• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

Σήμερα το πρωί αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα η απορρόφηση της Grivalia από την Eurobank και το σπάσιμο της σε good  και bad bank. Η κίνηση αυτή εξασφαλίζει την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας και την πλήρη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων, καθώς  μέσα από την απορρόφηση της Grivalia από τον όμιλο της Eurobank ο όμιλος Fairfax, αναδεικνύεται σε βασικό μέτοχο της τράπεζας με ποσοστό 32,5%.

Η συμφωνία εγκρίθηκε χθες Κυριακή από τα διοικητικά συμβούλια των δύο ομίλων και αποσκοπεί στην κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας με 1 δισ. ευρώ περίπου, με παράλληλη μείωση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Eurobank, μέσα από τη μεταφορά τους σε ένα ειδικό σχήμα ειδικού σκοπού ( SPV).

Με αυτό τον τρόπο επιταχύνεται η υλοποίηση του πλάνου μείωσης των NPEs της Τράπεζας από τα τέλη του 2021 στα τέλη του 2019 και ανοίγεται ο δρόμος  δρόμο για μονοψήφιο ποσοστό NPEs νωρίτερα από την τριετία. Παράλληλα, στο τέλος της τριετίας (2021), η Eurobank θα στοχεύσει άνετα σε κερδοφορία 500 εκατ. ευρώ και σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10%.

Ειδικότερα, αντί της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 3,7 δισ. ευρώ(2 δισ. μέσω της τιτλοποίησης στεγαστικών NPLs και 1,7 δισ. με λοιπά μέσα) την οποία προγραμμάτιζε η Eurobank για το 2019, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της θα υποχωρήσουν μέσα στο επόμενο έτος κατά 10,7 δισ. ευρώ και σε αυτήν θα απομείνουν “κόκκινα” δάνεια μόλις 6 δισ. ευρώ, και μάλιστα όχι από αυτά σε βαθιά καθυστέρηση.

Παράλληλα, με τη συναλλαγή που αναμένεται να ανακοινώσει αναλυτικά σήμερα το πρωί η Τράπεζα, το ποσοστό του ΤΧΣ στη Eurobank θα μειωθεί περαιτέρω, από το 2,38% στο 1,40%.

Brexit

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ επικύρωσε χθες το οριστικό διαζύγιο ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου. «Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι η μόνη δυνατή συμφωνία»,  δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μαζί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, μετά τη λήξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Ο Ντ. Τουσκ τόνισε ότι παράλληλα εγκρίθηκε η πολιτική διακήρυξη που περιγράφει το πλαίσιο μιας όσο το δυνατό πιο στενής σχέσης, στο μέλλον, με το Λονδίνο, μετά το Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι,  δήλωσε ότι η χθεσινή ημέρα “σηματοδοτεί την αποκορύφωση μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης με την ΕΕ.” Η Τερέζα Μέι υποστήριξε ότι η συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ σημαίνει “έλεγχο των συνόρων μας, ενώ μας δίνει και τον έλεγχο των χρημάτων μας.”Παράλληλα όπως είπε, “θα έχουμε τη δυνατότητα να δαπανήσουμε χρήματα των φορολογουμένων για τις δικές μας προτεραιότητες”.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κάλεσε τους βουλευτές στο κοινοβούλιο της χώρας της να υποστηρίξουν την συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τονίζοντας ότι δεν ήταν μόνο η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να έχει επιτύχει η ίδια, αλλά ήταν η μόνη συμφωνία στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

 

Έλεγχος στα AirbnB

Η ΑΑΔΕ, στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων που έχει συνάψει, έλαβε δεδομένα από παρόχους πληρωμών αλλοδαπής σχετικά με τα εισοδήματα που έλαβαν φορολογούμενοι στην Ελλάδα από πλατφόρμα διαμοιρασμού για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τους. Τα δεδομένα αφορούν τα έτη 2015, 2016, 2017 για όλους όσοι είχαν δηλώσει τους συγκεκριμένους παρόχους πληρωμών αλλοδαπής και περιέχουν για κάθε φορολογούμενο τα αναλυτικά στοιχεία του ταυτοποιημένα ως το επίπεδο του ΑΦΜ, το συνολικό έσοδο και το συνολικό αριθμό των συναλλαγών του για κάθε ένα από τα τρία αυτά έτη.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν ότι η μέθοδος πληρωμής μέσω αλλοδαπής προπληρωμένης κάρτας γνώρισε αλματώδη αύξηση τη διετία 2016-2017 καθώς ενώ το 2015 μεταφέρθηκαν περίπου 250.000 ευρώ που αφορούσαν μόλις σε 1.000 συναλλαγές, το 2017 οι συναλλαγές αυτές ανήλθαν στις 34.000 περίπου και το συνολικό εισόδημα έφθασε τα 9,5 εκατ. ευρώ.

 

Νόμος Κατσέλη

Σημαντικό κούρεμα του στεγαστικού δανείου και επιδότηση από το κράτος του 1/3 της δόσης, κατά το μοντέλο της Κύπρου, είναι ένα από τα σχέδια που επεξεργάζονται από κοινού κυβέρνηση και τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας των πιο αδύναμων νοικοκυριών.

Το νέο πλαίσιο προστασίας που θα ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2019 θα αντικαταστήσει τον νόμο “Κατσέλη” και όπως δήλωσε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης «Πάντα θα υπάρχει ένα σύστημα που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία, όπως κι αυτό να ονομάζεται».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στα τέλη του χρόνου θα έχει οριστικοποιηθεί η νέα μορφή καθώς βούληση της κυβέρνησης παραμένει η προστασία της πρώτης κατοικίας. Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης δήλωσε πριν μερικές μέρες: «Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί για την εκπόνηση ενός φιλόδοξου προγράμματος σε συνεργασία με την κυβέρνηση, για να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που δεν θα δημιουργεί παρενέργειες ώστε τα κατώτερα στρώματα με τη βοήθεια της Πολιτείας να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

(πηγές: ΑΝΑ-ΜΠΕ, Καθημερινή, Capital.gr, Το Βήμα, Έθνος)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

 • ΣΛΟΤ 2256/2018 (Ορθή επανάληψη) Λογιστικός χειρισμός προεξόφλησης συμβάσεων πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=565&catid=2&lang=el&Itemid=101

 • Πωλήσεις για λογαριασμό τρίτων – Γιώργος Παπαδόπουλος, Οικονομολόγος, MSc

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=212158

 • Φορολόγηση ελεύθερου επαγγελματία ως μισθωτού

http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/23257/Φορολόγηση-ελεύθερου-επαγγελματία-ως-μισθωτού

 • ΠΟΛ. 1208/2018 Διαβίβαση δεδομένων των παραστατικών πωλήσεων που εκδίδονται από Φ.Η.Μ., που είναι εγκατεστημένες σε πρατήρια καυσίμων, σε εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης και σε προμηθευτές υγραερίου ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου σε πρατήρια, σε βάση δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

https://www.forin.gr/articles/article/25597/pol-1208-2018

 • Χρόνος διαφύλαξης φορολογικών βιβλίων και στοιχείων. Επιμέλεια: Θανάσης Μανιώτης, Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/29788

 • ΑΑΔΕ: Ενημερωτικό φυλλάδιο αναφορικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού
  https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/42918
 • Χορήγηση της άδειας μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Ανδρέας Κ. Σακελλαριάδης
  Λογιστής – Φοροτέχνης.

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/29808