• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

To στίγμα της εβδομάδας

Η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ένα υπέρ πλεόνασμα  το οποίο θα φτάνει στο 3,5% – 3,7% του ΑΕΠ (όπως προανήγγειλαν από την Ουάσιγκτον οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών).

Η επίδοση αυτή είναι περίπου διπλάσια από το στόχο (το Μνημόνιο όριζε 1,75% πρωτογενές πλεόνασμα το 2017) και πιστοποιεί ότι για τρίτη συνεχή χρονιά οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδος ξεπερνούν κατά πολύ τις απαιτήσεις των δανειστών. Όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει να έρθει ένα χρόνο νωρίτερα (από το 2019) το μειωμένο αφορολόγητο, μαζί με την περικοπή των συντάξεων. Και τούτο γιατί αμφισβητεί την δυνατότητα της Κυβέρνησης να διατηρήσει τη ροή εσόδων και να συντηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκαν ότι το ΔΝΤ  θέτει θέμα εφαρμογής του μειωμένου αφορολόγητου από το 2019 (μαζί δηλαδή με την περικοπή των συντάξεων) και προσδιόρισαν το τέλος της μεγάλης αυτής “μάχης” τον Ιούνιο, προαναγγέλλοντας τεχνικές συζητήσεις, τηλεδιάσκεψη και διά ζώσης διαβουλεύσεις με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, που υπολογίζουν να ξεδιπλωθεί περί τις 15 Μαΐου.

Αξιωματούχοι του υπ.Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στις επαφές που είχε στη Ν. Υόρκη  ο Υπ.Οικονομικών  Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπ.οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης με την διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ και με τον κ. Τόμσεν, επεσήμαναν ότι το ΔΝΤ ζητά πιο μεγάλες παρεμβάσεις στο χρέος (σ.σ. αναδιάρθρωση και του δανείου του ESM πέραν αυτού του EFSF), και ότι αυτό συμφέρει την Ελλάδα. Αναφορικά με τη Γερμανία ανέφεραν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι χρειάζεται χρόνο η νέα κυβέρνηση και χρόνος δεν… υπάρχει. Ειδικά για το Ταμείο, έκαναν σαφές ότι τα περιθώρια είναι στενά και γι’ αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα μετάσχει στο πρόγραμμα.

Νέα έξοδος στις αγορές

Νέα έξοδο στις αγορές, αυτή τη φορά με δεκαετή ομόλογα, σχεδιάζει πλέον η κυβέρνηση μετά το «deal της Ουάσιγκτον» που θέλει όλα τα μέτρα για το ελληνικό χρέος να αποφασιστούν και να ανακοινωθούν το αργότερο τον Ιούνιο, ανεξάρτητα από τον χρόνο εφαρμογής τους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η δεύτερη πτυχή της συμφωνίας είναι ο ESM να παρακολουθεί την υλοποίηση των μέτρων για τα οποία θα δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση και θα έχει τον τελευταίο λόγο στην επιστροφή των κερδών από την κατοχή των ελληνικών ομολόγων. Η νέα αυτή κίνηση συζητήθηκε στις επαφές Τσακαλώτου με ξένους επενδυτές, και δρομολογείται με χρονικό ορίζοντα την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου. Μόνο στην περίπτωση που οι συνθήκες στις αγορές δεν το επιτρέψουν τότε ο επόμενος σταθμός θα είναι η τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, μετά το Eurogroup της 22ας Ιουνίου που ουσιαστικά θα σημάνει και τη λήξη του ελληνικού προγράμματος και θα αποφασίσει οριστικά τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

 

FT: ΕΕ. αλλαγή προσανατολισμού με κονδύλια προς το νότο

Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να μεταφέρουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, διοχετεύοντας τους πόρους από χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία σε εκείνες που επλήγησαν σκληρά από τη χρηματοπιστωτική κρίση, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αναμένεται ότι θα αποτελέσουν ένα από τα πιο επίμαχα μέρη του σχεδίου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2021-2027, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Μάιο και θα σηματοδοτήσει έναν εντυπωσιακό επανασχεδιασμό της «πολιτικής συνοχής» των 350 δισ. ευρώ που στοχεύει στην υποστήριξη λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών της Ενωσης, επισημαίνει ο συντάκτης της εφημερίδας και προσθέτει:

«Οι Βρυξέλλες θέλουν να βάλουν ένα τέλος στην πρακτική της κατανομής των χρημάτων αυτών με κριτήριο σχεδόν αποκλειστικά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και να το αντικαταστήσουν με ευρύτερα κριτήρια που θα καλύπτουν και άλλους τομείς, από την ανεργία των νέων, την εκπαίδευση και την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι τη μετανάστευση και την καινοτομία».

Οι ακριβείς λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων συζητώνται ακόμη παρασκηνιακά, αλλά διπλωμάτες και αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα θα είναι η ανακατεύθυνση των πόρων από την Πολωνία, την Τσεχία και τις χώρες της Βαλτικής προς τις χώρες του νότου, όπως την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, ακόμη και σε περιφέρειες της Γαλλίας, γράφει η εφημερίδα.

ΣΕΒ, παρουσίαση της εργαλειοθήκης για επενδύσεις

Σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη στο Επενδυτικό Συνέδριο «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις» που διοργανώνει ο ΣΕΒ θα ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα (εργαλειοθήκη) για την ανάπτυξη. Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις νέες οικοδομές όπως και η κατάργηση των άμεσων ενισχύσεων του ΕΣΠΑ και η αντικατάστασή τους από άτοκα δάνεια και φορολογικές πιστώσεις περιλαμβάνεται στις (50 συνολικά) προτάσεις που συνθέτουν την εργαλειοθήκη του ΣΕΒ για την επιτάχυνση των επενδύσεων μαζί με συστάσεις για αλλαγές στη φορολογία, την αδειοδότηση, την απονομή δικαιοσύνης, τη χωροταξία, άρση της απαγόρευσης ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων κ.α.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα στο συνέδριο θα συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φορολογικές δηλώσεις

Περισσότεροι από 6 εκατ. φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017. Η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet άνοιξε την περασμένη Πέμπτη και θα κλείσει, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στις 30 Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη δόση του φόρου θα καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου.

(πηγές: Το Βήμα, Καθημερινή, ΑΝΑ-ΜΠΕ, Capital.gr)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

1)     ΕΛΤΕ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ  EFRAG 

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_012_2018.pdf

2)     ΟΕΕ: Τρεις παρεμβάσεις για το φορολογικό πιστοποιητικό

http://www.oe-e.gr/news/grafeio-tupou/deltia-tupou/oee-treis-parembaseis-gia-to-forologiko-pistopoiitiko-2042018/1086

3)     Φορολογική έκπτωση του ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων

(ΣΟΛ ΑΕ – Εταιρεία ορκωτών ελεγκτών λογιστών)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=209832

4)     ΕΥ: Οι νέες τεχνολογίες θα συμβάλουν σημαντικά στην πάταξη της παραοικονομίας  (Δελτίο Τύπου της ΕΥ)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=209901

5)     Οδηγός «φορολογικής αναμόρφωσης» – Αναμόρφωση εξόδων και εσόδων κατά «κωδικό δηλώσεων» και κατά «λογαριασμό λογιστικής»

(Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος -Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ»).

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/28330

6)     ΠΟΛ.1072/2018. Οδηγίες συμπλήρωσης εντύπου Ε3 (Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα) και Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης φορολογικού έτους 2017

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/28513

7)     ΠΟΛ. 1067/2018 Τροποποίηση της ΠΟΛ 1124/2015 σχετικά με το Ετήσιο Πιστοποιητικό που εκδίδεται από Νόμιμους Ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία

https://www.forin.gr/articles/article/24003/pol-1067-2018

8)     Ασφαλιστικές εισφορές μελών εταιρειών ή/και διαχειριστών (ΕγκΥΠΕΚΑΑ Δ15/Δ/619/15/13.4.2018)

http://epixeirisi.gr/ΕΠΙΚΑΙΡΗ-ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ/22966/ΕγκΥΠΕΚΑΑ-Δ15%7CΔ%7C619%7C15%7C13%5E4%5E2018