• Σήμερα είναι: Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Editorial 28

Αγαπητοί αναγνώστες,

Είναι το ζητούμενο των ημερών οι επενδύσεις. Το Accountancy Greece φιλοξενεί τη συνέντευξη του Χρήστου Χαρπαντίδη, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της «Παπαστράτος», ο οποίος δίνει μια άλλη, αισιόδοξη, εικόνα για την επιχειρηματικότητα και ανακοινώνει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Οι πρωτοβουλίες του για νέες επενδύσεις απασχόλησαν ευμενώς την Πολιτεία και τα μέσα ενημέρωσης. Ο Χρ. Χαρπαντίδης εξηγεί τη φιλοσοφία του, τους στόχους της εταιρείας, τη νέα επιχειρηματική κουλτούρα που έχει ανάγκη η χώρα.

Για το ίδιο θέμα η συντάκτης μας Μαρία Ακριβού επιχειρεί μια πανοραμική παρουσίαση των επενδυτικών σχεδίων σειράς ελληνικών επιχειρήσεων. Μια ακόμα αισιόδοξη νότα.

Σε αυτό το τεύχος δημοσιεύεται έρευνα για τις άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ευρώπη. Η χώρα μας βρίσκεται σε καλύτερη θέση από την προηγούμενη χρονιά, αλλά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς για μία ακόμα χρονιά έμεινε εκτός της πρώτης εικοσάδας των χωρών με τις περισσότερες ΑΞΕ και τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας. Διαβάστε τις τάσεις σε όλη την Ευρώπη.

Η Ευρωζώνη αποτέλεσε για πολύ καιρό τον αδύναμο πυλώνα της παγκόσμιας οικονομίας. Το 2017, όμως, αλλάζει σελίδα. Η οικονομία της αναπτύσσεται πλέον σταθερά από το 2013, ξεπερνώντας τα ποσοστά των ΗΠΑ το 2016, αλλά και τα δικά της ρεκόρ, αφού για τρίτη συνεχόμενη χρονιά βρίσκεται άνω του μέσου όρου. Μια τριμηνιαία έρευνα ανάμεσα σε 2.500 επιχειρήσεις από 36 οικονομίες παγκοσμίως δείχνει ότι η ενδυνάμωση της οικονομίας είναι ιδιαιτέρως αισθητή στο θετικό επιχειρηματικό κλίμα. Η αισιοδοξία των επιχειρηματιών της Ευρωζώνης βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων δύο ετών, 43%.

Διαβάστε ακόμα άρθρα σχετικά με τη διαφθορά, την ασφάλεια, την κοινωνική πρόοδο της χώρας, φορολογικές εξελίξεις κ.ά.

Τέλος, στις σελίδες από την Ιστορία της Λογιστικής διαβάστε τα πρώτα φορολογικά μέτρα σε σκύλους, τα διόδια σε υποζύγια κι άλλες πρωτότυπες φορολογικές νομοθετικές ρυθμίσεις που κατά καιρούς θεσπίστηκαν από το ελληνικό κράτος.

Η Συντακτική Επιτροπή  

Accountancy Greece