• Σήμερα είναι: Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Αλλάζει εκ βάθρων η ρύθμιση για τις 120 δόσεις στην εφορία, με την κυβέρνηση να προχωρεί στη θεσμοθέτησή της πριν από το Πάσχα. Η νέα ρύθμιση δεν θα προβλέπει περιουσιακά κριτήρια παρά μόνο εισοδηματικά, δεν θα υπάρχουν «κόφτες» αντίστοιχοι με αυτούς που προβλέπει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και σε γενικές γραμμές πρόκειται για μία ιδιαίτερα γενναιόδωρη ρύθμιση για τους οφειλέτες του Δημοσίου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Καθημερινής», οι οφειλέτες της εφορίας με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως ύψους χρέους, θα μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε έως και 120 δόσεις. Από τις 10.000 ευρώ και άνω θα ενεργοποιούνται τα εισοδηματικά κριτήρια. Το οικονομικό επιτελείο έχει δημιουργήσει έναν αλγόριθμο με βάση τον οποίο θα προκύπτουν οι μηνιαίες δόσεις. Συγκεκριμένα, θα λαμβάνεται υπόψη η ετήσια ικανότητα αποπληρωμής διά το χρέος που έχει ο οφειλέτης.

Αποπληρωμή ΔΝΤ

Οι εκθέσεις και των τεσσάρων θεσμών αναμένονται τον Ιούνιο, ενώ η ελληνική πλευρά θα πρέπει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα να στείλει δύο νέα κείμενα δεσμεύσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Πρόκειται για τις εκθέσεις του οικονομικού επιτελείου με τις οποίες θα ανακοινώνει τη δημοσιονομική πορεία αλλά και τις μεταρρυθμίσεις των επόμενων ετών, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του έναντι της ΕΕ.

Επόμενο βήμα –πάλι από ελληνικής πλευράς– είναι η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προϋπολογισμού 2020-2023 η οποία θα πρέπει να γίνει επίσης μέσα στον Μάιο. O ΥΠΟΙΚ από την Ουάσιγκτον ανέφερε ότι το πιο πιθανό είναι το φετινό Μεσοπρόθεσμο να περιλαμβάνει την μείωση του αφορολογήτου, όπως και το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο περιλάμβανε την μείωση των συντάξεων. Οι αποκρατικοποιήσεις που καθυστερούν θα βρεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, που θα πραγματοποιηθεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με τις συζητήσεις Τσακαλώτου – Λαγκάρντ για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ. Επόμενα βήματα είναι το αίτημα προς τον ESM που θα παραπέμψει το θέμα προς απόφαση στο Eurogroup. Ακολούθως απαιτείται επικύρωση στα  κράτη που προβλέπουν κοινοβουλευτική διαδικασία (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία Φινλανδία κλπ). Μετά την εν λόγω πολιτική απόφαση ακολουθεί και η επίσημη διαδικασία με το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ το αίτημα προς τον ESM θα γίνει σύντομα, αλλά, όπως είπε από την Ουάσιγκτον, δεν έχει αποφασισθεί ο χρόνος.

Ακολούθως απαιτείται επικύρωση στα  κράτη που προβλέπουν κοινοβουλευτική διαδικασία (Γερμανία , Ολλανδία, Αυστρία Φινλανδία κλπ). Μετά την εν λόγω πολιτική απόφαση ακολουθεί και η επίσημη διαδικασία με το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ το αίτημα προς τον ESM θα γίνει σύντομα, αλλά, όπως είπε από την Ουάσιγκτον, δεν έχει αποφασισθεί ο χρόνος

Φορολογικές δηλώσεις

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με τα οποία από τις 28 Μαρτίου που άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχουν υποβληθεί συνολικά 265.032 φορολογικές δηλώσεις. Από αυτές περίπου το 21% οδήγησαν στην έκδοση χρεωστικού εκκαθαριστικού, το 12% στην έκδοση πιστωτικού εκκαθαριστικού και το υπόλοιπο 67% είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει κάποια διαφορά στον φόρο εισοδήματος οφείλουν σε σχέση με αυτόν που τους παρακρατήθηκε. Η πλατφόρμα του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει ανοίξει και οι φορολογούμενοι έχουν χρονικό περιθώριο, για να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τις 30 Ιουνίου.

Παράταση για Κτηματολόγιο

Ανάσα στους ιδιοκτήτες οκτώ περιφερειακών ενοτήτων, που δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία κτηματογράφησης του ακινήτου τους, έδωσε με έκτακτη απόφασή του το Κτηματολόγιο. Πρόκειται για την παράταση της προθεσμίας, η οποία έληγε κανονικά στις 15 Απριλίου και αφορά στις εξής περιφερειακές ενότητες:Καστοριά,Φλώρινα,Δράμα, Ξάνθη,Χαλκιδική,Σάμο,Ικαρία και Χίο. Η παράταση λήγει 30 Μαΐου.

Άρθρο (Καθημερινή 8.4.2019) : Τζένη Πάνου: Δαπάνες που δεν εκπίπτουν από τα έξοδα των επιχειρήσεων            

 

 (πηγές: Καθημερινή, Το Βήμα, Capital.gr,ANAMΠΕ,Έθνος)

 

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

 • Επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις η δημοσιοποίηση από την ΕΛΤΕ των ονομάτων των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών που τιμωρούνται πειθαρχικά
  https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/44307
 • ΣΛΟΤ 479/2019 Αντικειμενικά κριτήρια ως προς την κατάταξη μίσθωσης ως χρηματοδοτικής

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=603&catid=2&lang=el&Itemid=101

 • ΣΛΟΤ 563/2019 Λογιστικός χειρισμός δαπανών βελτιώσεων και προσθηκών, σε περίπτωση μεταβολής του προσώπου του μισθωτή, διαρκουσης της μισθωτικής σχέσης

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=604&catid=2&lang=el&Itemid=101

 • Απόδοση τελών χαρτοσήμου επί δανείων κινούμενων ως τρεχούμενων δοσοληπτικών λογαριασμών

https://www.e-forologia.gr/calendar/task.aspx?id=12986

 • Πάγια και αποσβέσεις – Λογιστική και φορολογική βάση (χρήση 2018) [Ανάλυση σε 13 ενότητες και σε 9 πίνακες] ( Λίνα Μοντεσάντου, Λογίστρια-Φοροτεχνικός.)

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/30647

 • Ειδικός φόρος ακινήτων: Νέα περίπτωση απαλλαγής ανωνύμων εταιρειών
  https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/44274
 • Πρόσθετο τιμολόγιο ξένου οίκου που αφορά εισαγωγή αγαθών από τρίτη χώρα

http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/23518/Πρόσθετο-τιμολόγιο-ξένου-οίκου-που-αφορά-εισαγωγή-αγαθών-από-τρίτη-χώρα

 • Εγκ. 41941/2019 Εγκύκλιος σχετικά με την κατάργηση της υποχρέωσης για την ύπαρξη και χρήση εταιρικής σφραγίδας

https://www.forin.gr/articles/article/26721/egk-41941-2019-egkuklios-efarmoghs-twn-diataksewn-tou-n-4156-2013-sxetika-me-thn-uparksh-kai-xrhsh-etairikhs-sfragidas-nea-morfh-anakoinwshs-sustashs-etaireiwn