούκας, MSc, Οικονομολόγος )

https://www.taxheaven.gr/news/48535/arxh-twn-iswn-apostasewnen-mesw-pandhmias-covid19-prosoxh-stis-endoomilikes

  • Το έκτο newsletter της έδρας Jean Monnet (Ιαν.-Μαρ. 2020)

https://www.taxheaven.gr/news/48529/to-ekto-newsletter-ths-edras-jean-monnet-ian-mar-2020

  • 9 σημεία SOS για την έκπτωση 25% στον ΦΠΑ

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1592742/9-simeia-sos-gia-tin-ekptosi-25-ston-fpa

  • ΣΟΛ Crowe – ΔΠΧΑ 16 Μισθώσεις: Αναδρομική εφαρμογή ή απλοποιημένη προσέγγιση; ( Άγγελος Διονυσόπουλος)

https://solcrowe.gr/%ce%b4%cf%80%cf%87%ce%b1-16-%ce%bc%ce%b9%cf%83%ce%b8%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%86%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%bf%ce%b3%ce%ae-%ce%ae/