• Σήμερα είναι: Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Eurogroup με θέματα που αφορούν τις οικονομικές τακτικές στην Ευρώπη το 2022.  Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η 12η Έκθεση Αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν από περίπου δύο εβδομάδες.     Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τις εκθέσεις μεταπρογραμματικής εποπτείας της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ για την ευρωζώνη στο πλαίσιο του άρθρου 4, καθώς και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις συστάσεις για την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης το 2022. Ακόμη, προβλέπεται να εξεταστεί η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της ευρωζώνης, επί τη βάσει των προσχεδίων προϋπολογισμού που έχουν καταθέσει τα κράτη- μέλη για το προσεχές έτος. Επιπροσθέτως, θα συμφωνηθεί το πρόγραμμα εργασιών του Eurogroup για το α’ εξάμηνο του 2022.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε.

Αύριο Τρίτη συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. (ecofin) όπου θα κληθούν να εγκρίνουν γενική προσέγγιση σχετικά με την επικαιροποίηση των κανόνων για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, θα ενημερωθούν για την πρόοδο επί της νομοθετικής δέσμης μέτρων προσαρμογής στον στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 (“Fit for 55”), σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης της τραπεζικής ένωσης και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Παράλληλα, θα προβούν και σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη νομοθετική δέσμη για την ένωση κεφαλαιαγορών, την οποία θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέλος, θα συζητηθεί η φθινοπωρινή δέσμη μέτρων που παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Η πορεία του προϋπολογισμού

Ο υπουργός Οικονομικών κ,. Χρήστος Σταϊκούρας σε χθεσινές δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι η πορεία του προϋπολογισμού παραμένει θετική και για το τέταρτο τρίμηνο, καθώς τα έσοδα για τον Νοέμβριο εκτιμάται ότι θα έχουν ξεπεράσει τους στόχους του προϋπολογισμού, κατά περίπου 480 εκατ. ευρώ. Σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, δηλαδή του διαστήματος Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όταν είχαμε την ουσιαστική ανάκαμψη του τουρισμού.

Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, είναι ότι ο τζίρος του Τουρισμού, για τον τρίμηνο Ιουλίου Σεπτεμβρίου, έχει ξεπεράσει το 55% του τζίρου του 2019, φτάνοντας τα 10,5 δισ. ευρώ, έναντι 25% του τζίρου του 2019 (περίπου 4,5 δισ. ευρώ), που είχε επιτευχθεί το ίδιο διάστημα του 2020.

Επιπλέον ο τζίρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων (με εξαίρεση του κλάδους ένδυσης και υπόδησης) για το τρίτο τρίμηνο του χρόνου, είχε φτάσει στα επίπεδα του 2019 και ήταν αυξημένος κατά 26,9% σε σύγκριση με το τζίρο του 2020, αύξηση που αντιστοιχεί με 19,3 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά ενώ η ιδιωτική κατανάλωση παρουσίασε αύξηση κατά 4%, ενώ με διψήφιους ρυθμούς έτρεχαν η οικοδομική δραστηριότητα, οι εξαγωγές και οι επενδύσεις. Με αυτά τα δεδομένα, η αύξηση του ΑΕΠ και για το τρίτο τρίμηνο μπορεί να υπολείπεται από την αύξηση κατά 16,2% που είχαμε στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, αλλά αναμένεται ότι θα είναι σημαντική και αν μη τι άλλο, θα διασφαλίζει ότι είναι εφικτή η επίτευξη του ρυθμού ανάπτυξης 6,9% που έχει τεθεί ως επίσημη πρόβλεψη για τον προϋπολογισμό είναι εφικτή, αν όχι συντηρητική.

Ενεργειακό, Μητσοτάκης- Πούτιν

Ιδιαίτερα καθοριστική η συνάντηση που προγραμματίζεται για μεθαύριο Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου στο Σότσι της Ρωσίας μεταξύ του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν. Έχουν προηγηθεί διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom με πρωταρχικό σκοπό την προμήθεια από την Δημόσια Επιχείρηση Αερίου φθηνότερου φυσικού αερίου αλλά και η 13η Σύνοδος της μεικτής διυπουργικής επιτροπής για την οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική και επιστημονική συνεργασία με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που διεξήχθη τις προηγούμενες μέρες και λειτούργησε ως προπομπός  του πρωθυπουργικού ταξιδιού.

ESG

Ο ταχύς μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, μέσω της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, στη βάση των προτύπων ESG, αποτελεί κεντρική προτεραιότητα. Αυτό σημείωσαν οι ομιλητές στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσαν, πρόσφατα, η Enterprise Greece και η EUROBANK με θέμα «Επένδυση με κριτήρια ESG: Μια μεγάλη ευκαιρία για την επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων». Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των ελληνικών επιχειρήσεων για τις ευκαιρίες που απορρέουν από την υιοθέτηση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση προτύπων (ΠΚΔ – ESG) για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, την επέκτασή τους σε διεθνείς αγορές και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους στην πορεία προς το στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Black Friday- θετικά αποτελέσματα

Mε αυξητικές πωλήσεις online συγκριτικά με όλο το υπόλοιπο 2021, παρά το γεγονός πως εφέτος τα καταστήματα ήταν ανοιχτά, έληξε η περίοδος της Black Friday. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Generation Y-International eBusiness Hub από την ελληνική αγορά, κατά την εφετινή χρονική περίοδο κατά την οποία υπήρξαν εκπτωτικές ενέργειες Βlack Friday υπήρξε αύξηση σε επισκεψιμότητα από 20% έως και 60% σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες του έτους, καθώς και σε τζίρο. Ειδικότερα, δε, για το τριήμερο από 26 μέχρι 28 Νοεμβρίου 2021 τα ηλεκτρονικά καταστήματα παρουσίασαν αύξηση ημερήσιου τζίρου που ανέρχεται στο 119% κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με το μέσο ημερήσιο τζίρο του 2021. Ως προς τους επιμέρους κλάδους ηλεκτρονικών καταστημάτων, ο κλάδος που σημείωσε την μεγαλύτερη αύξηση ημερήσιου τζίρου είναι της ένδυσης/υπόδησης με 170% σε σχέση με μια οποιαδήποτε άλλη ημέρα του έτους και ακολουθούν των αθλητικών ειδών με αύξηση 100%, ο κλάδος των online φαρμακείων με 60% κλπ.

 

Άρθρο 1:  Οι καυτές τιμές της ενέργειας ήλθαν για να μείνουν (Capital.gr, 6/12/21)

Άρθρο 2: Ανησυχίες για το αυξανόμενο δημόσιο έλλειμμα των ΗΠΑ; (του Δημ. Παπαδημητρίου, πρόεδρου του Levy Economics Institute, Καθημερινή, 6/1221)

 

Μικρά διεθνή

 • Η Exxon-Qatar Petroleum σχεδιάζει να αρχίσει γεωτρήσεις στο θαλασσοτεμάχιο 5 και 10 ενώ η γαλλοϊταλική κοινοπραξία TOTAL – ΕΝΙ στο θαλασσοτεμάχιο Αναμένονται οι τουρκικές αντδράσεις.

 

(πηγές: Kathimerini.gr, newmoney.gr, Capital.gr, Naftempotiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

 

 • ΣΛΟΤ Αριθμ. Πρωτ.: 1201 ΕΞ / 15.06.2021 – Αποτίμηση Ακινήτου σε εύλογη αξία.

https://elte.org.gr/2021/12/03/slot-arithm-prot-1201-ex-15-06-2021/

 • ΣΛΟΤ Αριθμ. Πρωτ.: 1386 ΕΞ / 15.06.2021 – Ερώτημα για ένταξη αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας σε κατηγορία μεγέθους

https://elte.org.gr/2021/12/03/slot-arithm-prot-1386-ex-15-06-2021/

 • Πώς εφαρμόζονται οι αντικαταχρηστικοί κανόνες στους μετασχηματισμούς εταιρειών ( Τζένη Πάνου – ASnetwork)

https://www.kathimerini.gr/economy/561605647/pos-efarmozontai-oi-antikatachristikoi-kanones-stoys-metaschimatismoys-etaireion-k/

 • ΕΠΑ: Εξασφάλιση των δικαιωμάτων των προσωρινώς απασχολουμένων (Βασίλειος Παπαβασιλείου)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=224026

 • Επικαιροποίηση της ύλης του «Εγχειριδίου των συνηθέστερων ερωτημάτων που υποβάλλονται από τους πολίτες και των αντίστοιχων απαντήσεων σε Τελωνειακά θέματα»

https://www.forin.gr/articles/article/55037/d-org-d-1106983-eks-2021

 • Tax Explorer – Νοέμβριος 2021: Διάκριση πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών – Αύξηση ή μείωση του μετοχικού κεφαλαίου στα λογιστικά βιβλία – Κτήση εισοδήματος από υπεραξία μεταβίβασης τίτλων ( Βαγγέλης Μιχελινάκης)

https://www.taxheaven.gr/news/57121/tax-explorer-noembrios-2021-diakrish-pwlhshs-agaown-kai-paroxhs-yphresiwn-ayxhsh-h-meiwsh-toy-metoxikoy-kefalaioy-sta-logistika-biblia-kthsh-eisodhmatos-apo-yperaxia-metabibashs-titlwn

 • Τα μη συνεργάσιμα κράτη στο φορολογικό τομέα για το φορολογικό έτος 2020

https://www.taxheaven.gr/news/57131/ta-mh-synergasima-krath-sto-forologiko-tomea-gia-to-forologiko-etos-2020

 • Γ. Χριστόπουλος: Τροποποιήσεις στα πρόστιμα απώλειας ΦΗΜ και μη τήρησης βιβλίων – Επεξεργασία με αντιπαραβολή διατάξεων

https://www.taxheaven.gr/news/57153/g-xristopoylos-tropopoihseis-sta-prostima-apwleias-fhm-kai-mh-thrhshs-bibliwn-epexergasia-me-antiparabolh-diataxewn

 • ΔΕΔ Α 3428/2021. Λογιστικές διαφορές φύρα, παραγωγής, και υποκεφαλαιοδότηση – Εάν κατά την παραγωγική διαδικασία επεξεργασίας καπνών προέκυπτε φύρα θα έπρεπε να προκύπτει θα πρέπει να καταγράφεται ανά ημέρα παραγωγής και όχι στο τέλος της περιόδου

https://www.taxheaven.gr/circulars/38197/ded-a-3428-2021

 • Νέος νόμος 4864/2021 – Στρατηγικές επενδύσεις, πρόστιμα απώλειας ΦΗΜ και μη τήρησης βιβλίων και ρύθμιση για την επιχορήγηση ΕΣΠΑ λογιστών

https://www.taxheaven.gr/news/57201/neos-nomos-48642021-strathgikes-ependyseis-prostima-apwleias-fhm-kai-mh-thrhshs-bibliwn-kai-ryomish-gia-thn-epixorhghsh-espa-logistwn

 • Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε), με Αόριστη διάρκεια – Προθεσμία τροποποίησης του καταστατικού έως 31/12/2021, αλλιώς λύονται και τίθενται αυτοδίκαια σε κατάσταση εκκαθάρισης. (Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος)

https://www.taxheaven.gr/news/57215/etaireies-periorismenhs-eyoynhs-epe-me-aoristh-diarkeia-prooesmia-tropopoihshs-toy-katastatikoy-ews-31122021-alliws-lyontai-kai-tioentai-aytodikaia-se-katastash-ekkaoarishs