• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Ανοίγουν τις πόρτες τους από σήμερα τα καταστήματα για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές, ύστερα από μήνες, με τη διαδικασία click away και click inside, ενώ κλειστό θα παραμείνει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι επισκέψεις των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα θα γίνονται μόνο με ραντεβού και με τη χρήση sms στον αριθμό 13032 για διάστημα τριών ωρών και μία φορά την ημέρα.

Νέο έκτακτο βοήθημα

Επιπλέον μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις σε όλη την χώρα που θα παραμείνουν κλειστές και τον Απρίλιο θα ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνησηΠρόκειται για ένα πρόσθετο, έκτακτο βοήθημα ειδικού σκοπού με βάση τον τζίρο του 2019, για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές για τον Απρίλιο και αναφερεται ειδικάστις επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Αχαΐας.

ΔΕΔΔΗΕ

Κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ αύριο Τρίτη αναμένεται να τεθεί προς έγκριση η short list των εταιρειών που περνούν στην τελική φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.Όπως είχε ανακοινωθεί επισήμως, μη δεσμευτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από 11 επενδυτές. Ωστόσο οι σύμβουλοι της ΔΕΗ στο διαγωνισμό (Goldman Sachs & Eurobank) δεν είχαν ανακοινώσει τα ονόματα.

ΦΠΑ στα νησιά

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Παραγωγικών Φορέων, καθώς και τους Βουλευτές της Περιφέρειας, για τις ενέργειες της κυβέρνησης, στην προσπάθεια εξεύρεσης μόνιμης λύσης στο ΦΠΑ των 5 νησιών, που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών ροών.

Ταμείο Ανάκαμψης

Συστήθηκε Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, της οποίας προΐσταται –με τίτλο διοικητή– ο Νίκος Μαντζούφας, πρώην ειδικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, με θητεία 10 ετών (επί 3 κυβερνήσεων) στη συγκεκριμένη θέση.

Τράπεζα Αττικής – εκτός επιτροπείας

Στην ακύρωση του ομολόγου ύψους 320 εκατ. ευρώ που είχε στην κατοχή της, προκειμένου να αντλεί ρευστότητα με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, προχώρησε η Τράπεζα Αττικής. Με τον τρόπο αυτόν η τράπεζα παύει να κάνει χρήση των διατάξεων του νόμου 3723/2008 (νόμος Αλογοσκούφη) και ταυτόχρονα των εγγυήσεων του Πυλώνα ΙΙ και έτσι από τις 31 Μαρτίου δεν υπόκειται πλέον στις δεσμεύσεις του συγκεκριμένου προγράμματος που, μεταξύ άλλων, ήταν η υποχρέωση  διορισμού εκπροσώπου του ελληνικού Δημοσίου στο διοικητικό της συμβούλιο.

Εργασιακό ν/σχέδιο

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο θα κατατεθεί μετά το Πάσχα και αναμένεται να φέρει  μεγάλες αλλαγές για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, προβλέπει «ευέλικτο» πλάνο για την τηλεργασία που μπήκε έντονα στην ζωή μας με την τηλεργασία και  συμπεριλαμβάνει ρυθμίσεις για την απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα, τις υπερωρίες, το συνδικαλιστικό πεδίο, την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.

 

Έκθεση και έκκληση του ΔΝΤ (δες την εδώ)

 

Μικρά Διεθνή

 • Η πρώτη τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Σερβίας θα γίνει σήμερα στο Βελιγράδι. Θα συζητηθούν η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιφέρεια των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.
 • Ανησυχία στην Ε.Ε. για τις κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα βόρεια και στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, καθώς και στη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.
 • Αρχίζουν αύριο Τρίτη στη Βιέννη οι συνομιλίες ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

 

(πηγές: Kathimerini.gr, new money.gr. Capital.gr, Το Βήμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

 • Auditing Standards

https://pcaobus.org/oversight/standards/auditing-standards

 • Ηλεκτρονική υποβολή Ετήσιου Φορολογικού Πιστοποιητικού

https://www.e-forologia.gr/calendar/task.aspx?id=14581

 • Τα τρωτά της φορολογικής μας νομοθεσίας ( Γεώργιος Κεραμόντε )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=221417

 • Ο χρόνος απόκτησης εισοδήματος από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας με επαχθή αιτία ή εισφοράς για την αύξηση κεφαλαίου Ν.Π. είναι ο χρόνος σύνταξης του συμβολαίου μεταβίβασης ( ΣΟΛ Α.Ε )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=221436

 • Αποτιμήσεις μετοχών και εταιρειών: Από τη θεωρία στην πράξη ( Στέφανος Κοτζαμάνης )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=221444

 • Αναγνώριση στο λογιστικό πλαίσιο των ΕΛΠ της αξίας μετοχών που αποκτήθηκαν ως επιστροφή κεφαλαίου σε είδος – ΣΟΛ ΑΕ

https://www.taxheaven.gr/circws-epistrofh-kefalaioy-se-eidos-sol-ae

 • Tax Explorer – Μάρτιος 2021 ( Βαγγέλης Π. Μιχελινάκης)

https://www.taxheaven.gr/newn-kratiko-proypologismo

 • Νόμος 4790/2021 – Δείτε και μελετήστε τις σημαντικότερες διατάξεις

https://www.taxheaven.gr/news/53753/nomos-47902021-deite-kai-melethste-tis-shmantikoteres-diataxeis

 • Παρατάσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων – Πλήρης οδηγός

https://www.taxheaven.gr/news/48049/parataseis-forologikwn-kai-asfalistikwn-ypoxrewsewn-plhrhs-odhgos