• Σήμερα είναι: Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

  

Λαγκάρντ- ανησυχία για το 2022.

«Υπάρχει προφανής ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη (της ευρωζώνης) το 2022, όμως πιστεύω ότι μάθαμε πολλά. Τώρα ξέρουμε τον εχθρό μας και τι μέτρα να πάρουμε. Είμαστε όλοι καλύτερα εξοπλισμένοι για να ανταποκριθούμε στον κίνδυνο ενός πέμπτου κύματος ή στην παραλλαγή Όμικρον», είπε η Λαγκάρντ μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση RAI.

Έκτακτη σύσκεψη για την Υγεία από τους G-7

Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της G7 σήμερα Δευτέρα για να συζητηθούν οι εξελίξεις γύρω από τη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα νέα μέτρα, που θα τεθούν σε ισχύ από την Τρίτη, για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της Όμικρον. Στο εξής η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στα καταστήματα και τα μέσα μεταφοράς. Στα σχολεία, ορισμένοι μαθητές θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους. Από τις 30 Νοεμβρίου, όλοι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ PCR, ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Ισραήλ και Ιαπωνία κλείνουν τα σύνορα σε όλους τους αλλοδαπούς.

Πετρέλαιο- χωρίς πυξίδα

Την Τετάρτη και την Πέμπτη συνεδριάζουν ο ΟΠΕΚ και ο ΟΠΕΚ+ προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους μετά την απόφαση Μπάιντεν να αποδεσμευτούν 50 εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά πετρελαϊκά αποθέματα των ΗΠΑ ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές. Ο ισχύων σχεδιασμός του ΟΠΕΚ+ προβλέπει τη σταθερή αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια κάθε μήνα, μετά την κίνηση της Ουάσιγκτον, ωστόσο αρκετοί αναλυτές θεωρούν πιθανό το «πάγωμα» αυτών των αυξήσεων, καθώς ο Οργανισμός φοβάται μεγάλο πλεόνασμα προσφοράς εντός του 2022.
Οι εξελίξεις στο πετρελαϊκό μέτωπο έρχονται την ώρα που η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, λόγω της εκτίναξης του φυσικού αερίου, κλιμακώνεται και -σύμφωνα με το Bloomberg- ένας χειμώνας ισχυρού ψύχους μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διακοπές ρεύματος ή και μπλακ άουτ.

ΔΕΠΑ και Gazprom- διαπραγματεύσεις

Εντείνονται σύμφωνα με πληροφορίες οι προσπάθειες της Ελλάδας να εξασφαλίσει από τη Ρωσία φυσικό αέριο με πιο ανταγωνιστικούς όρους, αρχής γενομένης από το 2022. Οι προκαταρκτικές επαφές μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ σήμερα και αύριο θα διεξαχθεί στη Μόσχα η 13η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας – Ρωσίας, ενόψει και της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στη Μόσχα στις αρχές Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Τεκμήρια- απαλλαγή

Σύμφωνα με πληροφορίες απαλλάσσονται από τα τεκμήρια, αλλά και από τη συγκέντρωση αποδείξεων ίσων με το 30% του εισοδήματος, όσοι επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, καθώς σχεδόν το πρώτο πεντάμηνο του έτους η οικονομία ήταν κλειστή. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί στις αρχές τους επόμενους έτους και αφού προηγουμένως εξεταστούν τα στατιστικά δεδομένα των δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος και αφορούν τα εισοδήματα του 2020.

Νέες αντικειμενικές- αίτημα για παράταση

Τρίμηνη παράταση της ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών, των βεβαιώσεων μηχανικών και της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα εμβαδά ακινήτων ζήτησε από την κυβέρνηση η ΠΟΜΙΔΑ προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων για μεταβιβάσεις και ιδίως γονικές παροχές και δωρεές, λόγω του ότι, παρά τις προσπάθειες, «ο Ηλεκτρονικός Φάκελλος Μεταβίβασης Ακινήτων δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, η “πιστοποιητικοκρατία” παραμένει ανίκητη και απαιτείται πολύμηνη μαρτυρική κυριολεκτικά ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων, ακόμη και για το πιο απλό συμβόλαιο».

Φορολογικές υποχρεώσεις έως αύριο

Έως αύριο οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν :

 • την 5ηδόση του φόρου εισοδήματος. Και φέτος ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να πληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου 2022.
 • την 3ηδόση του ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι και φέτος ο συγκεκριμένος φόρος καταβάλλεται σε 6 μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να πληρώνεται το Φεβρουάριο του 2022.
 • τα τέλη κυκλοφορίας του 2022, για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, τα οποία ήδη έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myCAR. Ωστόσο η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας λήγει στις 31 Δεκεμβρίου

 

Μικρά Διεθνή

 • Την Τρίτη και την Τετάρτη θα διεξαχθεί στην Λετονία η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Στη σύνοδο αυτή θα μετάσχει και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, για να εκφράσει τις ανησυχίες του για την κατάσταση στα ρωσοουκρανικά σύνορα.
 • Με το τελευταίο κραχ της τουρκικής λίρας την περασμένη εβδομάδα, που ξεπέρασε το 14%, ο βασικός μισθός στην Τουρκία μειώθηκε στα 200 ευρώ. Πρόγραμμα λιτότητας τύπου ΔΝΤ, χωρίς όμως να γίνεται καμία αναφορά σε αυτό, αναμένεται να εφαρμόσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 19 μήνες πριν από τις εκλογές που, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023

 

 

 

Άρθρο : Έξι ερωτήματα για την κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία (Capital.gr, 29/11/21)

 

 

(πηγές:Kathimerini.gr, Capital.gr, Naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

  

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

 

 • IASB proposes disclosure requirements to enhance the transparency of supplier finance arrangements

https://www.ifrs.org/news-and-events/news/2021/11/iasb-proposes-disclosure-requirements-to-enhance-transparency-of-supplier-finance-arrangements/

 • Quality Control Standards

https://pcaobus.org/oversight/standards/qc-standards

 • ACCA / ΣΟΕΛ IFRS Certificate – Πιστοποιητικό στα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς

https://www.soel.gr/el/%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%Ccertificate

 • H σημασία των ESG κριτηρίων στην πράξη (Στέφανος Κοτζαμάνης)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=223822

 • Ε. 2222/2021 Διευκρινίσεις για τη ρύθμιση οφειλών από δηλώσεις στο πλαίσιο ελέγχου

https://www.forin.gr/articles/article/54770/e-2222-2021

 • Ε. 2219/2021 Υπολογισμός εκπιπτόμενων από τα ακαθάριστα έσοδα αποσβέσεων εισφερομένων παγίων από την συγχωνευόμενη ή μετατρεπόμενη με βάση τις διατάξεις του ν.δ. 1297/1972

https://www.forin.gr/articles/article/54746/e-2219-2021

 • Ε9 – Το προσύμφωνο αγοραπωλησίας ακινήτου ( Ορέστης Σεϊμένης – Αλεξάνδρα Γεράγγελου)

https://www.taxheaven.gr/news/56999/e9-to-prosymfwno-agorapwlhsias-akinhtoy

 • ΔΕΔ Α 2940/2021 – Χαρτόσημο – Αναγνώριση χρέους – Διακανονισμοί – Ταμειακές διευκολύνσεις – Ενδοομιλικές – Μη τεκμηρίωση δείγματος – Πιστωτικοί τόκοι από διακανονισμούς – Δάνεια

https://www.taxheaven.gr/circulars/38145/ded-a-2940-2021

 • myDATA Εγχειρίδιο γνωριμίας και 21 Βασικές Επισημάνσεις [Επικαιροποιημένο ) ( Νιφορόπουλος Κ. – Καρποδίνης Δ )

https://www.taxheaven.gr/news/56201/mydata-egxeiridio-gnwrimias-kai-21-basikes-epishmanseis-synoptikos-odhgos-mydata