• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Εβδομάδα ανακοινώσεων για τις κρατικές επιδοτήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο είναι αυτή που ξεκινά. Την Τετάρτη, το πιθανότερο, η  ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας θα ανακοινώσει το νέο πλαίσιο των κρατικών επιδοτήσεων. Μια ημέρα πριν θα έχουν προηγηθεί οι ανακοινώσεις των παρόχων για τα τιμολόγια του Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει με τριπλή παρέμβαση πλέον σε ρεύμα, φυσικό αέριο και υγρά καύσιμα να κάνει πιο «ήπιο» τον χειμώνα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στόχος η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, νοικοκυριού ή επιχείρησης, η οποία θα επιβραβεύεται  με bonus.

 Προβλέψεις για την Ευρωζώνη (SoGen, Barclays)

“Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη έχει αποδειχθεί ανθεκτική μέχρι στιγμής, ωστόσο πρέπει να ετοιμαζόμαστε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα”, προειδοποίει η Société Générale. Όπως εκτιμά, ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί κοντά στο 10% αυτόν τον μήνα, ενώ τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα παραμείνουν υψηλά το 2022, με σταδιακή δημοσιονομική σύσφιξη από το 2023. Το ισχυρό ονομαστικό ΑΕΠ και η μεγάλη διάρκεια του χρέους των χωρών θα κρατήσει πάντως τους δείκτες χρέους υπό έλεγχο, ενώ δεν υπάρχουν ανησυχίες για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

H Barclays σημειώνει ότι στην Ευρώπη η ετήσια ανάπτυξη θα κυμανθεί σε 3,1% κατά μέσο όρο για το 2022. Ωστόσο, ξεκινώντας από το τέταρτο τρίμηνο, προβλέπονται τρία τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ, αφήνοντας την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2023 στο -1,1% με επιστροφή της ανάπτυξης από το γ’ τρίμηνο. Για την οικονομία των ΗΠΑ, η μέση πρόβλεψη για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2022 είναι 1,6% και μόνο 0,2% για το 2023, συμπεριλαμβανομένου ενός ασθενέστερου δ’ τριμήνου του 2022 και ενός τριμήνου συρρίκνωσης στο α’ τρίμηνο του 2023.

Τουρισμός off season

Τα κίνητρα για τις αεροπορικές εταιρείες που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ και η συνδιαφήμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος από τον ΕΟΤ, τις αεροπορικές εταιρείες και τους tour operators για το χρονικό διάστημα Νοέμβριος 2022- Μάρτιος 2023 αναμένεται να φέρουν καρπούς για πρώτη φορά σε περίοδο off season, σύμφωνα με τον υπ. Τουρισμού Β.Κικκίλια.

Αύξηση επιτοκίων ΕΕ.-ΗΠΑ

Οι περισσότερες τράπεζες που συνεδριάζουν αυτήν την εβδομάδα – από την Ελβετία έως τη Νότια Αφρική – αναμένεται να αποφασίσουν άνοδο των επιτοκίων, με τις αγορές να διχάζονται ως προς το αν η Τράπεζα της Αγγλίας θα κινηθεί κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης. Εξαίρεση, μόνη μάλλον, είναι η Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι αποφασιστική στην αντίδρασή της στα ποσοστά πληθωρισμού που θα μπορούσαν να φθάσουν σε διψήφια επίπεδα αργότερα φέτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank Γιόακιμ Νάγκελ. “Εάν η τάση των δεδομένων συνεχιστεί, πρέπει να ακολουθήσουν περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων, αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ”, δήλωσε σήμερα. “Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι από τον Οκτώβριο και μετά”.

Αλλά και στην Αμερική  οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ πιθανότατα θα προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη συνεχή συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα σηματοδοτώντας ότι οδεύουν σε επιτόκιο άνω από το 4% και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε στάση αναμονής, αναφέρει το Bloomberg.

 

Άρθρο : Οι δύο όψεις της αύξησης του ΑΕΠ και των δημοσίων εσόδων (Καθημερινή)

(πηγές: Kathimerini.gr, Naftemporiki.gr, Newmoney.gr, Capital.gr, Το Βήμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

***

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

 

  • Πρόσκληση για τη 2η Γενική Συνέλευση του ΤΕΑ-ΣΟΕΛ (3/10/2022)

https://www.soel.gr/el/%CE%BD%CE% %CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE% BB

  • Η πρόβλεψη για αποζημίωση προσωπικού λόγω εξόδου του από την υπηρεσία για συνταξιοδότηση, μετά την από 27/12/2021 οδηγία της ΕΛΤΕ (ΣΟΛ Crowe)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=226701

  • Το πλαίσιο που διέπει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (Πέτρος Ραπανάκης)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=226730

  • Δωρεές προς ΝΠΔΔ καθώς και ΝΠΙΔ Μ.Κ.Χ (θρησκευτικού περιεχομένου)

http://epixeirisi.gr/%CE%92%CE%9%CE%A0-%CE%9C%CE%9A%CE%A7

  • Φοροδοξίες ( Grant Thornton)

https://www.kathimerini.gr/economy/562048858/forodoxies-gnorizete-oti-361/

  • Φορολογικά προνόμια για αλλοδαπούς συνταξιούχους ( Τζένη Πάνου, AS Network)

https://www.kathimerini.gr/economy/562037554/forologika-pronomia-gia-allodapoys-syntaxioychoys-2/

  • Προσαρμογή των κερδών συνδεδεμένων επιχειρήσεων για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, μετά από διόρθωση κερδών κατόπιν ελέγχου

https://www.taxheaven.gr/news/60837/prosarmogh-twn-kerdwn-syndedemenwn-epixeirhsewn-gia-tis-endoomilikes-synallages-meta-apo-diorowsh-kerdwn-katopin-elegxoy

  • Τέλος η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όλους ή όχι;

https://www.taxheaven.gr/news/60823/telos-h-eidikh-eisfora-allhleggyhs-gia-oloys-h-oxi

  • Απόδοση φόρου μερισμάτων – Οι ημερομηνίες υποβολής και καταβολής του φόρου (Κουλογιάννης Κων/νος)

https://www.taxheaven.gr/news/60829/apodosh-foroy-merismatwn-oi-hmeromhnies-ypobolhs-kai-katabolhs-toy-foroy