• Σήμερα είναι: Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Στις αρχές του Ιουνίου η διοίκηση της ΕΚΤ, εκτός από τις προθέσεις της για την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε και τη δημιουργία ενός “εργαλείου” με το οποίο θα εξομαλύνει τα επιτόκια των ομολόγων των χωρών με υψηλό χρέος (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία), οι οποίες θα υποστούν και τη μεγαλύτερη πίεση από τις αγορές λόγω του υψηλού κινδύνου που έχει το υψηλό χρέος. Με άμεση παρέμβαση της Γερμανίας αλλά και των υπολοίπων βόρειων χωρών, συμφωνήθηκε σχεδόν αμέσως ότι το εργαλείο αυτό δεν θα είναι “δωρεάν”. Οι χώρες που θα ευνοηθούν από τη συγκεκριμένη παρέμβαση θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι θα διατηρήσουν μια συνετή οικονομική πολιτική, όσο τα spreads των ομολόγων τους θα διατηρούνται σε ανεκτά επίπεδα, λόγω της παρέμβασης της ΕΚΤ. Αναλυτικά εδώ

Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων – νομοσχέδιο

Την Τρίτη τίθεται προς κύρωση στην ολομέλεια της Βουλής η νέα σύμβαση του Δημοσίου με τις εταιρείες Energean και Καβάλα Oil για τα πετρέλαια του Θρακικού πελάγους. Η σύμβαση κατατέθηκε με τη μορφή σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και έχει τίτλο “Κύρωση της έκτης τροποποίησης της από 23 Νοεμβρίου 1999 Σύμβασης περί εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους που έχει καταρτιστεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Αναδόχων εταιρειών ENERGEAN OIL AND GAS — ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ και ΚΑΒΑΛΑ OIL ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

 Τα σχέδια του Υπερταμείου

Το στρατηγικό σχέδιο του Υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) υπό το πρίσμα της Βιώσιμης Ανάπτυξης και των κριτηρίων ESG παρουσίασε  η διοίκηση του Ομίλου σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, υπό τον τίτλο «ΥΠΕΡαξία για την οικονομία, το περιβάλλον και τους πολίτες». Αναλυτικά εδώ

Στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων

Από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει προκηρυχθεί και είναι «ανοιχτή» για υποβολή αιτήσεων η δράση «Στήριξη  Εθνικού Μητρώου “Elevate Greece” εν μέσω πανδημίας COVID-19 – β΄ κύκλος». Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από εθνικούς πόρους. Η συνολική δημόσια χρηματοδότηση για τον β΄ κύκλο της δράσης ανέρχεται σε 34.000.000 ευρώ για το σύνολο των περιφερειών της χώρας.

Τράπεζες- άσκηση προσομοίωσης

Στις 8 Ιουλίου,  οι ελληνικές συστημικές τράπεζες αλλά και στο σύνολό τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της  άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τους κλιματικούς κινδύνους ανά πιστωτικό ίδρυμα,  άσκηση  την οποία διενεργούν η ΕΚΤ και  ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός  το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για τον τρόπο με τον οποίον πλέον αυτές θα= υπολογίζουν τους κινδύνους σε μια σειρά από δάνεια καθώς αυτή είναι η πρώτη άσκηση τέτοιου επιπέδου .

Διεθνή

  • Η Gazprom κλείνει για δέκα ημέρες, από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου, τις στρόφιγγες και στα δύο τμήματα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, προκειμένου να «πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες επισκευές». Συνεπώς, ο κύριος αγωγός που συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη θα αποκλειστεί για να πραγματοποιηθούν «δοκιμές μηχανικών εξαρτημάτων και συστημάτων αυτοματισμού».
  • Στο Λουγκάνο της Ελβετίας συνέρχεται σήμερα Δευτέρα, 4 Ιουλίου η Διάσκεψη για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας (Ukraine Recovery Conference). Στην εν λόγω Διάσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν Πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί περίπου 40 χωρών, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Δείκτες : Αύξηση του ΑΕΠ 4% και πληθωρισμό 7,3% για το 2022 προβλέπει η Focus Economics

(πηγές: Kathimerini.gr, Naftemporiki.gr, Capital.gr, Το Βήμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ)