• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

 

Από σήμερα συζητείται και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο το νομοσχέδιο και η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς ταμεία, Εφορία και δήμους. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, σειρά θετικών αλλαγών στα εργασιακά. Σύμφωνα µε πληροφορίες, µέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ανοίξουν οι αντίστοιχες ηλεκτρονικές εφαρμογές, κάτι που θα επιτρέψει στους φορολογούμενους να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις µέσω της προσαρμοσμένης πλατφόρμας. Θα έχει προηγηθεί η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης για το νέο διεθνές αεροδρόµιοστο Καστέλι Ηρακλείου, που θα σημάνει την ολοκλήρωση µμιας μακράς διαγωνιστικής διαδικασίας και την έναρξη της κατασκευαστικής περιόδου.

Δοκιμασία για Εθνική, Eurobank

Οι διαθέσεις της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τις ελληνικές τράπεζες θα δοκιμαστούν την επόμενη εβδομάδα, που θεωρείται κρίσιμη λόγω δύο σημαντικών γεγονότων. Το πρώτο είναι η υποβολή προσφορών για τα δύο πακέτα τιτλοποίησης συνολικού ύψους 9,5 δισ. ευρώ που δρομολογεί η Eurobank και το δεύτερο είναι η δημοσιοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού που ανακοινώνει ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας στο Λονδίνο.

Οι δύο κινήσεις θα αποτελέσουν crash test συνολικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που βρίσκεται σε φάση πυρετώδους κινητικότητας στην προσπάθειά του να απαλλαγεί από τον τεράστιο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και, κυρίως, να παρακολουθήσει τη δειλή έστω ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και να ανταποκριθεί στις ανάγκες χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που δημιουργεί η έξοδος από τα προγράμματα. Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα την μείωση των NPEs σήμερα αναμένεται – εκτός απρόοπτου – να ανακοινωθεί ο προτιμητέος επενδυτής για την απόκτηση του πακέτου Symbol (σ.σ. 800 εκατ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις).

Ευρωπαϊκές Τράπεζες, στρατηγική

Να εντείνει τις προσπάθειές της για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης σε διεθνές επίπεδο ως μέρος της πολιτικής ατζέντας της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (ΕΤΟ) στη συνεδρίαση του που έλαβε χώρα στο Βουκουρέστι.

Οι τράπεζες δεσμεύονται να στηρίξουν την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ιδίως στο πεδίο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών εντός της ΕΕ, μέσω της επίτευξης της Τραπεζικής Ένωσης (BU) και της διαμόρφωσης μιας αποτελεσματικής Ένωσης Κεφαλαιαγορών (CMU). Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια περίοδο ολοένα αυξανόμενου διεθνούς κατακερματισμού, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ρυθμιστικής παρέμβασης, προκειμένου να διασφαλισθεί η διάθεση επαρκούς χρηματοδότησης για τις ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών εκπροσωπείται στην ΕΤΟ από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, Γιώργο Χατζηνικολάου και τη γενική γραμματέα, Χαρούλα Απαλαγάκη.

Τράπεζες- πλειστηριασμοί

Κανένας πλειστηριασμός δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί το διάστημα από 22 Μαΐου μέχρι και 5 Ιουνίου, λόγω της διενέργειας των ευρωεκλογών, ενώ και μετά, μέχρι τις εθνικές εκλογές, η δραστηριότητα στο μέτωπο των πλειστηριασμών δεν αναμένεται αυξημένη. Στο  μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες του Capiatl.gr οι τράπεζες εξετάζουν τη μείωση του ορίου για τη διενέργεια πλειστηριασμών. Οι τράπεζες  έχουν λάβει την απόφαση να προχωρήσουν εφεξής σε πλειστηριασμούς ακινήτων αξίας έως και 40.000 ευρώ σε σχέση με το άτυπο όριο προστασίας των 80.000 – 100.000 ευρώ που είχαν εφαρμόσει μέχρι σήμερα. Η κίνηση αυτή στο γεγονός ότι ο νέος νόμος 4605/2019 θα καλύπτει όσους πραγματικά χρειάζονται προστασία και οι τράπεζες θα πρέπει να κινηθούν εφεξής για την ανάκτηση ενεχύρων, χωρίς επιπλέον προστατευτικό “δίχτυ”. Πρόκειται για τη γραμμή που έχει δώσει ο SSM, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Ισπανίας όπου οι τράπεζες προχώρησαν σε πλειστηριασμούς ακινήτων αξίας ακόμη και 20.000 ευρώ.

Μέλος της διοίκησης IFIAR η Ελλάδα

Μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου της Διεθνούς Ένωσης Ανεξάρτητων Ελεγκτικών Αρχών (IFIAR: International Forum of Independent Audit Regulators) έγινε για πρώτη φορά η Ελλάδα. Η ελληνική ανεξάρτητη αρχή που εποπτεύει τους ορκωτούς λογιστές, η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (Ε.Λ.Τ.Ε.) αντιπροσωπεύει πια την χώρα στον διεθνή οργανισμό. Η εκλογή έγινε κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του IFIAR που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Ρόδο υπό τη διοργάνωση της Ε.Λ.Τ.Ε. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΛΤΕ θέτει υποψηφιότητα και εκλέγεται ως μέλος του Δ.Σ. του IFIAR, ενδυναμώνοντας έτσι την παρουσία της χώρας σε συμβούλια διεθνών οργανισμών. Σημειώνεται πως στο IFIAR συμμετέχουν οι ομόλογες εποπτικές αρχές μεγάλων κρατών όπως οι ΗΠΑ (PCAOB), το Ηνωμένο Βασίλειο (FRC), η Γαλλία (H3C), η Γερμανία (AOB), η Ιαπωνία (CPAAOB / FSA), η Ολλανδία (AFM), η Σιγκαπούρη (ACRA), η Νότια Αφρική (IRBA), η Ελβετία (FAOA), το Άμπου Ντάμπι (ADAA), η Αυστραλία (ASIC) και ο Καναδάς (CPAB),

(πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή, Έθνος, Βήμα, Capital.gr, Euro2day.gr)