Η απόφαση για την έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού θα γίνει προσπάθεια να ληφθεί στο επόμενο Euroworking group στις 15 Νοεμβρίου. «Κανένας δεν θέλει να ασχοληθεί με την Ελλάδα τώρα που η Ιταλία εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα», σημείωναν στην «Καθημερινή» κύκλοι των Βρυξελλών, εκφράζοντας την επιθυμία τους να λυθεί πριν από το Eurοgroup στις 19 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση προόδου αναμένεται να δημοσιευθεί στις 21 Νοεμβρίου, και σύμφωνα με την «Καθημερινή» που έχει δει το προσχέδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τονίσει πως καμία από τις 16 μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχε ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση έως το τέλος του έτους δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος σε μερικούς τομείς.
Η καθυστέρηση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα η εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών, ύψους περίπου 700 εκατ. (ΑNFA’s και SMP’s), που είναι τόσο αναγκαία για την ελληνική οικονομία, να αναβληθεί και να περάσει στη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο, μόνον όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.
Διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς
Σε συνεχείς συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών βρίσκεται η κυβέρνηση για την θέσπιση δυο παρεμβάσεων στο φορολογικό πεδίο. Πρόκειται για την θέσπιση νέας γενικευμένης ρύθμισης για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και την μείωση του ΕΝΦΙΑ από το επόμενο έτος για όσους έχουν πολύ μικρής αντικειμενικής αξίας ακίνητη περιουσία. Πρόθεσή της είναι η μεσοσταθμική μείωση του φόρου κατά 10% αλλά με την επικέντρωση όλης της ελάφρυνσης σε όσους έχουν πολύ μικρής αντικειμενικής αξίας ακίνητη περιουσία (π.χ. έως 100.000 ευρώ).
Ασφαλιστικό
Με νομοσχέδιο που προωθήθηκε ήδη στη Βουλή αλλάζει το ασφαλιστικό τοπίο για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες από την 1η Ιανουαρίου 2019. αλλάζει το σκηνικό των εισφορών για τους μη μισθωτούς, με εισόδημα πάνω από 7.032 ευρώ, καθώς οι εισφορές τους για κύρια ασφάλιση μειώνονται από 200 έως και 4.690 ευρώ τον χρόνο. Από 1/1/2019 το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης διαμορφώνεται από 20% σε 13,3% για τους πρώην ασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ. Προσοχή όμως, όπως ορίζεται ρητά στο νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες η «Κ», η ελάχιστη μηνιαία εισφορά για τον συγκεκριμένο κλάδο δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% επί του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (117,22 ευρώ). Με το άρθρο 12, στο ίδιο νομοσχεδιο, επιδιώκεται να δοθεί λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα που αφορά τις οφειλές των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Η προτεινόμενη διάταξη ορίζει την διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής από τον ΕΦΚΑ, και αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές από το 2006 και εντεύθεν για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση παραστατικά.
Αναδρομικά συντάξεων
Από σήμερα 12 Νοεμβρίου ο ΕΦΚΑ αποδέχεται μόνον ηλεκτρονικά αιτήσεις για την απόδοση των αναδρομικών στις συντάξεις. Έως σήμερα πάνω από 350.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από συνταξιούχους προς τον ΕΦΚΑ διεκδικώντας την αναδρομική (από τον Ιούλιο του 2015) επιστροφή συντάξεων και Δώρων που κόπηκαν και στη συνέχεια η περικοπή τους κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματική. Την ίδια στιγμή, τα δικαστήρια συνεχίζουν σε πρωτόδικο βαθμό να εκδίδουν αποφάσεις που δημιουργούν εύλογα, προσδοκίες στους δικαιούχους.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση προσπαθεί να ανακόψει το κύμα δικαστικών προσφυγών, που ενδέχεται να μετατρέψει το ασφαλιστικό σε ένα απέραντο δικαστήριο, επισημαίνοντας ότι όταν υπάρξει δημοσιονομική ευχέρεια, θα υπάρξουν και νέες επιστροφές χρημάτων, αντίστοιχες με αυτές που ψηφίστηκαν πριν λίγες ημέρες για τους περίπου 300.000 εν ενεργεία δημοσίους λειτουργούς και συνταξιούχους.
Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.
- Έκθεση Εκτίµησης Εθνικού Κινδύνου για τη Νοµιµοποίηση Εσόδων από Εγκληµατικές Δραστηριότητες και τη Χρηµατοδότηση της Τροµοκρατίας
http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/Etisia-Ekthesi/GREECE_NRA_gr_FINAL.pdf
- Συνάντηση Ολομέλειας της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Φορέων Εποπτείας των Ελεγκτών (ΕΕΦΕΕ-CEAOB)
http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_028_2018.pdf
- Χρόνος διαγραφής επισφαλούς απαίτησης κατά οφειλέτη που έχουν κηρυχθεί σε πτώχευση και για την οποία δεν έχει προηγηθεί ο σχηματισμός πρόβλεψης επισφάλειας ( ΣΟΛ ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ Α.Ε.)
https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=212006
- Η προσαρμογή του ΚΦΕ στην έννοια της χρηματοδοτικής μίσθωσης, σύμφωνα με τους κανόνες των ΕΛΠ (Ν 4549/2018)
http://epixeirisi.gr/ΣΗΜΕΙΩΜΑ-ΤΗΣ-ΣΥΝΤΑΞΗΣ/23238/Η-προσαρμογή-του-ΚΦΕ-στην-έννοια-της–χρηματοδοτικής-μίσθωσης,-σύμφωνα-με-τους-κανόνες-των-ΕΛΠ-(Ν-4549%7C2018)
- Παραγραφή φορολογικών υποθέσεων μέχρι 31/12/2012 – Άνοιγμα λογαριασμών
( του Γιώργου Δαλιάνη, με τη συνεργασία του Γιάννη Αρτσίτα ) https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/29745