• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Έπειτα από μία νύχτα διαβουλεύσεων, περίπου στις 05:30 το πρωί ξεκίνησε η ολομέλεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μισή ώρα αργότερα, ενημέρωσε μέσω twitter ότι ολοκληρώθηκε η Ολομέλεια και οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα συναντηθούν και πάλι στις 17:00 ώρα Ελλάδος.

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. 

Οι 27 ηγέτες διαβουλεύονταν όλο το βράδυ για να βρουν κοινό τόπο και να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ορισμένοι επκεφαλής από τις χώρες των λεγόμενων«φειδωλών»  ζητούν από τον Σαρλ Μισέλ να μειώσει τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ στα 700 και η αντιστοιχία επιχορηγήσεων και δανείων να είναι 50%-50%. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές δεν είναι διατεθειμένος να μειώσει το ποσό των επιχορηγήσεων κάτω από τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο τραπέζι βρίσκονται το πακέτο 1,8 τρισεκ. ευρώ για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και το ταμείο ανάκαμψης.

Τα 750 δισεκ. ευρώ που προτείνεται να διαθέτει το ταμείο ανάκαμψης θα συγκεντρωθούν, εξ ονόματος όλων των χωρών μελών, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αγορές κεφαλαίων. Θα πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα προς τη στενότερη ολοκλήρωση. Κατόπιν, το ποσό αναμένεται να διατεθεί κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Ιταλία, Ισπανία…) που υπέστησαν τα βαρύτερα χτυπήματα από την πανδημία.

Νέο φορολογικό στη Βουλή

Kαταργείται η αυτοτελής φορολόγηση των χρηματικών δωρεών και γονικών παροχών για απόκτηση πρώτης κατοικίας στα νέα ζευγάρια, από τους γονείς και τος οικείους τους. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παίρνει από σήμερα τον δρόμο της συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή, περιλαμβάνει και διάταξη που απαλλάσσει από τον φόρο 10% τους γονείς (αλλά και τα παιδιά τους από το «πόθεν έσχες») για αγορά πρώτης κατοικίας με αξία έως 150.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, ένας γονιός δεν θα πληρώνει πλέον φόρο έως 15.000 ευρώ (!) αν δώσει έως 150.000 ευρώ στο παιδί του να αγοράσει σπίτι. Και θα πληρώνει μόλις 1% φόρο αντί 10%, για δωρεά έως 300.000 ευρώ. Ωστόσο οι άλλες δοσοληψίες μεταξύ συγγενών εξακολουθούν να φορολογούνται (πχ αν αφορούν σε αγορά εξοχικής κατοικίας ή ΙΧ αυτοκινήτου κλπ). Επιπλέον ο γονέα βαρύνεται με την υποχρέωση κάλυψης του πόθεν έσχες, για τα ποσά που δωρίζει τα τέκνα.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που εισάγεται στη Βουλή για να ψηφιστεί πριν τα τέλη του μηνός, προβλέπει ακόμα:

1. Μειώσεις τελών ΙΧ – ακριβαίνουν τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα

2. Ακύρωση τέλους επιτηδεύματος σε αγρότες

3. «Προσκλητήριο» σε συνταξιούχους εξωτερικού με φόρο 7%

4. Αφορολόγητο 300 ευρώ για κουπόνι διακοπών

5. Ευνοϊκή φορολόγηση για διανομή μετοχών σε εργαζόμενους

6. Νέα επιτροπή Συμβιβασμού στην ΑΑΔΕ με έκπτωση 35%-75%

7. Επιδότηση δόσης σε δάνεια με υποθήκη Α΄κατοικίας για κορωονοϊόπληκτους, δηλαδή:

– για όσους ανήκουν στις λίστες των ΑΦΜ που εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης

– για όσους είχαν μείωση μισθών και εισοδημάτων μετά τον Κορωνοϊό (δηλαδή μείωση εσόδων στο δίμηνο Απριλίου – Μαρτίου εν σχέσει με το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

– για όσους είχαν μείωση τζίρου μετά τον Κορωνοϊό (δηλαδή μείωση εσόδων στο β τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2020 εν σχέσει με το β΄τρίμηνο 2019 βάσει των δηλώσεων ΦΠΑ).

 

Επιστρεπτέα προκαταβολή – παράταση

Παρατείνεται έως την Τετάρτη 22 Ιουλίου, η προθεσμία για την οριστικοποίηση της αίτησης χορήγησης της «επιστρεπτέας προκαταβολής ΙΙ», με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΓΔΟΥ 170/2020) που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2877/Β΄/15-7-2020.

   Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους δικαιούχους που δεν έχουν ακόμα οριστικοποιήσει την αίτησή τους, να το πράξουν εντός της νέας προθεσμίας. Υπενθυμίζει, παράλληλα, ότι όσες επιχειρήσεις αποκλείστηκαν από τη διαδικασία, επειδή εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (παρότι δήλωσαν έως τις 26/6/2020 τα στοιχεία εσόδων τους στη σχετική εφαρμογή της πλατφόρμας «myBusinessSupport»), πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση έως τις 22 Ιουλίου.

   Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), 88.952 επιχειρήσεις έχουν ήδη οριστικοποιήσει, μέσω της πλατφόρμας «myBusinessSupport» (www.aade.gr/mybusinesssupport), την αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης.

 

άρθρο : Πως ο covid 19 άλλαξε τις συνήθιες των καταναλωτών 

 

(πηγές: Καθημερινή, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Capital, To Βήμα, Πρώτο Θέμα)

 

 

Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 1. Νόμος 4706/2020 Εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών, σύγχρονη αγορά κεφαλαίου, …

https://www.taxheaven.gr/law/4706/2020

 1. Επιτροπή Πισσαρίδη: Φορολογικά κίνητρα στα νοικοκυριά για να επενδύουν μακροπρόθεσμα σε ελληνικές εταιρείες που εισάγονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης – Στήριξη των ανέργων

https://www.taxheaven.gr/news/49 -anergwn

 1. myDATA-Ηλεκτρονικό τιμολόγιο, καθημερινή ενασχόληση για επαγγελματίες και επιχειρήσεις ( Μίαρης Θρασύβουλος, Φοροτεχνικός, Ειδικός Σύμβουλος ΕΕΑ)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=218414

 1. Ασφάλιση συγγενικών προσώπων ( Ηρώ Κυνηγοπούλου, Οικονομολόγος, MSc)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=218500

 1. Η υποχρεωτική διαμεσολάβηση του N. 4640/2019, ως μέσο επίλυσης αστικών και εμπορικών διαφορών (του Σταύρου Τσορμπατζόγλου, Δικηγόρου )

http://www.logistis.gr/default.asp?pid=4&la=1&art_id=1066&tb3=1

 1. Μη διανομή του νομίμου μερίσματος στους μετόχους ανώνυμης εταιρείας (του Γεωργίου Στ. Αληφαντή , Διδάσκοντος στο ΠANEΠIΣTHMIO ΠEIPAIΩΣ
  τ. Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή)

http://www.logistis.gr/default.asp?pid=4&la=1&art_id=1067&tb3=1

 1. Άποψη: Πώς φορολογούνται οι εταιρείες για τα μερίσματα αλλοδαπής ( Τζένη Πάνου –  ASnetwork  )

https://www.kathimerini.gr/1087124/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/apoyh-pws-forologoyntai-oi-etaireies-gia-ta-merismata-allodaphs

 1. Ενίσχυση φορολογικής απαλλαγής σε επενδυτικά σχέδια: Μετατίθενται οι υποβολές της Δήλωσης Φορολογικής Απαλλαγής

https://www.taxheaven.gr/news/49898/eniapallaghs

 1. Report of the Emerging Economies Group May 2020 posted

https://www.ifrs.org/news-and-events/2020/07/report-of-the-emerging-economies-group-posted/

 1. Recording of IASB and EAA virtual seminar on Exposure Draft General Presentation and Disclosures

https://www.ifrs.org/news-and-events/2020/07/recording-of-iasb-and-eaa-virtual-seminar/