• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Αρχίζει σήμερα η Σύνοδος Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων με διοργανωτή τη Γερμανία και με τη συμμετοχή του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Αργά ή γρήγορα, το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην ενωμένη Ευρώπη», δήλωσε η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ ενόψει της Συνόδου Κορυφής.  Έως τώρα έχουν επιτευχθεί συμφωνίες για αμοιβαία αναγνώριση πανεπιστημιακών πτυχίων και έργα στους τομείς των μεταφορών και των υποδομών ως «σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση μιας σταθερής ανταλλαγής διασυνοριακών συνθηκών που θα βοηθήσει στην εξάλειψη των επιφυλάξεων».

Ε.Ε. – προβλέψεις

Την Τετάρτη 7 Ιουλίου αναμένονται οι καλοκαιρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της Ευρωζώνης.  Η προσοχή επικεντρώνεται στο τρίπτυχο ανάπτυξη, πληθωρισμός και απασχόληση, τρία στοιχεία που απασχολούν ιδιαίτερα τους οικονομολόγους αλλά και τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Κι αυτό γιατί οι προοπτικές σε αυτά τα μάκρο θα καθορίσουν εν πολλοίς και τη στάση που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το προσεχές διάστημα.

Μειώσεις φόρων

Το νέο ελληνικό αίτημα για νέες μειώσεις φόρων για τον επόμενο χρόνο θα συζητηθεί τις ερχόμενες μέρες, καταρχήν με τα τεχνικά κλιμάκια και σε πιο επίσημο επίπεδο με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που ξεκινά μέσα στην εβδομάδα. Με δεδομένο ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δημοσιοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, όταν πλέον θα βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας και το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2022, θα πρέπει να περιλαμβάνει και τις προτάσεις αλλαγής της οικονομικής πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά για την επόμενη χρονιά.

Στον εξωδικαστικό και τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου

Τροποποιήσεις στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» και βελτιώσεις στον νόμο για τη δεύτερη ευκαιρία (πτωχευτικός νόμος) περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Η βασικότερη αλλαγή στον πτωχευτικό νόμο αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, στον οποίο μπορούν να ενταχθούν και τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και τα οποία είναι σε καθυστέρηση.  Τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και είναι σε καθυστέρηση ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ και μέχρι σήμερα οι τράπεζες απέφευγαν να εντάξουν σε κάποιο από τα καθεστώτα ρυθμίσεων, θεωρώντας ότι έτσι θα έχαναν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου

Κούρεμα ενοικίων – δεύτερη ευκαιρία

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υποβολή δηλώσεων COVID για ορισμένες περιπτώσεις ιδιοκτητών ακίνητων που δεν έχουν λάβει ακόμα αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξαν μέσα στο 2020 και το 2021. Συγκεκριμένααπό σήμερα και μέχρι της 20 Ιουλίου η ΑΑΔΕ δίνει μια δεύτερη ευκαιρία αποζημίωσης για :

 • περιπτώσεις μισθωμάτων που μειώθηκαν κατά την περίοδο Ιανουαρίου Απριλίου 2021 και
 • για τις υπεκμισθώσεις που κουρεύτηκαν την περίοδο 2020 – 2021.

Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού

Την πληρωμή -την Παρασκευή 9 Ιουλίου- της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας ανεστάλησαν τον Ιούνιο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των καταβολών από Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ για την εβδομάδα 5-9 Ιουλίου. Συνολικά θα καταβληθούν περί τα 104 εκατ. ευρώ σε 157.500 περίπου δικαιούχους.

 Νέα απλοποίηση στη μεταβίβαση ακινήτων

Χωρίς τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη μεταβίβαση ακινήτων θα διεκπεραιώνονται όλες οι υποθέσεις από τα συμβολαιογραφικά γραφεία. Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, οι οποίες υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής myProperty μπορούν  να υποβάλλονται χωρίς τη συνυποβολή των κατά περίπτωση απαιτούμενων δικαιολογητικών μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021. Τα δικαιολογητικά, στην περίπτωση αυτή, αποστέλλονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέσω ταχυδρομείου ή μέσω email στον προϊστάμενο της εφορίας εφόσον ζητηθούν.

 Αλλαγές στις μετακινήσεις

Νέα δεδομένα ισχύουν σήμερα σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο μέτρων προστασίας από την νόσο covid- 19. Οι αλλαγές αφορούν μεταξύ άλλων τις μετακινήσεις στα νησιά, αλλά και το νέο πλαίσιο λειτουργίας χώρων ψυχαγωγίας. Αναλυτικά εδώ

Μικρά διεθνή

 • Η νέα εκτίμηση του ΔΝΤ είναι πως η αμερικανική οικονομία θα σημειώσει φέτος τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 1984 και συγκεκριμένα 7%. Πρόκειται για ασυνήθιστη αναθεώρηση προς τα πάνω, δεδομένου ότι η προηγούμενη εκτίμηση τον Απρίλιο μιλούσε για ανάπτυξη 4,6% το τρέχον έτος.

 (Πηγές: Kathimerini.gr, Capiatl.gr, newmoney.gr, Το Βήμα, ΠΑΕ-ΜΠΕ)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

 • The State of Play in Sustainability Assurance

https://www.ifac.org/knowledge-gateway/contributing-global-economy/discussion/state-play-sustainability-assurance

 • Meet the new IASB Chair—Andreas Barckow

https://www.ifrs.org/news-and-events/news/2021/07/meet-the-new-iasb-chair-andreas-barckow/

 • June 2021 IFRS for SMEs Update

https://www.ifrs.org/supporting-implementation/supporting-materials-for-the-ifrs-for-smes/ifrs-for-smes/2021/june-2021-ifrs-for-smes-update/

 • Έντυπο Ε3 – Επικαιροποιημένος Οδηγός συμπλήρωσης από την ΑΑΔΕ

https://www.taxheaven.gr/news/55045/entypo-e3-epikairopoihmenos-odhgos-symplhrwshs-apo-thn-aade

 • Οδηγός συμπλήρωσης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Νομικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων (έντυπο Ν) – Φορολογικού Έτους 2020

https://www.forin.gr/articles/articleus-2020

 • Δικαιολογητικά επιστρεπτέων προκαταβολών – Αυτεπαγγέλτως αναζητείται το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας για τα πρωτοδικεία που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα.

https://www.taxheaven -apofaseis

 • Πλατφόρμα «myDATA» και «ΦΗΜ»– Οι νέες εξελίξεις (Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος – BDO)

https://www.taxheaven.gr/news/55122/platforma-mydata-kai-fhm-oi-nees-exelixeis

 • Πρόσθετη Μείωση Προκαταβλητέου Φόρου από Επιχειρηματική Δραστηριότητα (Φυσικά Πρόσωπα, Νομικά Πρόσωπα και Νομικές Οντότητες) ( Αντώνης Νασόπουλος )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=222496

 • Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…( Grant Thornton )

https://www.kathimerini.gr/economy/local/561412537/forodoxies-gnorizete-oti-330/

 • Αντικειμενικές αξίες: Σε λειτουργία η ψηφιακή εφαρμογή απεικόνισης ζωνών συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων

https://www.taxheaven.gr/n -akinhtwn