• Σήμερα είναι: Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

 

 

O Προϋπολογισμός 2021 έχει οριστικοποιηθεί και αναμένεται να κατατεθεί στη  Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή.  Σύμφωνα με πληροφορίες ο προϋπολογισμός θα προβλέπει διπλάσια κονδύλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε σχέση με το προσχέδιο, καθώς οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί δραματικά, επιβάλλοντας τη συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τουλάχιστον για το πρώτο τετράμηνο. Στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν για «προσαρμογή των εργαλείων, που έχουμε, ανάλογα με τις εξελίξεις». Υπολογίζεται ότι από τα 2 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο (αποθεματικό και React EU), το ποσό θα πλησιάσει στα 4 δισ. ευρώ.

Αθήνα- Βρυξέλλες, οικονομικές αποφάσεις

Η  κυβέρνηση οριστικοποιεί ένα πρώτο κείμενο, 200 περίπου σελίδων, για το Σχέδιο Ανάκαμψης με στόχο να το στείλει στις Βρυξέλλες πιθανότατα την Τετάρτη. Περιγράφοντας το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης με 30 δις ευρώ επιχορηγήσεων και δανείων.

Την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσουν οι Βρυξέλλες το δικό τους πακέτο πορισμάτων. Θα περιλαμβάνει και την όγδοη έκθεση αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Ο λόγος για μία έκθεση η οποία αναμένεται να είναι θετική και να τεθεί επί τάπητος στο EWG της 24ης Νοεμβρίου και στο Eurogroup της 30ης Νοεμβρίου με στόχο να καταστεί εφικτή η εκταμίευση του δεύτερου πακέτου δόσεων που δικαιούται η χώρα για το 2020.

Εθνική Τράπεζα- προβλέψεις δ΄τετραμήνου

Νέα πτώση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2020, εκτιμά η Εθνική Τράπεζα σε ανάλυση της, η οποία, ωστόσο, όπως αναφέρει αναμένεται να είναι πιο ήπια σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, υπό την προϋπόθεση αποτελεσματικής ανάσχεσης της τάσης επιδείνωσης της πανδημίας το Νοέμβριο.

Όπως αναφέρει στην οικονομική της ανάλυση, η επαναφορά περιοριστικών μέτρων σε εθνικό επίπεδο για τρεις εβδομάδες, ξεκινώντας από την 7η Νοεμβρίου, στοχεύει στην εξάλειψη της πίεσης στο σύστημα υγείας, με την αναστολή λειτουργίας ενός σημαντικού εύρους δραστηριοτήτων, σε κλίμακα σχεδόν ανάλογη με αυτήν του Απριλίου.

Οι υφεσιακές πιέσεις που θα προκληθούν εξομαλύνονται, εν μέρει, από ένα νέο πακέτο υποστηρικτικών μέτρων της τάξης των 3,8 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των μέτρων που ανακοινώθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου), το οποίο προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ – 3,1% του ΑΕΠ – αν συμπεριληφθούν και οι πληρωμές αναδρομικών στους συνταξιούχους.

Όλη η ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας εδώ

Δηλώσεις για αναστολές Νοεμβρίου

Άνοιξαν οι πλατφόρμες για εργοδότες (“Εργάνη”) και τους εργαζομένους (supportemployees.services.gov.gr) προκειμένου να προχωρήσουν στις δηλώσεις περί αναστολής των συμβάσεων των εργαζομένων. Όσον αφορά στους εργοδότες και στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που έκλεισαν (στις 3 και στις 7 Νοεμβρίου) με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους, μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις έως τις 24 Νοεμβρίου. Όσον αφορά στους εργοδότες και τους εργαζομένους πληττόμενων πλην ανοιχτών επιχειρήσεων, μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις έως τις 7 Δεκεμβρίου. Η καταβολή των αποζημιώσεων για τους υπό αναστολή εργαζομένους των κλειστών -με κρατική εντολή- επιχειρήσεων, θα συντελεστεί μεταξύ 27ης Νοεμβρίου και 3ης Δεκεμβρίου. Δεν έχει, ακόμα ανακοινωθεί πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τους υπό αναστολή εργαζομένους των πληττομένων -πλην ανοιχτών επιχειρήσεων.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο4

Τις νέες προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής Νο4 που σχεδιάζεται να διανείμει 1 δισ. ευρώ προβλέπει ΚΥΑ. Η μεγάλη αλλαγή είναι πως το 50% του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται. Αλλά υπό τον όρο διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης έως την 31η Μαρτίου 2021. Επίσης, ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων. Μετά το “επιστρεπτέο” σκέλος αποπληρώνεται σε σαράντα ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Το επιτόκιο αναφοράς για το ποσό που είναι δάνειο ορίζεται στο 0,74%.

Αναλυτικά εδώ

(πηγές: Kathimerini.gr, Capital.gr, Euro2day.gr, Ethnos.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

 • ΣΟΕΛ : ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΛΟΥΣ ICAEW

https://www.soel.gr/el/%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE% -membership-2021

 • Παράταση δυνατότητας διεξαγωγής Γενικών Συνελεύσεων με τηλεδιάσκεψη

https://www.forin.gr/articles/article/40716/tropologia-paratash-dunatothtas-dieksagwghs-ths-genikhs-suneleushs-me-thlediaskepsh

 • Ρήτρα Διατήρησης Θέσεων Εργασίας για τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της επιστρεπτέας προκαταβολής ( Πέτρος Ραπανάκης )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=219559

 • Εταιρική Διακυβέρνηση: Ο μεγάλος τιμωρός είναι η αγορά και ο χρόνος ( Στέφανος Κοτζαμάνης)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=219572

 • Η έμμεση επιδότηση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης ( Δημήτρης Γαρνέλης)

http://epixeirisi.gr/actions/lemma/index.php?item_id=4767590

 • ΓΔΟΥ 281/2020 Διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020.

https://www.forin -korwnoiou-co

 • Φοροδοξιες: Γνωρίζετε ότι…( Grant Thornton )

https://www.kathimerini.gr/economy/561148660/forodoxies-gnorizete-oti-307/

 • ΦΠΑ: Οι αρχές της ασφάλειας δικαίου και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης

( Χαράλαμπος Τσούσης )

https://www.taxheaven.gr/circulars/34664/arora-fpa-oi-arxes-ths-asfaleias-dikaioy-kai-ths-dikaiologhmenhs-empistosynhs

 • Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Χρήση σφραγίδων νομικών προσώπων

https://www.taxheaven.gr/news/51477/ellhnikh-enwsh-trapezwn-xrhsh-sfragidwn-nomikwn-proswpwn

 • Μεταχρονολογημένες επιταγές: 75 μέρες παράταση για όλες τις επιταγές επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή μέχρι 31/12 και για επιχειρήσεις που έχουν μείωση τζίρου άνω του 50%

https://www.taxheaven.gr/news/51479/metaxronologhmenes-epitages-75-meres-paratash-gia-oles-tis-epitages-epixeirhsewn-poy-ekleisan-me-kratikh-entolh-mexri-3112-kai-gia-epixeirhseis-poy-exoyn-meiwsh-tziroy-anw-toy-50

 • ΟΕΕ: Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου το 2ο DigiTalk

https://www.taxheaven.gr/news/51456/oee-thn-trith-24-noembrioy-to-2o-digitalk

 • Επιτροπή εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών: Οδηγίες για την υποβολή αίτησης

https://www.taxheaven.gr/news/51433/epitroph-exwdikhs-epilyshs-forologikwn-diaforwn-odhgies-gia-thn-ypobolh-aithshs