• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Η ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες

Με μια πιλοτική εφαρμογή σε περιοχή της χώρας που θα υποδείξουν οι πάροχοι με τους οποίους θα συνεργαστεί θα ανοίξει η ΔΕΗ τον δρόμο για την είσοδό της στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Πρόκειται για το πρώτο βήμα υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού αξιοποίησης του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ με την τοποθέτηση οπτικών ινών που θα προσφέρουν ταχύτητες σύνδεσης στο Ιντερνετ της τάξεως των 1.000 Mbps και πάνω.

Πληρωμές

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ, συνολικού ύψους 161 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθούν από σήμερα έως τις 16 Απριλίου. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η επιστροφή, σήμερα, των μειώσεων της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 στους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων που έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που είχε ανακοινώσει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ στις αρχές του έτους. Επίσης θα καταβληθούν επιδόματα ασθενείας και μητρότητας. Καταβολές για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης. Σε δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων και σε δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

Taxis– αλλαγές

Οι  αλλαγές στο taxis αναμένονται να κλειδώσουν τις προσεχείς μέρες και αμέσως μετά θα δοθεί εντολή στη φορολογική διοίκηση προκειμένου να τροποποιήσει αφενός τις διαδικασίες πληρωμής των φόρων, τα τεκμήρια αλλά και τις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα αποφασίσει να δοθούν περισσότερες δόσεις τόσο για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος όσο και του ΕΝΦΙΑ με στόχο να διευκολύνει τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα και με στόχο την τόνωση των δημοσίων εσόδων θα δοθεί η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του φόρου με την έκπτωση να ξεπερνά το 2% που ήταν το περυσινό διάστημα.

Μείωση των εισφορών μισθωτών

Πηγές  από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν πως έχει “κλειδώσει” η εφαρμογή της ήδη ψηφισμένης μείωσης των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 0,5% το 2022, ενώ θα επέλθει επιπλέον μείωση 0,6% πιθανότατα από τις άλλες συνεισπραττόμενες εισφορές. Έτσι, θα υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση περί μείωσης του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων κατά 5 μονάδες έως το 2023.

Πρόγραμμα Γέφυρα

Μέχρι τις 9 Μαΐου μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για επιδότηση δόσεων προς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης δανείων, μέσω του προγράμματος Γέφυρα 2, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ. Δικαίωμα έχουν μόνο όσοι αποδεδειγμένα επλήγησαν από την πανδημία και έχουν ενταχθεί σε έκτακτα μέτρα προστασίας.

Βιντεοκλήση για κλειδάριθμο

Μέσω βιντεοκλήσης με την εφορία, οι επιχειρήσεις μπορούν πλέον να παραλαμβάνουν κλειδάριθμο για την πρόσβασή τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Taxisnet χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν τη Δ.Ο.Υ και να χάνουν χρόνο.

 Λιανεμπόριο

Ανοίγουν σήμερα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση στην Αχαΐα το λιανεμπόριο θα ανοίξει με click in shop και click away -όπως συμβαίνει στην Αττική-, ενώ στην Π.Ε Θεσσαλονίκης μόνο με click away. Στην Κοζάνη θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.

 

 

Άρθρο : Πώς αποτιμούν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι

 

Μικρά διεθνή

 • Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Jerome Powell, επιβεβαίωσε χθες τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική της, παρά ότι βλέπει την οικονομία να ανακάμπτει γρήγορα.
 • Μειώνεται η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανίακαι στη Γαλλία, καθώς οι δύο μεγαλύτερες και έως τώρα ανθεκτικότερες οικονομίες της Ευρωζώνης βάλλονται από τα αλλεπάλληλα lockdowns. Τα τελευταία στοιχεία φέρουν τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας να έχει μειωθεί τον Φεβρουάριο κατά 1,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αιφνιδιάζοντας τους περισσότερους οικονομολόγους. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, άλλωστε, η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας μειώθηκε κατά 4,7%, ενώ στην Ισπανία παρέμεινε σε στασιμότητα

 

(πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Kathimerini.gr, Capital.gr, Euro2day.gr)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

 • ΕΛΤΕ : Covid-19 – Nέα πρόκληση – Εξελίξεις

https://elte.org.gr/2020/12/13/covid-19/

 • Οι αμοιβές μελών Δ.Σ. Α.Ε. υπό το καθεστώς του Ν. 4548/2018 – Φορολογική και λογιστική αντιμετώπιση – Υποχρεώσεις για ασφαλιστικές εισφορές ( Γεώργιος Λαζαρίδης – ΣΟΛ ΑΕΟΕ)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=221544

 • Κεφαλαιοποίηση αφορολόγητων αποθεματικών εισηγμένων εταιρειών φορολογικού έτους 2020 και έπειτα (Άρθρο 71Β ν. 4172/2013)

Νασόπουλος Α. Αντώνιος, Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός

https://www.taxheaven.gr/circulars/36145/arora-kefalaiopoihsh-aforologhtwn-apooematikwn-eishgmenwn-etaireiwn-forologikoy-etoys-2020-kai-epeita-aroro-71b-n-4172-2013

 • Το χρήσιμο εργαλείο της κατάστασης ταμειακών ροών ( Στέφανος Κοτζαμάνης

Οικονομολόγος, Δημοσιογράφος )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=221503

 • Λιανικές Πωλήσεις Μέσω Amazon σε Ιδιώτες Άλλου Κ-Μ

http://epixeirisi.gr/%CE%92CE%9A-%CE%9C

 • Κ.Υ.Α. 39937/2021 Όροι και προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό φορολογούμενου – φυσικού προσώπου ως «επενδυτικού αγγέλου»

https://www.forin.gr/articles/article/46359/kua-39937-2021

 • Εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης του άρθρου 5Α ν. 4172/2013

( Ασπασία Αρχοντάκη)

https://www.taxheaven.gr/circulars/36168/arora-enallaktikos-tropos-forologhshs-toy-aroroy-5a-n-4172-2013

Διαδικτυακό ενημερωτικό σεμινάριο ΠΟΦΕΕ – ΓΣΕΒΕΕ – ΕΓΔΙΧ με θέμα το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ

https://www.taxheaven.gr/news/53878/me-epityxia-oloklhrwohke-to-diadiktyako-enhmerwtiko-seminario-pofee-gsebee-egdix-me-oema-to-programma-gefyra-ii

 • EY: Αυξημένος ο φορολογικός κίνδυνος για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, το 2021 και μετέπειτα

https://www.taxheaven.gr/news/53854/ey-ayxhmenos-o-forologikos-kindynos-gia-tis-epixeirhseis-pagkosmiws-to-2021-kai-metepeita

 • Επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων: Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις και εγχειρίδιο υποβολής πρότασης για τη δράση

https://www.taxheaven.gr/news/53806/epidothsh-tokwn-yfistamenwn-daneiwn-mikrwn-kai-mesaiwn-epixeirhsewn-syxnes-erwthseis-apanthseis-kai-egxeiridio-ypobolhs-protashs-gia-th-drash

 • ΔΕΔ Θ 212/2021. Έλλειμμα ταμείου και προσθήκη αυτού ως λογιστική διαφορά

https://www.taxheaven.gr/circulars/36176/ded-o-212-2021

 • Ο Κωδικός 312 της Δήλωσης Φ.Π.Α και οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές ( Κωνσταντίνος  Νιφορόπουλος – BDO )

Ο Κωδικός 312 της Δήλωσης Φ.Π.Α και οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές