• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

Αρχίζουν σήμερα στις 11:00 το πρωί οι εργασίες του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο θα διαρκέσει έως το Σάββατο 15 Μαΐου. Στους 10 θεματικούς πυλώνες του Φόρουμ θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις, είτε με φυσική παρουσία στα ειδικά διαμορφωμένα στούντιο στο Ζάππειο είτε διαδικτυακά, περισσότεροι από 1.000 προσκεκλημένοι ομιλητές από 42 χώρες. Στις 16:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισπανός ομόλογός του Πέδρο Σάντσεθ θα συμμετάσχουν από κοινού στις εργασίες του Φόρουμ, στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου θα έχουν συζήτηση με τον Florian Eder, δημοσιογράφο του Politico.

Το σημερινό πρόγραμμα του Φόρουμ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις θεματικές ενότητες Ναυτιλία, «Μπλε Οικονομία», Υγεία, Ιστορία, Πολιτισμός και Πανδημία, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, διατλαντικές σχέσεις, ευρωπαϊκή οικονομία.

Συμβούλιο Υπ. Εξωτερικών της Ε.Ε.

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται σήμερα το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού, Νίκου Δένδια. Στην ατζέντα βρίσκονται οι διατλαντικές σχέσεις και τα Δυτικά Βαλκάνια. Οι υπουργοί αναμένεται να εστιάσουν επίσης στην υγεία, εν όψει και της επερχόμενης Παγκόσμιας Συνόδου για την Υγεία η οποία θα λάβει χώρα στις 21 Μαΐου στη Ρώμη, αλλά και στις σχέσεις με τη Ρωσία.

Σχέδιο νόμου για επενδύσεις

Ανατέθηκε σε εταιρεία η εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο την «σύνταξη ολοκληρωμένου σχεδίου νόμου που θα παρέχει το πλαίσιο παροχής κινήτρων επενδύσεων». Αυτό ορίζει απόφαση του γενικού γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ορέστη Καβαλάκη που δημοσιεύτηκε χθες στη Διαύγεια.

Για τις επιχειρήσεις του ιστορικού κέντρου

Από 5.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα μπορούν να λάβουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις τα επενδυτικά σχέδια των οποίων ενταχθούν σε νέα δράση του ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση της λειτουργίας τους βάσει των αρχών της ενεργειακής απόδοσης και του βιοκλιματικού σχεδιασμού (Athens Business Green Toolkit). Η δράση άνοιξε στις 5 Μαΐου, θα παραμείνει ανοικτή έως τις 6 Αυγούστου και αφορά επιχειρήσεις που ασκούν οικονομική δραστηριότητα στο ιστορικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων, όπως έχει προσδιορισθεί ως περιοχή παρέμβασης στην εγκεκριμένη ΟΧΕ ΣΒΑΑ της Αθήνας.

Όροι εργασίας από σήμερα

Από σήμερα Δευτέρα και μέχρι να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους 8 κλάδους που εμπίπτουν στην σχετική ΚΥΑ Β’ 1588/18.4.2021 (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών), θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Παράταση για το Γέφυρα 2

Μέχρι τέλος του μήνα παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2». Κανονικά σήμερα θα εξέπνεε  η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει παράταση. Μέχρι στιγμή έχουν υποβληθεί πάνω από 22.000 αιτήσεις για την επιδότηση των επιχειρηματικών δάνειων που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 50.000 ευρώ το μήνα.

Φορολογικές δηλώσεις

Με αλλαγές ξεκινά στα μέσα Μαΐου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για πάνω από 8 εκατ. φορολογουμένους με το οικονομικό επιτελείο να επιχειρεί να εξουδετερώσει τις  επιπτώσεις της πανδημίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με μια σειρά φοροελαφρύνσεων.

 Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού

Αύριο Τρίτη 11 Μαΐου πιστώνεται  από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι  αποζημιώσεις ειδικού σκοπού με βάση τα 534 ευρώ για τις αναστολές συμβάσεων Απριλίου. Το επίδομα δικαιούνται  472.899 εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή κατά τον μήνα Απρίλιο, ενώ το συνολικό ποσό φτάνει σε 212, 2 εκατ. ευρώ.

 Σύντομες Διεθνείς Ειδήσεις

  • Διήμερη θα είναι τελικά η Σύνοδος Κορυφής του Μαΐου όπως ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μπάρεντ Λέιτς. Ειδικότερα, θα ξεκινήσει στις 24 Μαΐου στις 19.00 (ώρα Βρυξελλών) και θα συνεχιστεί στις 25 Μαΐου.Στην ατζέντα περιλαμβάνεται ο κορονοϊός, η Ρωσία, το κλίμα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ μιας πιο ευέλικτης Ευρωπαϊκής Ένωσης, που να αποφασίζει “γρηγορότερα και ισχυρότερα”, με την ευκαιρία της έναρξης την ερχόμενη Κυριακή στο Στρασβούργο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, μια μεγάλη διαβούλευση πολιτών μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Με πρωτοβουλία του Μακρόν, αυτή η Διάσκεψη αναμένεται να οδηγήσει σε συμπεράσματα την άνοιξη του 2022, όταν η Γαλλία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

 

(Πηγή : Capital.gr, Kathimerini.gr, in.gr, newmoney.gr, Οικονομικός Ταχυδρόμος.gr)

 

  ***

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

  • Covid-19 and the IFRS Foundation: Stay updated on how we are supporting our stakeholders during the covid-19 pandemic and how it affects the Foundation’s work

https://www.ifrs.org/news-and-events/news/2020/03/the-coronavirus-and-the-foundations-work/

  • Η διακοπή προθεσμίας παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης επίδοσης καταλογιστικών πράξεων

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=221885

  • Ε. 2092/2021 Κίνητρα για εταιρείες ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας. Έκτακτη αποζημίωση εποχικά εργαζομένων του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης

https://www.forin.gr/articles/article/47398/e-2092-2021

  • Tax Explorer – Απρίλιος 2021 (Μέρος Β’): Παραγγελιοδοχικές πωλήσεις – Επενδυτικοί άγγελοι – Φορολογική έκπτωση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων

https://www.taxheaven.gr/news/54288/tax-explorer-aprilios-2021-meros-b-paraggeliodoxikes-pwlhseis-ependytikoi-aggeloi-forologikh-ekptwsh-energeiakhs-anabaomishs-ktiriwn

  • ΔΕΑΦ Γ 1024357 ΕΞ 2021 Φορολογία σκαφών αναψυχής

https://www.taxheaven.gr/circulars/36432/deaf-g-1024357-ex-2021

  • Φοροδοξίες : Γνωρίζετε ότι… ( Grant Thornton )

https://www.kathimerini.gr/economy/561357034/forodoxies-gnorizete-oti-324/

  • Τα μυστικά για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έτους 2020 ( Τζένη Πάνου ASnetwork)

https://www.kathimerini.gr/economy/561349144/ta-mystika-gia-tis-diloseis-forologias-eisodimatos-etoys-2020/