• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Ανοικτό άφησε, για πρώτη φορά, το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων εντός του έτους, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκαρντ. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί το Μάρτιο υπό το φως των νέων δεδομένων που έχει δημιουργήσει η εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού, ωστόσο η επικεφαλής της ΕΚΤ απέφυγε χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, να δεσμευτεί -όπως είχε πράξει μέχρι τώρα- για το πάγωμα των επιτοκίων έως το τέλος του έτους. Αντιθέτως υποστήριξε ότι οι δεσμεύσεις θα πρέπει να στηρίζονται σε δεδομένα και δεν μπορεί να τίθενται «άνευ όρων».

Ελληνικά ομόλογα πάνω από 2%

Οι αποδόσεις αλλά και τα spreads των κρατικών τίτλων στην Ευρώπη έχουν πλέον επιστρέψει στα επίπεδα του Απριλίου του 2020. Το ελληνικό 10ετές ξεπέρασε το φράγμα του 2% την Παρασκευή, για πρώτη φορά σε σχεδόν δύο χρόνια, ενώ το spread διαμορφώθηκε στις 186 μονάδες βάσης. Οι πιέσεις στα γερμανικά ομόλογα ήταν ακόμη πιο έντονες αφού η απόδοση του 10ετούς άγγιξε το 0,2%, που αποτελεί υψηλό τριετίας, ενώ στα θετικά για πρώτη φορά από το 2018 επέστρεψε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου της χώρας. Σε υψηλά 2ετίας κινήθηκε η απόδοση του ιταλικού 10ετούς και στο 1,8% καθώς και του 10ετούς πορτογαλικού στο 0,97%, ενώ στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2018 έχει επιστρέψει η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ομολόγου, στο 0,65%.Η αγορά αναμένει ευρέως πως η ΕΚΤ θα σηματοδοτήσει την ταχύτερη μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου

Bonus για ρυθμίσεις δόσεων

Τη δυνατότητα να μεταπηδήσουν όσοι είναι ενταγμένοι στην πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων στη νέα ρύθμιση 36-72 δόσεων έχουν οι οφειλέτες που επλήγησαν από την πανδημία.Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων άνοιξε την πλατφόρμα της ρύθμισης των 36-72 δόσεων για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι ανωτέρω οφειλέτες και οι οποίοι είχαν κλείσει με κρατική εντολή οποτεδήποτε στο διάστημα από 27 Οκτωβρίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021 και είχαν εντάξει τις οφειλές που βεβαιώθηκαν κατά το διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 στην πάγια ρύθμιση.

Νομοσχέδιο για ΑΠΕ

Σε διάστημα μικρότερο από τα δύο έτη, σε περίπου 14 μήνες από 5 έτη που είναι σήμερα,  θα ολοκληρώνεται η αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου για την απλοποίηση της διαδικασίας που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο σχετικός νόμος αναμένεται να έρθει στην βουλή πιθανότατα εντός του Φεβρουαρίου. Στόχος της νέας μεταρρύθμισης που προωθεί ο αρμόδιος υπουργός Κ. Σκρέκας είναι να διευκολυνθεί η αδειοδότηση έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 12000MW που θα μεταφραστούν σε επενδυτικό τσουνάμι ύψους 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Αύξηση ελαστικής εργασίας

Αυξήθηκαν οι συμβάσεις ελαστικής εργασίας, λόγω πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία απασχόλησης του e-ΕΦΚΑ, το Δεκέμβριο του 2020 (σ.σ. πρόκειται τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης ανήλθαν στο 36% του συνόλου των συμβάσεων του ιδιωτικού τομέα, ενώ ένα χρόνο πριν, είχαν ανέλθει στο 29%.

Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων

Στο Ταμείο Ανάκαµψης εντάχθηκε το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων που έχει προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ. Μέσω της δράσης, για την οποία προβλέπονται φέτος πιστώσεις της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ, επιδιώκεται να ωφεληθούν περίπου 100.000 επιχειρήσεις. Επίσης θα επιδοτηθούν 1.000 μικρομεσαίες για τη δημιουργία υποδομής υπολογιστικού νέφους (cloud), θα αναβαθμιστούν και θα αντικατασταθούν μισό εκατομμύριο ταμειακές μηχανές και θα αποσυρθούν 100.000 τερματικά αποδοχής συναλλαγών (POS).

«Πράσινη» η πυρηνική ενέργεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να χαρακτηρίσει, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο και στην πυρηνική ενέργεια ως «πράσινες» επενδύσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την τελική μορφή της συμπληρωματικής πράξης κατ’ εξουσιοδότηση για την ταξινομία της ΕΕ (Taxonomy Complementary Climate Delegated Act) για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντολογικά βιώσιμων επενδύσεων που έχουν στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

 

Διεθνή

Ο Εμανουέλ Μακρόν επισκέπτεται σήμερα Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου την Ρωσία, με κεντρικό θέμα συζήτησης το ουκρανικό.

 

Άρθρο 1 :  Κόκκινα δάνεια 5% υπόσχονται οι τράπεζες στην ΕΚΤ (Ειρήνη Σακελλάρη, Ναυτεμπορική)

 

Άρθρο 2: Δείκτης Ανάκαμψης: Νέα μείωση αλλά με τάσεις ανάκαμψης στις οικονομικές συνθήκες (Π.Πετράκης, ΕΚΠΑ, ΟΤ.gr)

 

(πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Naftemporiki.gr, Kathimerini.gr, OT.gr, Capital.gr)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

 

  • Η ACCA, το ΣΟΕΛ και η ΕΛΤΕ διοργανώνουν από κοινού διαδικτυακή συνάντηση με θέμα τις «Επιτροπές Ελέγχου» την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022 στις 17.30

https://www.soel.gr/el/%CE%BD% %CE%B9%CF%82-17-30

  • Supporting materials for IFRS Standards

https://www.ifrs.org/supporting-implementation/supporting-materials-by-ifrs-standards/

  • Auditing Standards

https://pcaobus.org/oversight/standards/auditing-standards

  • Νόμος 4887/2022 – Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη.

https://www.taxheaven.gr/law/4887/2022

  • Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις Συχνές Ερωτήσεις – Ηλεκτρονικό Εμπόριο και ΦΠΑ

https://www.taxheaven.gr/circulars/37269/syxnes-erwthseis-apanthseis

  • Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις (Ενημερωμένο) Δήλωση εισφοράς συναλλάγματος του άρθρου 43 ν. 4111/2013 (όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο 53 του ν. 4607/2019)

https://www.taxheaven.gr/circulars/38709/syxnes-erwthseis-apanthseis-enhmerwmeno

  • Αποζημίωση απόλυσης – Καταβαλλόμενα ποσά κερδών ΑΕ από ελευθεριότητα – Τόκοι δανεισμού και εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες

( επιστημονική ομάδα της ARTION)

https://www.taxheaven.gr/news/58038/apozhmiwsh-apolyshs-kataballomena-posa-kerdwn-ae-apo-eleyoeriothta-tokoi-daneismoy-kai-ekpiptomenes-epixeirhmatikes-dapanes

  • Φοροδοξίες: Γνωριζετε ότι… (Grant Thornton )

https://www.grant-thornton.gr/insights/forodoxies/30-Jan-2022/