• Σήμερα είναι: Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

Διήμερο  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα και αύριο μεταξύ των αρχηγών κρατών της Ε.Ε. Το πρόγραμμα περιλάμβανε συζητήσεις για την πανδημία του νέου κορονοϊού, την κλιματική αλλαγή και τη Ρωσία. Στα θέματα προστέθηκε και το θέμα της Λευκορωσίας με την «απαγωγή» του Μπόινγκ και τη σύλληψη του αντιφρονώντα δημοσιογράφου.

Αλλαγές στον Ε3

Με νέους κωδικούς και ειδικό πίνακα για τις αποζημιώσεις που έλαβαν  πέρυσι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της πανδημίας δημοσιοποιήθηκε χθες το νέο έντυπο Ε3 με στόχο την ορθή απεικόνιση των οικονομικών όλων των επιτηδευματιών και των επαγγελματιών ώστε να προχωρήσει η εφορία στις απαραίτητες διασταυρώσεις. Εκτός από τους δυναμικούς πίνακες με τα στοιχεία για τις αγορές, τις πωλήσεις, τα έξοδα, τους λογαριασμούς κ.λ.π. έχουν προστεθεί υποπίνακες και δεκάδες  έξτρα κωδικοί για την χρήση του 2020. Στους νέους κωδικούς οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν όλα τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν τον περασμένο χρόνο  μέσω των κρατικών μέτρων στήριξης και συγκεκριμένα όλους τους κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών αν και τα ποσά που έλαβαν αφορολόγητα. (βλέπε και παρακάτω)

Το Ελληνικό στη Βουλή

Στην Βουλή κατατέθηκε η σύμβαση μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων λόγω εισφοράς σε είδος έναντι αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ) και της Ελληνικό – Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων Ελληνικού Αεροδρομίου Α.Ε. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, “το ΤΑΙΠΕΔ παραχωρεί, μεταβιβάζει και παραδίδει στην αντισυμβαλλόμενη εταιρεία Ελληνικό ΑΕ κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, τα ειδικότερα περιγραφόμενα στα οικεία παραρτήματα ακίνητα μετά των πάσης φύσεως κτιρίων, συστατικών, παραρτημάτων κλπ κατ εφαρμογή του νόμου 4787/2021 σε ολοσχερή καταβολή του συνόλου του ποσού των 911.200.000 ευρώ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου αυτής.

 Διετής παράταση στις επενδύσεις λόγω Covid

Παρατείνεται για δύο έτη η προθεσμία ολοκλήρωσης, σε όσα επενδυτικά σχέδια έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου του 2016, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η απένταξή τους εξαιτίας των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία.

 Πληρωμές

Την πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Ιουνίου και τις πληρωμές για τον Απρίλιο των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο Μηχανισμό “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο προγραμματισμός των καταβολών από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ, για την εβδομάδα 24-28 Μαΐου. Συνολικά θα καταβληθούν περί τα 2,2 δισ. ευρώ σε πάνω από 4 εκατ. δικαιούχους.

Κατώτατος μισθός

Προτεραιότητα στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και στην προώθηση μέτρων μόνιμης διάρκειας στον τομέα της φορολογίας της εργασίας και στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και όχι στην αύξηση του κατώτατου μισθού, τουλάχιστον για το 2021, δίνει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην Εκθεση Αξιολόγησης του Ισχύοντος Νομοθετημένου Κατώτατου Μισθού που ήδη κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή, σηματοδοτώντας την έναρξη της διαδικασίας. Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί και η προφορική διαβούλευση επί των πορισμάτων που έχουν υποβάλει στην επιτροπή διαβούλευσης αρμόδιοι φορείς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΚΕΠΕ, το ΙΟΒΕ καθώς και τα ινστιτούτα εργασίας των ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΕ και ΣΕΤΕ, ώστε στη συνέχεια το ΚΕΠΕ μαζί με μια 5μελή επιτροπή να καταρτίσουν το πόρισμά τους. Αυτό θα σταλεί στο υπουργείο Εργασίας, χωρίς να είναι δεσμευτικό. Η καταληκτική ημερομηνία για την υπογραφή της νέας υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει το ύψος του κατώτατου μισθού για το 2021 είναι η 30ή Ιουνίου

 

Μικρά Διεθνή

 • Αλλαγές στον ΠΟΥ; Η 74η Παγκόσμια Διάσκεψη Υγείας πραγματοποιείται από σήμερα 24 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου και όπως και πέρυσι μέσω διαδικτύου.  Πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και επικεφαλής κρατών, θα μιλήσουν με στόχο να γίνει απολογισμός της ανεπαρκούς παγκόσμιας απάντησης στην Covid-19 και να καταρτίσουν ένα σχέδιο αντιμετώπισης ενδεχόμενων νέων πανδημιών. Μεγάλο διακύβευμα αποτελεί η μεταρρύθμιση του ΠΟΥ, ο οποίος έφτασε στα όριά του λόγω της Covid-19. Πολλές χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, ζητούν έναν πιο ισχυρό οργανισμό, ικανό να διεξάγει ανεξάρτητες έρευνες και να διαθέτει περισσότερους οικονομικούς πόρους.
 •  Κρυπτονομίσματα. Εντείνονται οι πιέσεις για ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων και έλεγχο της αδιαφανούς αγοράς τους, με τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο να εκφράζουν συντονισμένα την ανησυχία τους για τους κινδύνους που αυτά εγκυμονούν. Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ συντάχθηκε με την ΕΚΤ και τις άλλες κεντρικές τράπεζες όταν διά στόματος του διοικητή της, κ. Πάουελ, προειδοποίησε πως τα κρυπτονομίσματα εγκυμονούν κινδύνους τόσο για όσους τα χρησιμοποιούν όσο και για το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

 

(πηγές: Kathimerini.gr, Capital.gr, Euro2day.gr, newmoney.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

 • ΣΟΕΛ : Πρόσκληση στην 27η Τακτική συνέλευση ΣΟΕΛ ( 27-5-2021, ώρα 10,00 )

https://www.soel.gr/el/% CE%BB

 • Enabling Purpose Driven Organizations

https://www.ifac.org/knowleg-purpose-driven-organizations

 • Ethics, Technology, and the Professional Accountant in the Digital Age

https://www.ifac.org/knowology-and-professional-accountant-digital-age

 • COVID-19: From Response to Recovery

https://www.ifac.org/kno /discussion/covid-19-response-recovery

 • ΣΛΟΤ 3201/2021 Χρόνος έκδοσης τιμολογίου

https://www.forin.gr/articles/article/48014/slot-3201-2021

 • ΣΛΟΤ 3118/2021
  Χρόνος έκδοσης του τιμολογίου, με ενδεικτική τιμή πώλησης

https://www.taxheaven.gr/circulars/36539/slot-3118-2021

 • Εξόφληση συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (Νικόλαος Παπαγιάννης – Γιώργος Παπαδόπουλος )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=222048

 • Υπόθεση ESG: Το νέο συγκριτικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων (Στέφανος Κοτζαμάνης )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=221990

 • Συχνές Ερωτήσεις – Απαντήσεις ΑΑΔΕ Δηλώσεις ΦΠΑ-VIES

https://www.forifpa-vies

 • Α. 1112/2021 Τύπος και περιεχόμενο της «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ» – Έντυπο Ε3.

https://www.forin.gr/articles/article/48025/a-1112-2021

 • Ε3 – Αλλαγές στο έντυπο Ε3 του φορολογικού έτους 2020 και στην κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης

https://www.taxheaven.gr/nash-forologikhs-anamorfwshs

 • Φοροδοξίες : Γνωρίζετε ότι… ( Grant Thornton )

https://www.kathimerini.gr/economy/local/56es-gnorizete-oti-325/

 • Η προσωπική ευθύνη όσων διοικούν νομικά πρόσωπα ( Τζένη Πάνου ASnetwork)

https://www.kathimerini.gr561364273/i-prosopiki-eyoikoyn-nomika-prosopa/

 • Νόμος 4799/2021 – Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος για τη μείωση της προκαταβολής φόρου και άλλες φορολογικές διατάξεις

https://www.taxheaven.gr/news/54453992021es-forologikes-diataxeis

 • Πώς φορολογείται η ζημία που προκύπτει στην αλλοδαπή σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 27 του ΚΦΕ

https://www.taxheaven.gr/news/5n-par-4-toy-aroroy-27-toy-kfe