• Σήμερα είναι: Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

 

Μεγάλες προσδοκίες για το Ταμείο Ανάκαμψης των  30,5 δισ. ευρώ έχει το κυβερνητικό επιτελείο για να ανακάμψει η χώρα από τις πληγές της πανδημίας και να στραφεί σ’ ένα νέο, βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο. Για φέτος το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει ως στόχο την άντληση της προκαταβολής του 13%, δηλαδή περίπου 4 δισ. ευρώ, που θα γίνει μόλις εγκριθεί το ελληνικό πρόγραμμα, και μιας πρώτης δόσης, ύψους 3,5-3,9 δισ. ευρώ, έως το τέλος του χρόνου, εφόσον ικανοποιηθούν τα ορόσημα του γ΄ τριμήνου που προβλέπει το πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 7,5-7,9 δισ. από τα 30,5 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να φτάσουν στα ταμεία του ελληνικού κράτους ήδη από φέτος.

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης

Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2023 έχει θέσει ως έναν από τους βασικούς της στόχους πολιτικής η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών. Ο υπουργός περιέγραψε τον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής, όπως τον έχει παρουσιάσει ο ίδιος πρόσφατα και στο υπουργικό συμβούλιο, θέτοντας άλλους 4 στόχους, πέραν της επενδυτικής βαθμίδας: την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας το 2022, την επίτευξη μονοψήφιου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων ώς το 2022, την επιστροφή στη δημοσιονομική ισορροπία με την επανεμφάνιση πρωτογενών πλεονασμάτων το 2023 και την εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης.

Νομοσχέδιο Εργασίας

Συνεχίζεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου, αφού ληφθούν υπόψη οι απόψεις που θα διατυπωθούν σε αυτή, να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί έως τις αρχές του καλοκαιριού.

TUI – αισιοδοξία για τον ελληνικό τουρισμό

Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό  και φέτος η ζήτηση για διακοπές στη χώρα θα είναι ισχυρότατη και ενδεχομένως πιο ισχυρή και από αυτή για την Ισπανία. Αυτό σημειώνει μιλώντας αποκλειστικά στην «Καθημερινή» ο Sebastian Ebel, γενικός οικονομικός διευθυντής και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της TUI Group, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού τουριστικού οργανισμού. Ο Sebastian Ebel ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη φετινή σεζόν στην Ελλάδα εκτιμώντας πως θα τριπλασιάσει τη δραστηριότητά του σε σύγκριση με το 2020 κατά τους κατεξοχήν καλοκαιρινούς μήνες και θα ανακτήσει συνολικά το 75% εκείνης του 2019.

Επανεκκίνηση δραστηριοτήτων

Επαναλειτουργούν από σήμερα οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί . Ακόμη, από σήμερα επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας (ΕΠΑΛ), πάντα με τη διενέργεια self-test μια φορά την εβδομάδα -προ Δευτέρας, τόσο για τους καταρτιζόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές. Παράλληλα, από σήμερα επαναλειτουργούν τα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μόνο για ατομικά μαθήματα (αναλογία ένας μαθητής ανά έναν εκπαιδευτή/καθηγητή). Τέλος, από σήμερα ξεκινούν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως 10 ατόμων.

Επιδότηση νέων ανέργων

Το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στις γυναίκες, ξεκινάει ο ΟΑΕΔ . Συγκεκριμένα αφορά επιδότηση 2.900 ανέργων με 14.800 ευρώ και λήγει την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 και ώρα 15:00 η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης.  Ο στόχος της δράσης, διάρκειας 12 μηνών, είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 2.900 νέων ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμωνεπιχειρήσεων, με έμφαση στις γυναίκες, καθώς 60% των  δικαιούχων θα είναι άνεργες γυναίκες.

Έκτακτη ενίσχυση – χώρος εστίασης

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα  για περισσότερους από 35.000 επιχειρηματίες  από τον χώρο της εστίασης οι οποίοι θα μπορούν να υποβάλουν πλέον την αίτησή τους στο πρόγραμμα της έκτακτης ενίσχυσης. Το πρόγραμμα είναι ύψους 330 εκατ. και αφορά την αγορά πρώτων υλών και χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή έως και τις 30 Ιουλίου στις 15:00 μμ. Οι πρώτες πληρωμές εκτιμάται ότι μπορεί να γίνουν τέλος του μήνα ή αρχές Ιουνίου.

Πλειστηριασμοί

Άρχισαν την Παρασκευή 14 /5 οι  πλειστηριασμοί που αφορούσαν κυρίως περιπτώσεις των οποίων οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει από το 2020 και δεν αφορούσαν πρώτη κατοικία, ευάλωτα νοικοκυριά ή πληττόμενους από τον κορονοϊό. Για τους πληττόμενους ισχύει η προστασία από πλειστηριασμούς μέχρι την έναρξη του νέου πτωχευτικού νόμου για τη δεύτερη ευκαιρία και την προστασία της πρώτης κατοικίας την 1η Ιουνίου. Επίσης, την 1η Ιουνίου λήγει κάθε προστασία για όλους τους πλειστηριασμούς και για όλες τις περιπτώσεις. Από την 1η Ιουνίου όλες οι υποθέσεις για ρύθμιση ή πτώχευση θα διεκπεραιώνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.

Άρθρο : Πόσο απειλεί τις αγορές ο πληθωρισμός; Εξαρτάται πώς «διαβάζουν» τα νούμερα οι κεντρικές τράπεζες (Γιώργος Χ.Παπαγεωργίου)

Μικρά Διεθνή

 • Οι μεγάλες πόλεις είναι υπεύθυνες για περίπου τα 3/4 των εκπομπών αερίων παγκοσμίως, ενώ καταναλώνουν τα 2/3 της παραγόμενης ενέργειας. Σύμφωνα με έρευνα της CDP
 • Τόκιο: Το 80% των Ιαπώνων αντίθετο με την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, που αρχίζουν σε δέκα εβδομάδες, σύμφωνα με έρευνα.

 

(πηγές: Kathimerini.gr, Ethnos.gr, Capital.gr, ΑΠΕ- ΜΠΕ, newmoney.gr)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

 • ΕΛΤΕ : ΣΛΟΤ Αριθμ. Πρωτ.: 171 ΕΞ / 05.02.2021. Χρήση λογαριασμών Λογιστικής 63.98.08 και 63.98.09

https://elte.org.gr/2021/05/14/slot-arithm-prot-171-ex-05-02-2021/

 • ΕΛΤΕ : ΣΛΟΤ Αριθμ. Πρωτ.: 49 ΕΞ / 19.01.2021. Συνεχόμενη αρίθμηση παραστατικών εσόδων. Επανεκκίνηση αρίθμησης.

https://elte.org.gr/2021/05/13/slot-arithm-prot-49-ex-19-01-2021/

 • FCM Digital Conference on New Technologies May 18th 2021 -15h00 CET | FCM (Νέες Τεχνολογίες)

https://www.soel.gr/el/%CF%82

 • Η Έκπτωση των τόκων των εταιρικών ομολογιακών δανείων ( Δρ.Δημήτριος Μελάς)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=221959

 • Ανέγερση κτίσματος σε οικόπεδο εκμισθωτή Φυσικού Προσώπου

http://epixeirisi.gr/%CE%9A0%CE%9F%CE%A5

 • Παροχή Υπηρεσιών σε Ρουμάνικη Εταιρεία

http://epixeirisi.gr/%CE%92%CE %95%CE%99%CE%91

 • Πίστωση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα αλλοδαπής ( Τζένη Πάνου ASnetwork)

https://www.kathimerini.gr/economy/561356917/pistosi-eidikis-eisforas-allileggyis-sta-eisodimata-allodapis-3/

 • Μείωση προκαταβολής φόρου και συντελεστή φορολογίας – Ρύθμιση για την εισφορά αλληλεγγύης και άλλες φορολογικές διατάξεις με νέα τροπολογία

https://www.taxheaopologia

 • Απαλλαγή χρεών και για νόμιμους εκπροσώπους-διοικητές εταιριών στο Νέο Πτωχευτικό Κώδικα – Η κομβική σημασία της έγκαιρης υποβολής πτώχευσης

KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΤΖΟΥΦΑ (Δικηγόρου παρ΄ Αρείω Πάγω )

https://www.taxheaven.gr/circulars/36379/awxeyshs