• Σήμερα είναι: Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, 2025

Το στίγμα της εβδομάδας

 

 

Την Άγκυρα  επισκέπτεται αύριο Τρίτη ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, όπου και θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Στη  συνέχεια  θα μεταβεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Χάλκη για να προωθήσει το αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής. Τον στόχο της Τουρκίας να «ενισχύσει τη φιλία» και να «περιορίσει την εχθρότητα» μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας υπογράμμισε ο πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σε συνέντευξή του ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκερτζιν, ένα 24ωρο πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία,  εκφράζει την πεποίθηση πως «θα έρθουν καλύτερες ημέρες» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις . Υποστηρίζει πως «υπάρχουν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών» και προσθέτει πως το πραγματικό ερώτημα είναι αν «έχουμε τη βούληση να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα με σκοπό την επίλυσή τους ή προτιμάμε να συνεχίσουμε να παραπονιόμαστε για τους γείτονες μας».

Νόμος Κατσέλη

Εντός της εβδομάδας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποστέλλει σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη σημείωμα για τη δομή του νέου νόμου Κατσέλη και παράλληλα επεξεργάζεται το σχετικό νομοσχέδιο. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες οριστικοποιούν τη “δεξαμενή” των δανείων, η οποία και θα καθορίσει το τελικό ποσό της επιδότησης που θα χορηγηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το συνολικό ποσό της επιδότησης οριστικοποιήθηκε για το 2019 στα 150 εκατ. ευρώ και στα 200 εκατ. ετησίως από το 2020 και ύστερα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο νέος νόμος θα αφήνει στη διακριτική ευχέρεια της κάθε τράπεζας να αποφασίσει το προϊόν της ρύθμισης για τον καθένα δανειολήπτη, με διάρκεια επιμήκυνσης της οφειλής κατά 10 (μάλλον άνευ νοήματος),15, 20 ή 25 χρόνια, αναλόγως της ηλικίας του και του ποσού της δόσης που θα μπορεί να πληρώνει. Στο σημείωμα που θα αποσταλεί στους “θεσμούς” δεν γίνεται αναφορά σε ύψος ανώτατου επιτοκίου για τη ρύθμιση.

Οικονομικές εκκρεμότητες – Θεσμοί 

Τα 16 προαπαιτούμενα (με κορυφαίο αυτό της Εγνατίας οδού) όχι μόνο δεν έγιναν εγκαίρως, δηλαδή έως την 31η Δεκεμβρίου (ημερομηνία που έληγε η προθεσμία την οποία έδωσαν οι δανειστές) αλλά ούτε έως το τέλος Γενάρη, παράταση που είχε δοθεί.  Τα εκκρεμή θέματα είναι ο ΦΠΑ στα νησιά με τους πρόσφυγες, η στελέχωση της ΑΑΔΕ, οι δαπάνες υγείας που πρέπει να περιοριστούν, η αποπληρωμή των οφειλών προς ιδιώτες αλλά και οι νέοι Γ.Γ στο δημόσιο και τα αναδρομικά μετά τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι στις 11 Μαρτίου συνεδριάζει το Eurogroup, ενώ νωρίτερα, στις 27 Φεβρουαρίου θα κατατεθεί η σχετική έκθεση.

 

Τα νομοσχέδια που αναμένονται

 Μέσα στην εβδομάδα, πιθανόν την Πέμπτη, θα κυρωθεί από την Βουλή το πρωτόκολλο εισδοχής του γειτονικού κράτους της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Αναμένεται ένα  από τα πρώτα νομοσχέδια να  είναι η κύρωση της παράτασης σύμβασης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», μετά από σχετική εισήγηση του Υπουργείου Οικονομικών. Λεπτομέρειες απομένουν και για ένα άλλο νομοθέτημα, αυτό της κύρωσης παραχώρησης περιφερειακών λιμένων, μαζί με άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

(πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή, Capital.gr)

 

Άρθρο Γ.Σαμοθράκη- Τζ.Πάνου: Ποια είναι η συνολική πραγματική φορολογία της επιχειρηματικότητας;  

(Καθημερινή 28.1.2019)

 Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου

 

  • Ανάθεση ποιοτικού ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών λογιστών και των ελεγκτικών εταιρειών στην Επιτροπή Ποιοτικού Ελέγχου (Ε.Π.Ε).

http://www.elte.org.gr/index.php?lang=el

  • ΣΛΟΤ 3380/2019 Ισολογισμός λήξης εκκαθάρισης

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=585&catid=2&lang=el&Itemid=101

  • Μεταβολές στο Έντυπο Ν

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=212910

  • Αναλυτικά οι αλλαγές στο έντυπο Ε3 και στην ΚΦΑ

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=212905

  • Η κεφαλαιοποίηση κερδών από θυγατρική με έδρα σε τρίτη χώρα, θεωρείται διανομή μερίσματος και φορολογείται ως εισόδημα επιχειρηματικής δραστηριότητας επ’ ονόματι της ημεδαπής μητρικής α.ε. – ΣΟΛ ΑΕ
    https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/43291
  • Νέα νομοθεσία για τις ΑΕ – Το Διοικητικό Συμβούλιο

Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/43614