• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Tην ερχόμενη Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα myΘερμανση για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, ενώ μία μέρα μετά ξεκινά και επισήμως η διάθεση του πετρελαίου στα νοικοκυριά. Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μετά την έκπτωση 0,25 λεπτά το λίτρο θα πωλείται πάνω από τα 1,40 ευρώ και δεν αποκλείεται η τιμή αυτή να διευρυνθεί περαιτέρω. Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά πιθανό να κινητοποιήσει την κυβέρνηση και να αυξήσει το ποσό της επιδότησης στην αντλία, καθώς υπάρχουν περιθώρια από τον προϋπολογισμό για πρόσθετες παρεμβάσεις.

Τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων

Νομοσχέδιο που έφερε για διαβούλευση το υπ. Εργασίας προβλέπει την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων χιλιάδων οφειλετών των ταμείων εκτός ρυθμίσεων ή εντός ρυθμίσεων (τις οποίες, όμως, δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας). Το  ν/σ για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού μεταξύ άλλων προβλέπει δύο εξαιρετικά κρίσιμες διατάξεις για τους οφειλέτες. Η πρώτη διάταξη προβλέπει τη θέσπιση 10ετούς παραγραφής των αξιώσεων για την καταβολή εισφορών προς τους φορείς που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, δηλαδή το τέως ΙΚΑ, τον τέως ΟΑΕΕ, τον τέως ΟΓΑ, κλπ. Η δεύτερη διάταξη προβλέπει την πάγια ρύθμιση 24 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη.

Golden visa

Σύμφωνα με παράγοντες του real estate η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για  αύξηση του ποσού στις 500.000 ευρώ προκειμένου να αποκτήσει αλλοδαπός ακίνητο στα όρια του Δήμου Αθηναίων, το Παλαιό Φάληρο, τον Άλιμο, το Ελληνικό, την Γλυφάδα, τη Βούλα, τη Βάρη, το Μαρούσι, την Κηφισιά, τα Μελίσσια, τα Βριλλήσια, τον Διόνυσο και την Εκάλη. Στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής το κόστος της επένδυσης του ακινήτου για τη χορήγηση Golden Visa να παραμείνει στις 250.000 ευρώ

Εξοικονομώ-Επιχειρώ

Επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και του εξοπλισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού εντάσσονται στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» ύψους 200 εκατ. ευρώ που αναμένεται να προκηρυχθεί ως το τέλος του χρόνου.

Attica Bank

H Attica Bank θα πάρει στα χέρια της αυτή την εβδομάδα το business plan που υποβλήθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), συνοδευόμενο από τη συμφωνία των βασικών μετόχων (Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ΤΜΕΔΕ και Ellington) για την κεφαλαιακή στήριξη, ύψους 490 εκατ. Ευρώ.

Δακτύλιος- μετρό

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022 έως και την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023 ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας φέρνοντας αλλαγές για ποια οχήματα επιτρέπονται να κυκλοφορούν. Στο επιβατικό κοινό παραδίδονται σήμερα, Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, οι τρεις νέοι σταθμοί του Μετρό «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο».

Άρθρο : Ανέφικτο το πλαφόν στις τιμές αερίου και πετρελαίου, (Καθημερινή)

 

(πηγές: Καθημερινή, Ναυτεμπορική, Το Βήμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Capital.gr)

*****

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

 

  • International Standards

https://eis.international-standards.org/

  • Implementation Resources for PCAOB Standards and Rules

https://pcaobus.org/oversight/standards/implementation-resources-PCAOB-standards-rules

  • Are You Ready for the IAASB’s New Quality Management Standards? Watch Our Panel Discussion to Kick Start Your Planning ( Monica Foerster, Alex Peal, Danielle Supkis Cheek, Marion Hannon)

https://www.ifac.org/knowledge-gateway/supporting-international-standards/discussion/are-you-ready-iaasb-s-new-quality-management-standards-watch-our-panel-discussion-kick-start-your

  • Exposure Draft and comment letters: Third edition of the IFRS for SMEs Accounting Standard

https://www.ifrs.org/projects/work-plan/2019-comprehensive-review-of-the-ifrs-for-smes-standard/exposure-draft-and-comment-letters/

  • Επιστρέφει το χαρτόσημο στα επιχειρηματικά δάνεια ( Τζένη Πάνου, AS Network)

https://www.kathimerini.gr/economy/562071844/epistrefei-to-chartosimo-sta-epicheirimatika-daneia/

  • Φοροδοξίες ( Grant Thornton)

https://www.kathimerini.gr/economy/562071850/forodoxies-gnorizete-oti-369/

  • Στα 10 έτη η παραγραφή αξιώσεων e-ΕΦΚΑ – Η διάταξη του νέου νομοσχεδίου

https://www.taxheaven.gr/news/61104/sta-10-eth-h-paragrafh-axiwsewn-e-efka-h-diataxh-toy-neoy-nomosxedioy

  • Εγχειρίδιο Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και λοιπών διοικητικών διαδικασιών

https://www.taxheaven.gr/news/61045/egxeiridio-kwdika-dioikhtikhs-diadikasias-kai-loipwn-dioikhtikwn-diadikasiwn