• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

Φόβοι στην Ευρώπη για το μέλλον της Ε.Ε. , την οικονομική σταθερότητα, τη μετανάστευση και τη σχέση με την Ρωσία μετά την νίκη της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία. Η επόμενη ιταλική κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει την κρίση που προκαλεί ο αλματωδώς αυξανόμενος πληθωρισμός, την ώρα που η Ιταλία έχει δημόσιο χρέος που φθάνει το 150% του ΑΕΠ της.

Μετά τη Σουηδία, η άκρα δεξιά σημειώνει νέα νίκη στην Ευρώπη, καθώς στην Ιταλία -για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου- μεταφασιστικό κόμμα βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας. Στις χθεσινές εκλογές το κόμμα « Αδέλφια της Ιταλίας» ανέβηκε στο 26% από 4% πριν λίγα χρόνια. Η συμμαχία που σχημάτισε με το άλλο κόμμα της ιταλικής ακροδεξιάς, τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, και με τη Φόρτσα Ιτάλια (FI), τη δεξιά παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συγκεντρώνει περί το 43% των ψήφων και αναμένεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία.

Άρθρο : Τι σημαίνει το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών για ομόλογα, ευρώ και τράπεζες (Capital.gr)

Attica Bank

Σε τροχιά σύγκλισης βρίσκονται οι δύο μέτοχοι της Attica Bank, ΤΧΣ και ιδιωτικό σχήμα Ellington-ΤΜΕΔΕ, για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας και τη διαχείριση των νέων ζημιών, με παράλληλη συμφωνία για νέο αναπτυξιακό πλάνο, εξυγίανση και αύξηση κερδοφορίας.

Επιτόκια – πληθωρισμός

Από τη Μογγολία, το Βιετνάμ, τη Νότιο Αφρική, την Ευρώπη έως και τις ΗΠΑ, οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια και τα κόστη δανεισμού την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας πιο ξεκάθαρο από ποτέ στην τρέχουσα κρίση, ότι ο πληθωρισμός –τον οποίο είχαν λανθασμένα χαρακτηρίσει «προσωρινό φαινόμενο» ένα χρόνο πριν– είναι η μεγαλύτερη ανησυχία τους και θα κάνουν τα πάντα για να τον τιθασεύσουν, όποιο και αν είναι το κόστος στην ανάπτυξη και συνεπώς στην οικονομία.

Ψηφιακή κάρτα- έλεγχοι

Από την 1η Νοεµβρίου ξεκινάει η απογραφή για το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ από την 1η Οκτωβρίου οι έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα οδηγούν και στην επιβολή προστίμων σε πιθανές παραβάσεις για τη χρήση της ψηφιακής κάρτας σε τράπεζες και μεγάλα σούπερ μάρκετ, όπου ήδη το ποσοστό εφαρμογής του μέτρου αγγίζει το 95%. Πλέον ξεκινάει η δεύτερη φάση, προκειμένου έως τα τέλη του 2023 η ψηφιακή κάρτα να εφαρμόζεται από όλες τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων του ιδιωτικού τομέα.

Ψηφιακά ΚΕΠΑ

Παρουσιάζονται σήμερα σε εκδήλωση η νέα διαδικασία των «Ψηφιακών ΚΕΠΑ» και της εθνικής πύλης αναπηρίας.

 

Άρθρο: Η συρρίκνωση στην Ευρώπη επιδεινώνεται  (Καθημερινή)

 (πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή, Ναυτεμπορική, Capital.gr, Vima.gr)

*********

 

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

 

  • ΕΛΤΕ 032/2022 – ISA 805 (REVISED), Special Considerations – Audits of Single Financial Statements and Specific Elements, Accounts or Items of a Financial Statement, ISA 800 (REVISED), Special Considerations – Audits of financial statements prepared in accordance with special purpose framework

https://elte.org. s-audits-of/

  • Πρόσκληση για τη 2η Γενική Συνέλευση του ΤΕΑ-ΣΟΕΛ (3/10/2022)

https://www.soel.gr/el/%CE%BD%CE% %CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE% BB

  • ΣΛΟΤ Αριθμ. Πρωτ.: 2334 ΕΞ / 13.9.2022 – Υποχρεωτικότητα χρήσης του σχεδίου λογαριασμών του Ν.4308/2014

https://elte.org.gr/2022/09/22/slot-arithm-prot-2334-ex-13-9-2022/

  • Η φορολόγηση των δωρεών προς τα Νομικά Πρόσωπα μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (Δημήτριος Μελάς)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=226782

  • Δημοσιεύτηκε ο ν. 4972/2022 [ για τις κυρώσεις για τη μη διαβίβαση δεδομένων στοιχείων λιανικής πώλησης στην πλατφόρμα myDATA (άρθρο 173-174) /για το χαρτόσημο στα έντοκα δάνεια, τις λοιπές χρηματοδοτήσεις και τους τόκους αυτών (άρθρο 172) /για τη διεύρυνση απαλλαγών από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2022 και κατάργηση της για όλα τα εισοδήματα από το 2023 και εφεξής (άρθρο 177)]

https://www.forin.gr/articles/article/64694/neos-nomos-dhmosieuthke-o-n-4972-2022

  • Οι τόκοι που εμπεριέχονται στα μισθώματα των συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης του Ν. 1665/1986, που έχουν συναφθεί πριν την 1/1/2014, δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 49 του Ν. 4172/2013 – ΣΟΛ Α.Ε.

https://www.taxheaven.gr/ci13-sol-a-e

  • ΣΑΔΦ και πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας αλλοδαπής: Διευκρινίσεις και οδηγίες ΑΑΔΕ

https://www.taxheaven.gr/news/60942/sadf-kai-pistopoihtiko-forologikhs-katoikias-allodaphs-dieykriniseis-kai-odhgies-aade