• Σήμερα είναι: Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

 

Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να επικυρώσουν με συνοπτικές διαδικασίες το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019 στην πρώτη συμμετοχή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στους προϋπολογισμούς των κρατών- μελών με προβλήματα, και θα υπάρξει στο τελικό κείμενο μετά τη συνεδρίαση μια δήλωση για κάθε έναν από αυτούς τους προϋπολογισμούς ξεχωριστά, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην περίπτωση της Ιταλίας, καθώς η διένεξη Ρώμης- Βρυξελλών για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2019 συνεχίζεται.

Επιπρόσθετα, στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί θα επικεντρωθούν σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στην πρώτη έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, η συζήτηση αυτή δε θα είναι διεξοδική, καθώς οι υπουργοί θα επανέλθουν στο ζήτημα της μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας στις αρχές του χρόνου, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης έκθεσης της Επιτροπής, στη βάση της οποίας θα αποφασιστεί η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs).

Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, παρουσιάζοντας έναν προϋπολογισμό για το 2019 με τον οποίο επιτυγχάνει τον ζητούμενο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ παράλληλα στηρίζει την ανάπτυξη και καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό». Αυτό είναι το μήνυμα του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί ενόψει του σημερινού Eurogroup, σύμφωνα με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις σχολίασε: «Υποστηρίζω ιδιαιτέρως την πρόθεση της Ελλάδας να μην προχωρήσει στις προνομοθετημένες περικοπές συντάξεων, ένα δραστικό μέτρο που θα μείωνε κατά μέσο όρο 14% τα εισοδήματα περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχων – επιπλέον των περικοπών κατά περίπου 25% από την αρχή της κρίσης».

Όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών, σημειώθηκε «ικανοποιητική πρόοδος σε βασικούς τομείς, όπως στη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, στο κτηματολόγιο και σε ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις». Ωστόσο, ανέφερε, πως έχουν διαπιστωθεί «καθυστερήσεις στη στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων, στους διορισμούς στο δημόσιο και σε κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, όπως η Εγνατία ή οι περιφερειακοί λιμένες».

 

 

Eurogroup, εμβάθυνση και εποπτεία

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο σημερινό Eurogroup θα ενημερωθούν επίσης για τα συμπεράσματα από την πέμπτη επίσκεψη των τεχνοκρατών των ευρωπαϊκών θεσμών στην Κύπρο στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας της. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την Ισπανία, όπου ολοκληρώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου η δέκατη αποστολή μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ένα μεγάλο μέρος της συνεδρίασης αναμένεται να αφιερωθεί και στις προτάσεις για την εμβάθυνση της ευρωζώνης με τη συμμετοχή και των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, καθώς πρόκειται για το τελευταίο Eurogroup πριν από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, οπότε και θα ληφθούν αποφάσεις. Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup θα παραστεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για να παρουσιάσει την ενδιάμεση έκθεσή του για την ευρωζώνη.

 

Invest in Greece Forum

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα συναντηθούν με τους θεσμούς στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Invest in Greece Forum που θα γίνει την 10η Δεκεμβρίου στην Νέα Υόρκη. Κεντρικός Ομιλητής είναι ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ομιλητές είναι ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης αλλά και ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, όπως και ο επικεφαλής για την Ελλάδα της ΕΚΤ Φραντζέσκο Ντρούντι.

 

Νόμος Κατσέλη

Πληθαίνουν τα ερωτηματικά για την τύχη του νόμου Κατσέλη. Ο υπ.Οικονομικών κ. Εκλείδης Τσακαλώτος ερωτηθείς σχετικά για τον νόμο 3869/2010 (γνωστό ως νόμο Κατσέλη) απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη. Το μόνο που μπορεί να καταργηθεί θα ήταν το κομμάτι που αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας και σε αυτό εμείς ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις που θα τις παρουσιάσουμε σύντομα για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα». Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε πως «πολλές από τις διατάξεις, σχεδόν όλες οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη ή νόμου Σταθάκη (σ.σ. ο όρος χρησιμοποιείται μετά τις αλλαγές που έγιναν στον νόμο τον Νοέμβριο του 2015, όταν υπουργός Οικονομίας ήταν ο κ. Γ. Σταθάκης) θα παραμείνουν σε ισχύ και μετά τον Ιανουάριο του 2019».

 

Κοινωνικό μέρισμα

Με πέντε βήματα θα γίνεται η αίτηση στην πλατφόρμα www. koinonikomerisma.gr για το Κοινωνικό Μέρισμα του 2018. Στη βάση του επιτυχημένου περσινού µμοντέλου, οι αιτήσεις θα είναι προσυµπληρωµένες και επί της ουσίας θα λειτουργούν ως επιβεβαίωση στοιχείων για τον κάθε αιτούντα. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει εντός της εβδομάδας για να υποδεχθεί τις αιτήσεις από 1,3 – 1,4 εκατοµµύρια νοικοκυριά.

(πηγές: Έθνος, ΑΝΑ-ΜΠΕ, Capital.gr, Καθημερινή)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

  • Γ. Πιτσιλής: Τα ηλεκτρονικά βιβλία θα λειτουργήσουν εντός του 2019

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=212049

  • Δεν επιτρέπεται ούτε με συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη η μεταφορά της ετήσιας άδειας στο επόμενο ή μεθεπόμενα έτη ( Ευάγγελος Χατζηπέτκος, Λογιστής )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=212194

  • Επιχορήγηση από κομισιόν

http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/23259/Επιχορήγηση-από-κομισιόν

  • Χρόνος έκδοσης του τιμολογίου και του στοιχείου λιανικής πώλησης

Νίκος Σγουρινάκης, Λογιστής – Φοροτεχνικός

http://epixeirisi.gr/actions/lemma/index.php?item_id=4766103

  • Χρόνος διαφύλαξης φορολογικών βιβλίων και στοιχείων

Θανάσης Μανιώτης, Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/29788