• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

To στίγμα της εβδομάδας

 

 

Γερμανία και Γαλλία θα προτείνουν σήμερα  Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup τη σύσταση ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού των χωρών της ευρωζώνης. Η πρόταση αφορά άμεσα την Ελλάδα επειδή οι στόχοι του προϋπολογισμού είναι η πρόληψη οικονομικών κρίσεων, αλλά και η μείωση των οικονομικών διαφορών ανάμεσα στα 19 κράτη του ευρώ. Από αυτό τον προϋπολογισμό θα μπορούν, για παράδειγμα, να χρηματοδοτούνται επενδύσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, από τη δισέλιδη συμφωνία στην οποία κατέληξαν μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανιας, Μπρουνό Λε Μερ και Όλαφ Σολτς αντίστοιχα, προκύπτει ότι ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα αφορά μεν μόνο τα κράτη-μέλη της, παράλληλα όμως θα αποτελεί τμήμα του προϋπολογισμού της ΕΕ. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίζεται ότι ο προϋπολογισμός θα είναι συμβατός με τα κριτήρια σταθερότητας της ΕΕ. Σε αυτόν τον κανονισμό επέμενε το Βερολίνο.

 

Προϋπολογισμός

Κατατίθεται την Τετάρτη ο Προϋπολογισμός για το επόμενο έτος στην Βουλή. «Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, το 2019 θα υπάρχει χώρος για να διατηρηθεί ένα μέρος των αντιμέτρων μαζί με την προσωπική διαφορά στις συντάξεις» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Ο ίδιος πάντως ξεκαθαρίζει ότι η τελευταία έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή δεν υπάρχει η πρόβλεψη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει φέτος στο 4,5% του ΑΕΠ και ότι αυτό που καταγράφεται είναι η υπέρβαση του κατά 1,1 δισ. ευρώ το εννεάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η Κοµισιόν, ωστόσο, την Τετάρτη, την ίδια µέρα µε την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισµού στη Βουλή, πρόκειται να δημοσιοποιήσει την έκθεσή της για τη µεταµνηµονιακή εποπτεία. Με αυτήν πρόκειται να αποφανθεί θετικά για την πορεία των δημοσιονομικών και για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να µην περικόψει τις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019. ∆εν θα λείπουν, ωστόσο, τα σχόλια για καθυστερήσεις στις µμεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Κατ’ άλλες πηγές, είναι ορατό το ενδεχόμενο οι καθυστερήσεις που καταγράφονται να µμπλοκάρουν την εκταμίευση περίπου 600 εκατ. ευρώ που κανονικά πρέπει να λάβει η Ελλάδα τον ∆εκέµβριο από την επιστροφή κερδών από ομόλογα τα οποία έχουν στην κατοχή τους κεντρικές τράπεζες στην Ευρωζώνη. Να σημειωθεί ότι η συμφωνία για τις συντάξεις αναμένεται να επικυρωθεί και τυπικά στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 ∆εκεµβρίου.

 

 

Ν/σχεδιο για ασφαλιστικά

Συζητείται στη Βουλή σήμερα το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας στο οποίο  περιλαμβάνονται σημαντικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών και ειδικότερα των ασφαλισμένων στα πρώην ταμεία του ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ.

Η ΕΣΕΕ ως εκπρόσωπος του ελληνικού εμπορίου και του συνόλου των επιτηδευματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, εκφράζει την ικανοποίησή της από τον εξορθολογισμό του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών και τις επικείμενες ελαφρύνσεις στη διάρκεια του 2019. Ωστόσο, αν και η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αποτιμάται ως θετική, δεν λύνει το γενικότερο πρόβλημα της ελλιπούς ανταποδοτικότητας και σε αρκετές περιπτώσεις του υπέρμετρου ύψους των ασφαλιστικών εισφορών, ούτε επιλύει τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ως προς την ασφαλιστική τους κάλυψη. Η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι «το Νομοσχέδιο πρέπει να αποτελέσει την απαρχή μίας δέσμης μέτρων που πρέπει να υλοποιηθεί, για την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ, ιδίως κατά την περίοδο της κρίσης. Προς αυτή την κατεύθυνση, η υιοθέτηση των τεκμηριωμένων θέσεων και προτάσεων που έχουν κατά καιρούς υποβληθεί από την ΕΣΕΕ με στόχο τη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος, συνιστά την ενδεδειγμένη λύση».

 

Δύο προτάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

Δύο προτάσεις παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και συζητούνται σχετικά΄ με τα «κόκκινα» δάνεια. Η μία εκ των δύο προτάσεων, αυτή που παρουσίασε σε ειδική συνάντηση στους τραπεζίτες την Πέμπτη η ΤτΕ, προβλέπει στην ουσία μεταφορά “κόκκινων” δανείων σε “bad bank” και διαχείρισή τους από εκκαθαριστή (servicer), με την ενδιάμεση χρήση του αναβαλλόμενου φόρου.

Η άλλη πρόταση που προέρχεται από το ΤΧΣ στηρίζεται σε έναν μηχανισμό τιτλοποίησης και πώλησης “κόκκινων δανείων” με την κάλυψη εγγυήσεων του Δημοσίου. Η πρόταση αυτή έχει στηριχθεί σε ανάλογο εγχείρημα που εφαρμόσθηκε σχετικά πρόσφατα στην Ιταλία με την έγκριση των ευρωπαϊκών θεσμών.

 

(πηγές: ΤΟ ΒΗΜΑ, Καθημερινή, Capital.gr, Euro2day.gr, Έθνος, ΑΝΑ-ΜΠΕ)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

  • ΣΛΟΤ 1552/2018 Διευκρινίσεις για την σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων ΑΕ που προήλθε από μετατροπή Μ.Ε.Π.Ε. με βάσει τον ν. 2166/1993

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=563&catid=2&lang=el&Itemid=101

  • Διαθέσιμη η εφαρμογή του Μητρώου τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=212088

  • Οι φορολογικοί παράδεισοι (off-shore, Κύπρος, Βουλγαρία) σε ασφυκτικό κλοιό (Γιώργος Δαλιάνης)

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/29807

  • ΠΕΕ 151/2018 Προσδιορισμός λοιπών συστημικά σημαντικών ιδρυμάτων (O-Slls) και καθορισμός των απαιτήσεων τήρησης κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/29810

  • Έσοδα – Είστε προετοιμασμένοι για το ΔΠΧΑ 15; ( Μαρίνα Καπετανάκη – Δήμητρα Καραβέλη )

https://home.kpmg.com/gr/el/home/insights/2014/05/first-impression-revenue-2014.html

  • Blockchain is here. What’s your next move?

https://www.pwc.com/gx/en/issues/blockchain/blockchain-in-business.html

  • Επιτροπές ελέγχου οντοτήτων δημόσιου συμφέροντος. Ο ρόλος τους στο πλαίσιο ενός ελέγχου οικονομικών  καταστάσεων’’ (Δρ. Σταμάτιος Δρίτσας )

https://www.solcrowe.gr/sites/default/files/docs/epitropes-dimosioy-symferontos.pdf

  • Φοροδοξίες, 11.11.2018

http://www.grant-thornton.gr/insights/forodoxies/Nov-11-2018/