• Σήμερα είναι: Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Tα νέα του επαγγέλματος

• ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟ 29.8.2018 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (IFAC) παρουσιάζει την έκδοσή της με τίτλο «Προοπτικές για την πορεία προς την ενίσχυση της εποπτείας και των λειτουργιών των Συμβουλίων Διεθνών Προτύπων Ελέγχου και Διασφάλισης καθώς και Δεοντολογίας».

• ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (IAESB) δημοσίευσε νέα άρθρα σχετικά με τα δεδομένα επικοινωνίας και πληροφοριακής τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, το IAESB δημοσίευσε δύο νέα άρθρα σχετικά με τις δεξιότητες πληροφόρησης και τεχνολογίας, καθώς και εκπαίδευσης στη λογιστική. Τα νέα άρθρα με τίτλο, «Η ψηφιακή εποχή και ευκαιρίες για επαγγελματίες ελεγκτές – λογιστές» («The Digital Age and Opportunities for Professional Accountants») (https://bit.ly/2DqJYe4) και «Θέματα για το ελεγκτικό – λογιστικό επάγγελμα» («Issues for the Accounting Profession») (https://bit.ly/2DqJYe4), επικεντρώνονται στις νέες ευκαιρίες και στον αντίκτυπο της τεχνολογίας στο ελεγκτικό λογιστικό επάγγελμα, καθώς και στις δεξιότητες που απαιτούνται από μεμονωμένους επαγγελματίες λογιστές.

• ΜΕ ΤΟ ΑΠΟ 20.9.2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (IFAC) ανακοίνωσε τη δημοσίευση νέας έκθεσης του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών (IIA) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λογιστών (IFAC), που σκιαγραφεί τα βασικά σημεία για ορθή και αποτελεσματική διακυβέρνηση, τα οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς που καταθέτουν τις απόψεις τους στην έκθεση, είναι το αποτέλεσμα ενός μωσαϊκού οργανωτικών πολιτικών, διαδικασιών και διαλειτουργικών αλληλεπιδράσεων. Η ανωτέρω δημοσίευση βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://bit.ly/2OM0VBm

• ΜΕ ΤΟ ΑΠΟ 25.9.2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (IFAC) ανακοίνωσε τη δημοσίευση της έρευνάς της με τίτλο: «Η νέα γενιά ευνοεί τον οικονομικό συντηρητισμό στη δημόσια πολιτική και επιδιώκει σταθερότητα σταδιοδρομίας». Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, η κατανόηση των προτεραιοτήτων της επερχόμενης γενιάς επαγγελματιών θα είναι καθοριστική τόσο για τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής όσο και για τους εργοδότες.

Συγκεκριμένα, το 51% της νέας γενιάς επαγγελματιών ή, όπως η IFAC την αποκαλεί, Gen Z, πιστεύει ότι είναι σημαντικό οι εκάστοτε κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στην εθνική προσέγγιση της πολιτικής που διέπει το επάγγελμα, ενώ το 32% προτιμά την παγκοσμιοποιημένη προσέγγιση. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, οι κορυφαίες προτεραιότητες σταδιοδρομίας της νέας γενιάς περιλαμβάνουν: σταθερή πορεία σταδιοδρομίας (89% σημαντική ή πολύ σημαντική), ανταγωνιστικό μισθό και οφέλη (87%) και ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής (84%). Τέλος, το 73% των ερωτηθέντων της νέας γενιάς θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ακολουθήσει ελεγκτική – λογιστική σταδιοδρομία και πάνω από το ένα πέμπτο (21%) αποφάσισε ήδη να ακολουθήσει τη σταδιοδρομία αυτή.

Η ανωτέρω δημοσίευση βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://bit.ly/2DK2Aqr

• ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟ 9.10.2018 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Η ACCOUNTANCY EUROPE (ΠΡΩΗΝ FEE) παρουσιάζει έρευνα με θέμα τα σημαντικότερα θέματα ελέγχου στον τραπεζικό τομέα της Ε.Ε. Την ανακοίνωση συνοδεύει σχετική ανάλυση του τρόπου με τον οποίο οι ελεγκτές 62 ευρωπαϊκών τραπεζών ανέφεραν τα ΣΘΕ στις εκθέσεις ελέγχου κατά το 2017 που ήταν και το πρώτο έτος που αυτό απαιτήθηκε. Η ανωτέρω δημοσίευση βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://bit.ly/2Ilz2Pa

• ΜΕ ΤΟ ΑΠΟ 3.10.2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (IAASB) ανακοινώνει τον εκσυγχρονισμό του ελέγχου των λογιστικών εκτιμήσεων για την υποστήριξη της ποιότητας ελέγχου, δημοσιεύοντας το αναθεωρημένο Διεθνές Πρότυπο Ελέγχου (ISA) 540. Η ανωτέρω δημοσίευση βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:https://bit.ly/2FCS1XZ

• ΜΕ ΤΟ ΑΠΟ 26.10.2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (IFAC) ανακοίνωσε τη δημοσίευση της νέας παγκόσμιας έρευνάς της για τα μικρά και μεσαία ελεγκτικά γραφεία, που αποκαλύπτει την ψηφιακή μεταμόρφωση και τη διαχείριση ταλέντων ως κλειδί για την ανάπτυξη σε ορισμένες λογιστικές επιχειρήσεις. Η ανωτέρω δημοσίευση βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://bit.ly/2OKklM3

• ΜΕ ΤΟ ΑΠΟ 23.10.2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (IFAC) ανακοίνωσε τη δημοσίευση της νέας παγκόσμιας έρευνάς της, η οποία αναδεικνύει την ψηφιακή μεταρρύθμιση και τη διαχείριση των ταλέντων ως κλειδιά για την ανάπτυξη στις μικρές ελεγκτικές – λογιστικές επιχειρήσεις. Η ανωτέρω δημοσίευση βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:https://bit.ly/2zaDKf5

• ΜΕ ΤΟ ΑΠΟ 1.11.2018 ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (IFAC) και η CIPFA ανακοινώνουν τα αποτελέσματα έρευνας που αποδεικνύει ότι το 65% των κυβερνήσεων παγκοσμίως υποβάλλουν οικονομικές καταστάσεις βάσει δεδουλευμένων μέχρι το 2023. Η ανωτέρω δημοσίευση βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://bit.ly/2Dpp9zs

• Με το από 1.11.2018 δελτίο τύπου της η Διεθνής Ομοσπονδία Λογιστών (IFAC) ανακοίνωσε την εκλογή νέου προέδρου της IFAC με διετή θητεία, του δρος In-Ki Joo από τη Δημοκρατίας της Ν. Κορέας.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη στις 9 Οκτωβρίου 2018 μεταξύ του Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών Γενικού Επιτελείου Άμυνας με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων Υπουργείου Οικονομικών καθώς και του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών με σκοπό την σκοπό την περαιτέρω εκπαίδευση και βοήθεια του ΣΟΕ/ΓΕΕΘΑ.

Η εκπαίδευση θα γίνει μέσω του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΟΕΛ
Χ. ΑΛΑΜΑΝΟΥ ΣTHN ΗΜΕΡΙΔΑ ME ΘΕΜΑ ΘΩΡΑΚΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (15.11.2018)

Κύριε υπουργέ, κύριε βουλευτά,

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές της σημερινής ημερίδας για την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωσή σας με θέμα τη θωράκιση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Κατά την άποψή μου, δύο από τους κυριότερους λόγους της κατάρρευσης του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα είναι α) πολιτικοκοινωνικοί λόγοι –ανασφάλιστη εργασία, δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, η σχέση ασφαλισμένων – συνταξιούχων και η άσκηση εθνικής, κοινωνικής και χρηματοοικονομικής πολιτικής σε βάρος των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, πράγματα λίγο πολύ γνωστά στους περισσότερους από εμάς– και β) οικονομικοί λόγοι –κακοδιαχείριση του όλου συστήματος και όχι κατ’ ανάγκη κατάχρηση και συγκεκριμένα παντελής έλλειψη κατάρτισης οικονομικών καταστάσεων από τα ταμεία και ανύπαρκτος έλεγχος από ΟΕΛ, απόρροια της ανευθυνότητας πολιτείας και διοικήσεων των οργανισμών αυτών.

Υπήρχαν και υπάρχουν Ταμεία που έχουν να καταρτίσουν οικονομικές καταστάσεις και να ελεγχθούν πάνω από δεκαετία και η απορία που πάντα είχα και έχω και εξέφραζα πάντα σε κάθε αρμόδιο είναι: τι παραλάμβαναν οι διοικήσεις που διαδέχονταν η μία την άλλη; Τίποτα, το χάος.

Απολάμβαναν όμως τη διοίκηση, έπαιρναν τις αμοιβές τους, έκαναν και κανένα ρουσφέτι.

Ωραία αυτά για την κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης, για την οποία υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες.

Τι γίνεται όμως από εδώ και πέρα;

Πιστεύω ότι ο συνδυασμός των δύο πυλώνων ασφάλισης, του πρώτου, του κοινωνικού, και του δεύτερου, του επαγγελματικού, είναι η λύση. Προχθές γύρισα από την Αυστραλία για επαγγελματικούς λόγους και είχα συζήτηση με ομογενείς του επαγγέλματός μου, ΟΕΛ δηλαδή, που μου είπαν ότι το ασφαλιστικό σύστημα στην Αυστραλία αντιμετώπισε περίπου τα προβλήματα του δικού μας, όμως η πολιτεία πήρε τολμηρές αποφάσεις και σήμερα οι εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών για την ασφάλιση είναι 12%. Από αυτό, το 9% κατευθύνεται υποχρεωτικά στην ιδιωτική ασφάλιση και το 3% στο κράτος.

Μπορεί αυτό να γίνει και σε εμάς; Αρκετά δύσκολο με τις σημερινές συνθήκες, αλλά είναι μονόδρομος, δεν υπάρχει κατά την άποψή μου άλλη λύση από αυτό το συνδυασμό. Πρέπει τα επαγγελματικά ταμεία να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα.

Πιστεύω στην αναγκαιότητα των επαγγελματικών ταμείων. Το 2003 ως πρόεδρος του ΟΕΕ ιδρύσαμε το πρώτο επαγγελματικό ταμείο, το ΕΤΑΟ.

Για να πετύχει όμως αυτός ο συνδυασμός πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη και τους ερασιτεχνισμούς του παρελθόντος.

Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων των ασφαλισμένων και ανεξαρτησία από την πολιτεία στη λειτουργία των διοικήσεων των ΤΕΑ και πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα αυστηροί έλεγχοι από εξωτερικούς ελεγκτές (ΟΕΛ) στις οικονομικές καταστάσεις των φορέων αυτών, άμεσα και όχι μετά από δεκαετίες. Πρέπει μέσα στο πρώτο εξάμηνο κάθε διαχειριστικής χρήσης που κλείνει να υπάρχει έκθεση ελέγχου από ΟΕΛ για την ορθότητα των οικονομικών καταστάσεων και τη σωστή διαχείριση των χρημάτων των ασφαλισμένων.

Και μη νομίσετε ότι αυτό το λέω για να διευρύνω τον ρόλο των ΟΕΛ ή για πελατεία στον χώρο σας. Έχουμε και εμείς προ πολλού ιδρύσει επαγγελματικά ταμεία, γιατί βλέπαμε τη θύελλα που ερχόταν και προσπαθήσαμε να την αντιμετωπίσουμε. Για κάθε ταμείο λοιπόν που έχουμε, αναθέτουμε σε τρεις ελεγκτικές εταιρείες να κάνουν έλεγχο. Το κόστος μπορεί να είναι λίγο υψηλό, αλλά το αποτέλεσμα είναι η πλήρης αποδοχή της διαχείρισης από όλους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι όπως και στις Α.Ε. έτσι και στα ΕΤΑ εμπλέκονται τρία μέρη στη λειτουργία τους: οι ασφαλισμένοι που δίνουν τα χρήματά τους (μέτοχοι για τις Α.Ε.), διοίκηση που εκλέγεται από τους ασφαλισμένους και εξωτερικοί ελεγκτές που ελέγχουν τη διοίκηση αν διαχειρίζεται σωστά τα χρήματα των ασφαλισμένων.

Θωράκιση λοιπόν των ΤΕΑ το θέμα του συνεδρίου, σημαντικό και επίκαιρο, πώς όμως θα επιτευχθεί; Κατά την άποψή μου δύο είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη θωράκιση των ΤΕΑ.

Πρώτον, ανεξαρτησία της διοίκησης από κάθε πολιτική παρέμβαση (αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα δεν μπορούν να το λύσουν), μόνο εποπτεία στη λειτουργία της, και, δεύτερον, διαφάνεια στη διαχείριση και στη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων.

Σας ευχαριστώ για τη προσοχή σας και καλή επιτυχία στην ημερίδα και στον θεσμό των Επαγγελματικών Ταμείων.