• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

 

 

Ο Υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για την  Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έδωσε του βασικούς βραχυπρόθεσμους στόχους της κυβέρνησης:

Αφού τόνισε ότι «με τα σημερινά δεδομένα έχουμε με τους θεσμούς μια καταρχήν συμφωνία για το ποιες είναι οι εκτιμήσεις και των δύο πλευρών για το 2019 και το 2020″, σημείωσε  ότι η νομοθέτηση αλλά και η ταχεία υλοποίηση του προγράμματος “Ηρακλής” αποτελεί βασική προτεραιότητα με στόχο να αντιμετωπιστεί με συστηματικό τρόπο το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.  Αναφερόμενος στους άλλους βραχυπρόθεσμους στόχους, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι:

 • “Ένας  άξονας έχει να κάνει με τις διαθρωτικές αλλαγές που ουσιαστικά εμπεριέχονται στον επενδυτικό νόμο που συζητάμε αυτές τις μέρες στο ελληνικό κοινοβούλιο”.
 • “Ένας άλλος άξονας έχει να κάνει με μια ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος στη χώρα, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές διαθρωτικές αλλαγές που θα δημιουργήσουν υψηλότερη και σταθερότερη οικονομική ανάπτυξη”.
 • “Ακόμα στόχος είναι να κλείσουμε εκκρεμότητες που έχει αφήσει η κυβέρνηση από την τρίτη αξιολόγηση σε πολλά διαφορετικά πεδία και μέτωπα”.
 • “Και τέλος ένας επιπλέον άξονας, είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποπληρωμής εμπροσθοβαρώς ενός σημαντικού τμήματος του δανείου που έχουμε πάρει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που είναι και το ακριβότερο”.

 

Δύο ομιλίες του Πρωθυπουργού για την Οικονομία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πιθανώς ειδήσεις αναμένεται να έχουν δύο ομιλίες του πρωθυπουργού αύριο και μεθαύριο με θέμα την Οικονομία και ειδικότερα τον αναπτυξιακό σχεδιασμό. Αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στην Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει επαφές με τους φορείς της πόλης και θα μιλήσει στο 8ο Διεθνές Συμπόσιο της Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει η Πολιτιστικη Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer.

Μεθαύριο, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Συνέδριο του Economist, όπου θα χαρτογραφήσει τα επόμενα βήματα της διακυβέρνησης στον τομέα της Οικονομίας και των Επενδύσεων, ώστε να ισχυροποιήσει το θετικό momentum, που έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές και τους εταίρους μας γύρω από την προοπτική της χώρας.

 

Νέο φορολογικό

Νέο τοπίο δημιουργείται από το 2020 στη φορολογία με ελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους, οικογένειες με παιδιά, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου θα περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν το σύνολο των φορολογούμενων και θα σηματοδοτούν τη μετάβαση σε μια εποχή σταδιακής αποκλιμάκωσης των φορολογικών βαρών. Το «πράσινο» φως από τους θεσμούς για τον νέο προϋπολογισμό ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή θετικών μέτρων, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

 

ΦΠΑ και νέες οικοδομές

«Φρένο» στις νέες οικοδομές έχει βάλει από τα τέλη Ιουλίου και μέχρι σήμερα, η ανακοίνωση του μέτρου της κυβέρνησης για την αναστολή του ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται, με εξαίρεση τους αγοραστές πρώτης κατοικίας. Μάλιστα, όπως σημειώνουν φορείς της αγοράς ακινήτων, μετά τη διαπίστωση των πιθανών επιπλοκών αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου καταγράφεται γενικευμένο «μπλακ άουτ», καθώς ουδείς κατασκευαστής αναλαμβάνει το ρίσκο να εκδώσει μια οικοδομική άδεια που θα επιβαρύνεται με 24%, όταν λίγους μήνες αργότερα αυτό δεν θα ισχύει.

 

Brexit

 

Αύριο Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, το Βρετανικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει και πάλι την Συμφωνία Αποχώρησης Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει παράταση στο Brexit μέχρι τον Φεβρουάριο, εάν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έχει προτείνει, σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times.

Η αναβολή αυτή θα είναι ευέλικτη, κάτι που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να φύγει νωρίτερα –την 1η ή στις 15 Νοεμβρίου, τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο– εφόσον η συμφωνία επικυρωθεί στο μεταξύ, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.

 

 

 

(πηγές: Έθνος, Βημα, Καθημερινή, Capital.gr)

 

  

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

 • «Το digital reporting από τις εισηγμένες εταιρείες και ο ρόλος των ορκωτών ελεγκτών λογιστών»

( Του Παναγιώτη Γιαννόπουλου, Α’ Αντιπρόεδρος ΔΣ της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ποιοτικού Ελέγχου (ΣΠΕ))

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/46014

 • ΣΟΕΛ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (1)

https://www.soel.gr/images/pdf/2019/pdf/ΚΥΚΛΟΙ_ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ_2019.pdf

 • ΣΟΕΛ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (2)

https://www.soel.gr/images/pdf/2019/pdf/ΠΡΩΤΟΣ_ΚΥΚΛΟΣ_ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ_2020.pdf

 • ΣΟΕΛ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (3)

https://www.soel.gr/images/pdf/egkuklioi/2019/Συμμετοχή_των_ΟΕΛ_σε_Αναστολή__Εξωτερικό_στα_σεμινάρια_Συνεχούς_Επαγγελματικής_Εκπαίδευσης.pdf

 • Κατάθεση συμφωνητικών μεταξύ επιτηδευματιών ή τρίτων.

https://www.e-forologia.gr/calendar/task.aspx?id=13363

 • GDPR: Δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε εταιρείες του ελεγκτικολογιστικού χώρου από την Αρχή
  https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/46045
 • ΔΕΔ 1986/2019 Εισόδημα, μείωση κεφαλαίου – Ποσά υπαγόμενα σε φόρο μερισμάτων

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/31672

 • ΔΕΔ 2723/2019 Ακύρωση ιδίων μετοχών – Μεταβολή καθαρής θέσης και όχι επιβάρυνση των αποτελεσμάτων της χρήσης

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/31677

 • Φοροδοξίες, 13.10.2019 ( Grant Thornton )

https://www.grant-thornton.gr/insights/forodoxies/13-Oct-2019/?hubId=1691846

 • Υ.Α. 2/76040/0025/2019 Διαδικασία ηλεκτρονικής βεβαίωσης και διαγραφής οφειλών εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο

https://www.forin.gr/articles/article/28780/u-a-2-76040-0025-2019

 • Ε.2181/2019 Μείωση μετοχικού κεφαλαίου ανώνυμης εταιρείας που έχει προέλθει από μετασχηματισμό με τις διατάξεις του ν.δ.1297/1972.

https://www.forin.gr/articles/article/28718/e-2181-2019