• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Συνέρχεται σήμερα και αύριο στην Αθήνα η  4η Διυπουργική Σύνοδος της Επιτροπής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη (RDPC) του ΟΟΣΑ. Η σύνοδος πραγματοποιείται ανά πέντε χρόνια σε διαφορετικό κράτος- μέλος του ΟΟΣΑ και στην φετινή ήδη έχουν επιβεβαιώσει πως θα συμμετέχουν 20 επικεφαλής διαφόρων παραγωγικών υπουργείων από όλον τον κόσμο, ενώ θα εκπροσωπηθούν ακόμα 30 χώρες και οργανισμοί με δικές τους αντιπροσωπείες. Με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία θα συναντηθεί σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης

 

Προς συγχώνευση Deutsche Bank και η Commerzbank

Διαπραγματεύσεις με σκοπό την συγχώνευσή τους ξεκινούν επισήμως, έπειτα από μήνες σχετικής φημολογίας, οι δύο μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Γερμανίας, η Deutsche Bank και η Commerzbank. Η σχετική ανακοίνωση έγινε χθες, έπειτα από παράλληλες συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των δύο ιδρυμάτων στην Φρανκφούρτη. Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να βλέπει θετικά την προοπτική συγχώνευσης, καθώς κατέχει ακόμη το 15,5% της Commerzbank, έπειτα από το «bail out» που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια και, σε περίπτωση συγχώνευσης, θα μπορούσε να κρατήσει το 5%, ενώ η Deutsche Bank έχει στο χρηματιστήριο διπλάσια αξία από τα 8,7 δισεκατομμύρια ευρώ της Commerzbank.

 

Νέα συνάντηση Νετανιάχου, Αναστασιάδη, Τσίπρα

Μεθαύριο Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ πραγματοποιείται η νέα τριμερής συνάντηση κορυφής μεταξύ Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας. Στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσουν οι Νετανιάχου, Αναστασιάδης και Τσίπρας είναι η ενεργειακή ασφάλεια, ενώ η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο σηματοδοτεί τη γεωπολιτική θωράκιση των πρωτοβουλιών των τριών χωρών. Η πράξη που συμβολίζει τις προσπάθειες είναι το έργο της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med. Ένα project άνω των 6 δισ. ευρώ το οποίο αποσκοπεί, όταν ολοκληρωθεί, στη διαμετακόμιση ποσοτήτων από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου προς την Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας. Το παιχνίδι στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αποκτά επίσης νέες διαστάσεις με την αμερικανική ExxonMobil  να επιδιώκει την είσοδο της και στο νέο γύρο παραχωρήσεων του Ισραήλ, τον ερχόμενο Ιούνιο.

 ΙΟΕΒ- μείωση εμπιστοσύνης, αισιοδοξίας

 Μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης ύστερα από 7 μήνες ανάκαμψης και οριακή αύξηση της απαισιοδοξίας των ελληνικών νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση δείχνει η έρευνα οικονομικής συγκυρίας που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις -33,3 μονάδες, από -28,3 μονάδες τον Ιανουάριο, ενώ το ποσοστό των νοικοκυριών που περιμένουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση των οικονομικών τους έφθασε το 45% από 43% τον Ιανουάριο. Μικρή βελτίωση αναμένει μόλις το 11%. Παράλληλα, περιορίστηκε η πρόθεση για αγορές σημαντικής αξίας, με το 42% των καταναλωτών να εκφράζει πρόθεση για πολύ λιγότερες μείζονες αγορές, έναντι 39% τον Ιανουάριο.

Για άλλον ένα μήνα σταθερά υψηλό παρέμεινε το ποσοστό των νοικοκυριών που δεν θεωρούν καθόλου πιθανή την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο: διαμορφώθηκε στο 84% του συνόλου τον Φεβρουάριο, έναντι 85% τον πρώτο μήνα του έτους. Επίσης οι καταναλωτές που αναφέρουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα» ανήλθαν στο 63% τον Φεβρουάριο, μόλις μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα και ενώ τον Δεκέμβριο είχαν περιοριστεί στο 60% και τον Νοέμβριο στο 57%.

 Ασφαλιστικά – φορολογικά – δόσεις

Καθυστερεί η πρόταση για 120 δόσεις για ασφαλιστικά και φορολογικά χρέη. Ενώ ήταν να κατατεθεί στους θεσμούς στις 15 Μαρτίου πήρε νέα αναβολή, καθώς προέκυψε η αδυναμία συμφωνίας για την δόση των 970 εκ.ευρώ. Η διαπραγμάτευση για την διαμόρφωση σχετικού πλαισίου παραπέμπεται σε ένα απώτερο διάστημα.

 100.000 ακίνητα στις τράπεζες

Μέσα στην επόμενη τριετία, οι τράπεζες θα έχουν να διαχειριστούν ένα στοκ περίπου 100.000 ακινήτων, καθώς ήδη η διαθέτουν περίπου ς 30.000 ακίνητα. Mε τον ρυθμό που αποκτούν ακίνητα από τους πλειστηριασμούς υπολογίζεται ότι θα αποκτήσουν τουλάχιστον άλλα 65.000 ακίνητα μέχρι τα τέλη του 2021. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Capital.gr”, μηνιαίως στην κάθε τράπεζα καταλήγουν περί τα 300 νέα ακίνητα από πλειστηριασμούς.

Στα επιτελεία των τραπεζών, η διαχείριση των ακινήτων αποτελεί αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο project και ταυτόχρονα πρόκληση, ευθέως συνδεδεμένη με τη στρατηγική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. η διαχείριση των ακινήτων είναι κρίσιμη διότι μπορεί να αποφέρει μεγάλες υπεραξίες στις τράπεζες. Εξ αυτού του λόγου, οι τράπεζες δεν προτιμούν τις απευθείας πωλήσεις χαρτοφυλακίων, καθώς το πλεονέκτημα της μελλοντικής αξίας των ακινήτων καρπώνεται (υπεραξία) ο αγοραστής, ο οποίος, μάλιστα, έχει προβεί στην εξαγορά και με σημαντικό discount.

(πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βήμα, Καθημερινή, Capital.gr, Πρώτο Θέμα, Euro2day)

 

 ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ 34ο ΤΕΥΧΟς ΤΟΥ ΑCCOUNTANCYGREECE

 

Άρθρο: Διανομές κερδών: φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα (των Τζ.Πάνου και Γ.Σαμοθράκη) Καθημερινή 11.3.19

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

  • « Ενίσχυση της διαφάνειας στους υποχρεωτικούς ελέγχους »

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_004_2019.pdf

  • ΣΛΟΤ 370/2019 Αρχική καταχώριση απόκτησης οικοπέδου με κτίσμα προς κατεδάφιση για την ανέγερση ξενοδοχείου

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=594&catid=2&lang=el&Itemid=101

  • ΣΛΟΤ 345/2019 Εγγραφές διανομής κερδών ν. 3229/2004

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=593&catid=2&lang=el&Itemid=101

  • Πώς αντιμετωπίζεται από τον ελεγκτή θέμα συνέχισης της δραστηριότητας, σε περίοδο που απέχει πέραν των 12 μηνών από την ημερομηνία των οικονομικών καταστάσεων-

ΣΟΛ ΑΕ Εταιρεία ορκωτών ελεγκτών λογιστών

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=213394

  • ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΡΙΤΩΝ

http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/23442/ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ-ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ-ΣΕ-ΑΚΙΝΗΤΑ-ΤΡΙΤΩΝ

  • 161/1/2019 Έγκριση μετάφρασης στην ελληνική γλώσσα του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ 2410

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/30416

  • Η διανομή προσωρινού μερίσματος (προμερίσματος) στην Ανώνυμη Εταιρία – ΣΟΛ Crowe – Γιώργος Σταματίου.

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/43755

  • Η νέα νομοθεσία (ν. 4601/2019) για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς – 32 θέματα που πρέπει να γνωρίζουμε

Νιφορόπουλος Κωνσταντίνος

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/30472