• Σήμερα είναι: Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Κατατίθεται σήμερα Δευτέρα, στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, του οποίου κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η πρόβλεψη για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, έστω και οριακού, όπως επίσης και η συνέχιση της ανάπτυξης κόντρα στο δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη. Για το 2023 η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι στο 2,1% έναντι 0,9% του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα θα προβλέπεται η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο. Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, το πρωτογενές πλεόνασμα θα κυμαίνεται στην περιοχή του 0,5% έως και 0,7% και πάντως σε κάθε περίπτωση χαμηλότερα από το 1%. Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές έλλειμμα του 2022, αυτό θα διαμορφωθεί τελικά στην περιοχή του 2%, όπως άλλωστε ήταν και ο αρχικός στόχος. Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η εκτίμηση που θα περιλαμβάνεται στο προσχέδιο θα είναι ότι εφέτος σε μέσα επίπεδα θα διαμορφωθεί στο 9%, πιο υψηλά από τις αρχικές προβλέψεις, ενώ για το 2023 η πρόβλεψη είναι περισσότερο αισιόδοξη και αναφέρει ότι θα αποκλιμακωθεί στο 3% σε μέσα επίπεδα.

 

Eurogroup για ενέργεια και πληθωρισμό

Συνέρχεται σήμερα η Σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στην οποία τα μέλη του Eurogroup θα ανταλλάξουν απόψεις για τις μακροοικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κ. Mathias Cormann. Οι Υπουργοί αναμένεται να επικεντρώσουν τη συζήτησή τους στη δημοσιονομική πολιτική για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και των πληθωριστικών πιέσεων. Θα εξεταστεί επίσης η πορεία εφαρμογής των προτεραιοτήτων που έχει θέσει η ευρωζώνη για τα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.  Η ημερήσια διάταξη του Eurogroup περιλαμβάνει, επίσης, εξέταση διεθνών οικονομικών ζητημάτων, που περιλαμβάνουν, ως είθισται, τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος, ενόψει της επικείμενης Ετήσιας Συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στο Ecofin την Τρίτη ο Σταϊκούρας

Αύριο, Τρίτη ο κ. Σταϊκούρας θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία θα συζητηθούν οι υψηλές τιμές ενέργειας και οι εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και η πρόταση κανονισμού σχετικά με τα κεφάλαια REPowerEU στα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με σκοπό να συμφωνηθεί θέση του Ecofin επί του κειμένου.

Πράγα – Σύνοδος Κορυφής

Πραγματοποιείται την Πέμπτη στην Πράγα η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η  ασφάλεια, η ενέργεια και η μετανάστευση.  Την επόμενη ημέρα θα γίνει άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Appodixi

Διαθέσιμη είναι πλέον η εφαρμογή Appodixi για τους πολίτες στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple), όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εξόδων. Έτσι οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να ελέγξουν τη γνησιότητα των αποδείξεων, που λαμβάνουν στις συναλλαγές τους.

Εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού

Σε περιφερειακή συνάντηση «κορυφής» αναμένεται να εξελιχθούν τα εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB σήμερα στη Σόφια. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν παρουσία του Βούλγαρου προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και των προέδρων της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και Στέβο Πενταρόφσκι, του πρωθυπουργού της Ρουμανίας Νικόλας Τσιούκα και του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, αλλά και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λόγω της ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας του έργου.

Αιτήσεις ενίσχυσης αγροδιατροφής

Ξεκινάει σήμερα, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, η υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης της αγροδιατροφής, που περιλαμβάνει την πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022. Καταληκτική ημερομηνία του κύκλου υποβολών είναι η 30ή Δεκεμβρίου 2022.

 

Άρθρο: Φυσικό αέριο – Οι Ευρωπαίοι υποφέρουν, Η Ευρώπη ακόμα το σκέφτεται (Καθημερινή)

(Πηγές : Kathimerini.gr, Capital.gr, Naftemporiki.gr, ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

 

  • ΕΛΤΕ 033/2022 – Καθορισμός ελεγκτικού πλαισίου για τον έλεγχο των Στρατηγικών Επενδύσεων

https://elte.org.gr/2022/09/27/033-2022-kathorismos-elegktikoy-plaisioy-gia-ton-elegcho-ton-stratigikon-ependyseon/

  • IFAC Technology Matrix

https://www.ifac.org/knowledge-gateway/preparing-future-ready-professionals/discussion/ifac-technology-matrix

  • Χειρισμός κρατικών ενισχύσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών, επιδότησης τόκων υφιστάμενων δανείων και συνεισφοράς του δημοσίου με το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ ( ΣΟΛ Crowe)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=226855

  • Από 1/10/2022 υποχρεωτικά τα στοιχεία ΓΕΜΗ σε όλα τα έγγραφα των εταιρειών

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=226854

  • Αριθμ. 139818 ΕΞ 2022 Προϋποθέσεις, διαδικασία και είδη δαπανών που πραγματοποιούνται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 22Ε του N . 4172/2013

https://www.e-forologia.gr/lawbank/do.1D031AEA53&version=2022/09/28

  • Φοροδοξίες ( Grant Thornton)

https://www.kathimerini.gr/economy/562060453/forodoxies-gnorizete-oti-362/

  • Λογιστικές εγγραφές συναλλαγών ηλεκτρονικού εμπορίου (Δημήτριος Δημητριάδης)

https://www.taxheaven.gr/circulars/40941/arora-logistikes-eggrafes-synallagwn-hlektronikoy-emporioy