• Σήμερα είναι: Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Το γεγονός της εβδομάδας είναι οι αμερικάνικες εκλογές. Την Τετάρτη θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα με την έκβαση να είναι αμφίρροπη.

Σχετικά άρθρα:

Προεδρικές Εκλογές ΗΠΑ : Μπάιντεν vs Τραμπ και το διακύβευμα για την Ελλάδα (Το Βήμα)

Τι συμβαίνει τώρα στην Αμερική -Ανησυχίες και φόβοι (του Χρήστου Τσιάμη από την Ν. Υόρκη για τον Αναγνώστη)

Οι μεγάλες μάχες στις αμφίρροπες πολιτείες (Καθημερινή)

 

 Αρχίζουν αύριο τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του covid 19

Αναλυτικά εδώ

 

Επιστρεπτέα- τελευταία προθεσμία

Ανοικτή και σήμερα Δευτέρα 2 Νοεμβρίου θα είναι η πλατφόρμα για την «επιστρεπτέα προκαταβολή» λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος, ενώ το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να βελτιώσει τους όρους της έγκρισης αυτών των χαμηλότοκων δανείων.

Με τη νέα απόφαση, κατ’ αρχήν και κατ’ εξαίρεση, μπορούν να υποβάλουν αίτηση και οι επιχειρήσεις, που δήλωσαν μεν έως την 28η Σεπτεμβρίου στοιχεία εσόδων στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Τα Έσοδά μου», στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, αλλά δεν είχαν υποβάλει έως αυτήν την ημερομηνία εκδήλωση ενδιαφέροντος για χρηματοδότηση μέσω «επιστρεπτέας προκαταβολής». Έτσι, οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν έως τώρα αίτηση και η οποία είχε απορριφθεί επειδή δεν είχαν υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος έως τις 28 Σεπτεμβρίου, έχουν τη δυνατότητα να επανυποβάλουν αίτηση έως σήμερα Δευτέρα.

Διευρύνονται οι δικαιούχοι της επιστρεπτέας

Από 1.000 έως και 2.000 ευρώ το ελάχιστο, θα λάβουν το Νοέμβριο ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους στο πλαίσιο της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 και θα κληθούν να επιστρέψουν σε ορίζοντα πενταετίας τα μισά. Στους δύο νέους κύκλους, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο σχεδιάζεται η καταβολή 900 εκατ. ευρώ και 700 εκατ. ευρώ αντίστοιχα με το ήμισυ των ενισχύσεων να έχει χαρακτήρα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ενώ η βεντάλια των δικαιούχων ανοίγει καλύπτοντας επιχειρήσεις με ή χωρίς εργαζόμενους, με ή χωρίς ταμειακή μηχανή ακόμα και νέες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν δημιουργηθεί εντός του 2020 και οι οποίες μέχρι σήμερα εξαιρούνταν, καθώς δεν υπήρχαν συγκριτικά στοιχεία τα οποία να πιστοποιούν την πτώση του τζίρου τους.

Και 6ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε εκπομπή του ΑΝΤ1, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει 6ος κύκλος του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής το 2021. Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως η επιστρεπτέα προκαταβολή δίνεται για να καλυφθεί η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Εξήγησε πως δεν μπορείς να δίνεις εμπροσθοβαρώς όλα τα χρήματα, καθώς αν χαθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, θα βρεθούμε σε δεινή θέση. Όσον αφορά σε φοροελαφρύνσεις για τη νέα χρονιά, υπογράμμισε πως δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο αν δεν περάσει το κύμα της πανδημίας. Τέλος διαβεβαίωσε πως οι επιχειρήσεις που κλείνουν θα ενισχυθούν άμεσα από την επιστρεπτέα προκαταβολή και ότι 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. θα δοθούν άμεσα στην αγορά.

Κίνητρα για επιστροφή εταιρειών

Φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση εταιρειών του κλάδου παροχής υπηρεσιών, αλλά και για τον επαναπατρισμό Ελλήνων από το Ηνωμένο Βασίλειο ή την υποδοχή “μεταναστών” του Brexit, αναμένεται να ανακοινώσει στις αρχές Νοεμβρίου η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει την παροχή ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης για περίοδο μέχρι και δεκαετίας στις επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα που θα θελήσουν να μεταφερθούν από το City στην Αθήνα, δημιουργώντας και θέσεις εργασίας στην εγχώρια αγορά.

Σχέδιο για ΑΠΕ

Μέσα στην εβδομάδα ο υπ.Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο  προτάσεων για το κλείσιμο της τρύπας των 284 εκατ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, καθώς και για τη λήψη μακροπρόθεσμων μέτρων ώστε αυτός να καταστεί βιώσιμος.Αυτά θα τεθούν σε διάλογο με τους εκπροσώπους των ΑΠΕ οι οποίοι έχουν αντιδράσει σφόδρα στην προοπτική ενός «κουρέματος» των τιμών αποζημίωσης τους ή της επιβολής έκτακτης εισφοράς.

Άρθρο:  Νέα ύφεση προ των πυλών της Ευρώπης, Καθημερινή 1/11

 

 (πηγές: Καθημερινή, Το Βήμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN Greece, Ο Αναγνώστης, Capital.gr, in.gr)

 

  

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

  • ΕΛΤΕ – Οδηγός (Πρόγραμμα) Ελέγχου Επενδύσεων των Αναπτυξιακών Νόμων

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_027_2020.pdf

  • ΕΛΤΕ – «Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Ε.Λ.Τ.Ε.

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_026_2020.pdf

  • Φοροδοξιες: Γνωρίζετε ότι…( Grant Thornton )

https://www.kathimerini.gr/economy/561131230/forodoxies-gnorizete-oti-305/

  • Λογιστικές επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 στο πλαίσιο εφαρμογής του Δ.Π.Χ.Α. 16 – ΣΟΛ ΑΕ

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=219436

  • Φορολόγηση κατά την έξοδο από τη χώρα, ελεγχόμενων αλλοδαπών επιχειρήσεων

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=219395

  • Ε.2173/2020 Αλληλέγγυα ευθύνη διοικούντων του άρθρου 50 του ν.4174/2013,όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

https://www.forin.gr/articles/article/39991/e-2173-2020

  • Άρθρο της Δ. Βαλτζή : Εταιρικοί μετασχηματισμοί και αλλαγή έδρας εντός της Ε.Ε. – Φορολογική αντιμετώπιση

https://www.forin.gr/articles/article/39950/arthro-ths-d-baltzh-etairikoi-metasxhmatismoi-kai-allagh-edras-entos-ths-e-e-forologikh-antimetwpish

  • Λογιστική αντιμετώπιση αξίας κτιρίου προς κατεδάφιση στο λογιστικό πλαίσιο των ΕΛΠ – ΣΟΛ ΑΕ

https://www.taxheaven.gr/circulars/34639/arora-logistikh-antimetwpish-axias-ktirioy-pros-katedafish-sto-logistiko-plaisio-twn-elp-sol-ae

  • Τα χρονίζοντα υπόλοιπα πελατών-προμηθευτών και η αντιμετώπισή τους από τους φορολογικούς ελέγχους ( του Γιώργου Δαλιάνη και της Νίκης Χατζοπούλου )

https://www.taxheaven.gr/news/51208/ta-xronizonta-ypoloipa-pelatwn-promhoeytwn-kai-h-antimetwpish-toys-apo-toys-forologikoys-elegxoys

  • Παρατάσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων – Πλήρης οδηγός

https://www.taxheaven.gr/news/48049/parataseis-forologikwn-kai-asfalistikwn-ypoxrewsewn-plhrhs-odhgos