• Σήμερα είναι: Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ενόψει της κρίσιμης Πέμπτης

Η ερχόμενη Πέμπτη θα είναι κρίσιμη ημέρα για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα υλοποιήσει την υπόσχεσή του από το καλοκαίρι του 2012 για τη διάσωση του ευρώ (θα κάνουμε «whatever it takes» – ότι «μας παίρνει» γι αυτό) και θα εξαγγείλει την αγορά κρατικών ομολόγων ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από το πιστωτικό του ίδρυμα.

Ανοικτό παραμένει, το αν η αγορά θα γίνει από την ίδια την ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, ή από τις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες. Σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες του «Spiegel» και της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο κ.Ντράγκι έχει προκρίνει τη δεύτερη λύση.

Κι αυτό ως παραχώρηση προς την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τους οποίους συναντήθηκε επί τούτου την τελευταία Τετάρτη στο Βερολίνο – οι δυο τελευταίοι απέκρουαν την αγορά από την Φρανκφούρτη με την αιτιολογία, ότι αυτή θα οδηγούσε στην «αμοιβαιοποίηση» των χρεών των υπερχρεωμένων χωρών εις βάρος της Γερμανίας. Ταυτόχρονα θα επιβληθεί ένα ανώτατο όριο στην αγορά τους, που θα κινείται ανάμεσα στο 20% και στο 25% του συνόλου των κρατικών χρεών. Μια επίσημη επιβεβαίωση του συμβιβασμού δεν υπάρχει όμως ακόμα..

Ο κίνδυνος του «Grexit δεν μπορεί να υποτιμηθεί, δηλώνουν Έλληνες αξιωματούχοι», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο η ιδέα ότι τα λοιπά κράτη-μέλη μπορούν να διαχειριστούν μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, με τις εκλογές να απέχουν μόλις έξι ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις και προτίθεται να ακυρώσει τα μέτρα λιτότητας που συνοδεύουν το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ, ενώ επιδιώκει και σημαντική διαγραφή του χρέους.

Το γεγονός αυτό, αναφέρεται, έχει οδηγήσει σειρά Γερμανών πολιτικών και οικονομολόγων να δηλώσουν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με έξοδο από την ευρωζώνη, μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι επιθυμεί την παραμονή της.

Σύμφωνα με το βασικό επιχείρημα, με ποσοστό σχεδόν 80% του ελληνικού χρέους στα χέρια κυβερνήσεων κρατών-μελών της ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασισμένη να ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης μέσω των χρηματοοικονομικών αγορών θα ήταν περιορισμένος.

«Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον έναν συστημικό κίνδυνο για το ευρώ» δηλώνει ο επικεφαλής του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου «IFO», Χανς Βέρνερ Ζιν, συμπυκνώνοντας τις εκτιμήσεις πολλών Γερμανών αξιωματούχων.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επιχείρησε να υποβαθμίσει τις συνέπειες που θα έχει για το ευρώ η απόφαση που αναμένεται να λάβει αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το τύπωμα χρήματος αλλά και οι εκλογές στην Ελλάδα την Κυριακή, όμως ένα σημαίνον στέλεχος του κόμματός της αντιθέτως προειδοποίησε πως η πλεονάζουσα ρευστότητα που σχεδιάζει να διαθέσει στις αγορές το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει στρεβλώσεις.

Η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε αρνητικά στην ερώτηση εάν θεωρεί πως αυτή είναι η «εβδομάδα του πεπρωμένου» για την ευρωζώνη, λόγω της απόφασης της ΕΚΤ και των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, απορρίπτοντας την δραματοποίηση της κατάστασης, και διαβεβαίωσε ότι το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης θα αποφασίσει με πλήρη ανεξαρτησία εάν θα προχωρήσει στην εφαρμογή πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης.