• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Σήμερα το πρωί (10.00 )ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεχθεί τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου  στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 11.00  ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πηγαίνει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όπου έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια σε δύο κύκλους. Στην πρώτη συνάντηση θα συνομιλήσουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών πλαισιωμένοι από δύο ή τρεις συνεργάτες τους. Μέσα στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, στα πολιτικά θέματα, μπορούν να τεθούν όλα όσα περιλαμβάνονται στην ατζέντα της κάθε πλευράς. Μετά θα ακολουθήσουν –σε δεύτερο κύκλο- διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής με την τουρκική αντιπροσωπεία

Επιδότηση παγίων δαπανών- α΄φάση

Ενεργοποιείται η Α΄ φάση του μέτρου ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις επιχειρήσεις, μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, κατά τους μήνες Απρίλιο ως και Δεκέμβριο 2020».

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών σκοπός του νέου καθεστώτος είναι η επιδότηση επιχειρήσεων, μέσω πιστωτικού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως το τέλος του έτους, για την αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών οφειλών ή και ασφαλιστικών εισφορών που καθίστανται πληρωτέες από 1.7.2021 έως 31.12.2021

Διαχειρίσιμα από τις τράπεζες τα «κόκκινα» δάνεια της κρίσης

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο του 2021 δείχνει μικρή αύξηση των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρά την κρίση που προκαλεί η πανδημία. Καθώς η περίοδος αναστολής οφειλών λήγει, μία θετική εξέλιξη για τις τράπεζες, αλλά και για την οικονομία γενικότερα είναι ο χαμηλότερος του αναμενομένου σχηματισμός νέων NPEs.  Μάλιστα όπως εκτιμά η JP Morgan αναφορικά με τις πιθανές εισροές μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPEs), συνολικά, τα απόλυτα ποσά ανέρχονται σε περίπου 4,2 δισ. ευρώ για τις τέσσερις τράπεζες, πολύ χαμηλότερα από τα 8 – 10 δισ. ευρώ των NPEs που αυτή τη στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει ότι θα δημιουργηθούν από αυτήν την κρίση. Αναλυτικά και για τις 4 τράπεζες εδώ

Ε9- λήξη προθεσμίας

Λήγει σήμερα η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να δηλώσουν στο  έντυπο Ε9 (που βρίσκεται στο e-περιουσιολογιο του Taxisnet) τυχόν αγοροπωλησίες ακινήτων που έγιναν μέσα στο 2020, όπως επίσης και οποιαδήποτε άλλη μεταβολή επήλθε στην ακίνητη περιουσία τους π.χ. λόγω εμφάνισης αδήλωτων τετραγωνικών ή τακτοποίησης κάποιου αυθαίρετου ή και ημιυπαίθριου χώρου.

Νέος πτωχευτικός νόμος σε ισχύ από αύριο

Ριζικές αλλαγές στην προστασία δανειοληπτών και υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων έρχονται από την Τρίτη, 1η Ιουνίου 2021, με την πρεμιέρα του νέου πτωχευτικού νόμου. Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα πτώχευσης και σε φυσικά πρόσωπα, με ρευστοποίηση περιουσίας και δεύτερη ευκαιρία, δηλαδή απαλλαγή από κάθε βάρος του παρελθόντος για μια νέα αρχή. Από την άλλη, σταματά κάθε είδους προστασία από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, περιλαμβανομένων των ευάλωτων ομάδων.

 Εξωδικαστικός  μηχανισμός ρύθμισης οφειλών

Ενεργοποιείται από αύριο Τρίτη 1η Ιουνίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, μέσω της οποίας θα μπορούν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά να ρυθμίσουν τις οφειλές που έχουν προς τους χρηματοδοτικούς φορείς, δηλαδή τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης καθώς και το Δημόσιο. Για πρώτη φορά σε ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που δεν είναι ακόμη σε καθυστέρηση αλλά οι οφειλέτες δυσκολεύονται να εξοφλήσουν και προϋπόθεση για να τεκμηριωθεί αυτό είναι να έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους κατά 20% τουλάχιστον.

Τρεις αλλαγές στήριξης από αύριο

Η πρώτη αφορά σε αποζημιώσεις εργαζομένων που θα βγουν σε αναστολή στον κλάδο στον τουρισμό, η δεύτερη  αφορά τις επιχειρήσεις που είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% (ανεξάρτητα αν ανήκουν ή όχι σε πληττόμενο ή κλειστό κλάδο), ενώ η τρίτο αφορά σε όλους τους εργαζομένους ιδίως σε υπαλληλικές θέσεις και προβλέπει τηλεργασία στο 20% του προσωπικού (έναντι 50% μέχρι τώρα).

Στη Βουλή η γραμμή 4 μετρό

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η σύμβαση για το πρώτο τμήμα της γραμμή 4 του Μετρό (Άλσος Βεϊκου – Γουδί). Το έργο, ένα από τα μεγαλύτερα που θα γίνουν στην χώρα μας ύψους 1,8 δισ. ευρώ, έχει ως προσωρινό μειοδότη την κοινοπραξία Άβαξ – Ghella – Alstom.. Η σύμβαση σύμφωνα με πληροφορίες θα κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου αυτή την εβδομάδα, θα ψηφιστεί και εν συνεχεία θα πέσουν οι υπογραφές με το ανάδοχο σχήμα.

Μικρά Διεθνή

 • Ο Άντι Τζέισι θα αναλάβει το τιμόνι της Amazon.com Inc. του Τζεφ Μπέζος στις 5 Ιουνίου –  27 χρόνια μετά την ημέρα που ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος δημιούργησε τον κολοσσό τεχνολογίας και λιανικού εμπορίου. Ο Τζέισι, ο οποίος επί του παρόντος είναι επικεφαλής του αναπτυσσόμενου βραχίονα cloud της Amazon, γνωστού και ως Amazon Web Services, θα αναλάβει τα ηνία μετά από ένα εξαιρετικό έτος για τον τεχνολογικό κολοσσό, κατά τη διάρκεια του οποίου κατέγραψε τεράστια κέρδη και προσέλαβε μισό εκατομμύριο υπαλλήλους
 • Οι διαπραγματεύσεις στους κόλπους της Ε.Ε. για το πώς θα εφαρμοστούν οι επίμαχοι κανόνες, –η γνωστή «Βασιλεία ΙΙΙ»–, εισέρχονται σε κρίσιμη φάση. Μεταξύ ευρωπαϊκών τραπεζών επικρατεί ανησυχία ότι η «Βασιλεία ΙΙΙ» θα καταφέρει πλήγμα στον χειμαζόμενο κλάδο και μάλιστα ισχυρότερο από το όποιο ανάλογο δεχθούν οι ούτως ή άλλως ισχυρότερες αμερικανικές ανταγωνίστριές τους. Σύμφωνα με σχετική μελέτη της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (ΕΒΑ)  με τους νέους κανόνες ενδέχεται να αυξηθούν κατά 19% τα απαιτούμενα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας, με αποτέλεσμα να βρεθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες με ένα έλλειμμα ύψους 52,2 δισ. ευρώ.

(πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Kathimerini.gr, Capital.gr, newmoney.gr, Το Βήμα)

         ***

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

 • ΕΛΤΕ : ΣΛΟΤ Αριθμ. Πρωτ.: 171 ΕΞ / 05.02.2021- ΘΕΜΑ : Χρήση λογαριασμών Λογιστικής 63.98.08 και 63.98.09

https://elte.org.gr/2021/05/14/slot-arithm-prot-171-ex-05-02-2021/

 • Professional Accountants Leading Reporting and Assurance on Sustainability

https://www.ifac.org/knowledge-gatew -land-assurance-sustainability

 • Δύο περιπτώσεις ευνοϊκής μεταστροφής για εισοδήματα και φόρους αλλοδαπής ( Γεώργιος Λαζαρίδης Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής ΣΟΛ ΑΕΟΕ)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=222087

 • Μετοχές «υπό επιτήρηση»: Προσδοκώμενες αποδόσεις, ρίσκα και ικανότητα πρόβλεψης ( Στέφανος Κοτζαμάνης Οικονομολόγος, Δημοσιογράφος)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=222130

 • Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…( Grant Thornton )

https://www.kathimerini.gr/economy/561373447/forodoxies-gnorizete-oti-326/

 • Νέες φορολογικές ελαφρύνσεις ( Τζένη Πάνου ASnetwork)

https://www.kathimerini.gr/economy/561373444/nees-forologikes-elafrynseis/

 • Συχνές Ερωτήσεις – Απαντήσεις ΑΑΔΕ Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φ.Π. (Ε3)

https://www.forin.gr/articles/article/24226/aade-dhlwsh-forologias-eisodhmatos-f-p-e3

 • Ρύθμιση για τις αποσβέσεις των πληττόμενων από την πανδημία – Εκπίπτουν στο 2020 οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών που δεν καταβλήθηκαν λόγω παράτασης εφόσον καταβληθούν έως την 30/6/2021

https://www.taxheaven.gr/circulars/36548/e-2110-2021

 • Επιδότηση παγίων δαπανών

α) Επιδότηση δαπανών επιχειρήσεων : Η νέα ανεφάρμοστη (χρονικά) απόφαση (ΓΔΟΥ 504/29-5-2021) – Οι παλιότερες ανακοινώσεις – Το πλαίσιο στην Ε.Ε. ( Κωνσταντίνος Νιφορόπουλος BDO)

https://www.taxheaven.gr/circulars/36614 -e-e

β) Επιδότηση παγίων δαπανών – Συμπλήρωση και οριστικοποίηση Ε3 χωρίς να είναι απαραίτητη η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

https://www.taxheaven.gr/news/54634/eeisodhmatos

 • Εγχειρίδιο ενημέρωσης εισαγωγέων και εξαγωγέων με απαλλαγές από επιβαρύνσεις – Έκδοση Μάιος 2021

https://www.taxheaven.gr/news/54583/egxmaios-2021