• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

EDITORIAL 20

Αγαπητοί φίλοι,

Το ζήτημα των χρηματοδοτήσεων της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως και το θέμα των επενδύσεων, είναι κομβικά ζητήματα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και σε αυτά αφιερώνουμε ορισμένα άρθρα και συνεντεύξεις.

Στο θέμα των επενδύσεων αναφέρεται ο Έντουαρντ Νάσμπαουμ, Global CEO της Grant Thornton International, στη συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό μας, λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως αναδύεται η τάση των ολοένα και πιο εξωστρεφών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, γεγονός που υποστηρίζεται από την τεχνολογία και κινητοποιείται από τις συνθήκες ανταγωνισμού που θέτει η παγκοσμιοποίηση. Ο κ. Νάσμπαουμ εκτίμησε ότι η τάση αφορά και την Ελλάδα, για την οποία υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και η αγροτική παραγωγή.

O Παναγιώτης Πρόντζας ασχολείται με το επείγον ζήτημα της χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και αναρωτιέται: Πόσο προφανείς είναι οι αιτίες των προβλημάτων που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ; Ποια προβλήματα πηγάζουν από την πλευρά των φορέων χρηματοδότησης και ποια από την πλευρά των ΜΜΕ που έχουν ανάγκη για λήψη χρηματοδότησης; Στο άρθρο του επιδιώκει την ανάλυση των προβλημάτων τόσο σε επίπεδο προσφοράς όσο και ζήτησης κεφαλαίων.

Όμως και διεθνώς η συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων συναντά ορισμένα προβλήματα. Σύμφωνα με διεθνή έρευνα της PwC, οι επτά στους δέκα θεσμικούς επενδυτές που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι θα αρνούνταν να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ή θα απέρριπταν μια επενδυτική πρόταση λόγω κινδύνων που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, την εταιρική κοινωνική ευθύνη και την εταιρική διακυβέρνηση. Η Helen Brand γράφει για τις ταραχώδεις συνθήκες της επιχειρηματικής χρηματοδότησης, τα αποτέλεσμα μιας νεότερης έρευνας για το θέμα αυτό και το σύγχρονο ρόλο του λογιστή.

Στο ίδιο τεύχος ο καθηγητής Λογιστικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών Βασίλης Φ. Φίλιος αναλύει, σε μια εμπεριστατωμένη μελέτη του, τη φύση της λογιστικής.

Η Συντακτική Επιτροπή