• Σήμερα είναι: Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

Σε διαβούλευση έχει τεθεί το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού. Στο μεταξύ Το Ινστιτούτο της ΓΕΣΣΕ (ΙΝΕ) προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού στο 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης, συν τον προσδοκώμενο πληθωρισμό για το 2023, δηλαδή στα 826 ευρώ προτείνει η ΙΝΕ ΓΣΕΕ.  Παράλληλα προτείνει:

 • Αποκατάσταση των προστατευτικών ρυθμίσεων του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου (καθολικότητα ισχύος των όρων των ΣΣΕ, πλήρης μετενέργειά τους, αρχή της εύνοιας στη “συρροή” τους και επέκταση της ισχύος τους).
 • Άμεση επαναφορά των τριετιών.
 • Άρση θεσμικών και νομοθετικών εμποδίων για την αύξηση της κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας (άνω του 80% των μισθωτών).
 • Ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας για αποτελεσματική αντιμετώπιση της εργοδοτικής παραβατικότητας.
 • Ρύθμιση και έλεγχος των ευέλικτων και των άτυπων μορφών εργασίας για την προστασίατων κατώτατων ορίων αμοιβής και εργασίας.

 

Πώς βλέπουν την άνοδο των επιτοκίων οι ελληνικές τράπεζες

δηλώσεις τους στο Capital.gr, οι επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης τριών ελληνικών τραπεζών −Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank− εμφανίζονται αισιόδοξοι για την εξέλιξη των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών στην Ευρωζώνη το τρέχον έτος, διατυπώνοντας πάντως ανησυχία για ενδεχόμενη υπεραντίδραση της ΕΚΤ στα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού.

Αναλυτικά εδώ

Νέα ρύθμιση για οφειλές;

Εκτακτη ρύθμιση οφειλών, για να καλύψει έκτακτες δυσκολίες και ανάγκες που έχουν ανακύψει λόγω της ακρίβειας, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα. Η ρύθμιση-«σκούπα» θα προσφέρει πάρα πολλές δόσεις  για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν αρχίσει να σωρεύονται ξανά σε εφορία, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία. Οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, οι τελικές αποφάσεις όμως αναμένονται τέλη Φεβρουαρίου. Οπως όλα δείχνουν, οι οφειλές της τριετίας 2020-2022 θα πάρουν «τράτο» για επιπλέον έξι ή και παραπάνω χρόνια, με ορίζοντα εξόφλησης το 2029 ή και αργότερα.

 Αντικειμενικές αξίες

Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ζητούν με αίτημα που έχουν υποβάλλει στο υπουργείο Οικονομικών 125 Δήμοι της χώρας. Πολλοί από αυτούς ζητούν μειώσεις που φθάνουν το 50%, ενώ άλλοι διεκδικούν την επαναφορά των αντικειμενικών αξιών που ίσχυαν μέχρι το 2021. Μέχρι την Παρασκευή είχαν υποβληθεί 125 αιτήματα ενώ αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά καθώς σήμερα εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Μικρά Διεθνή Η επιβολή πλαφόν είναι πιθανό να μείωσε τα έσοδα της Μόσχας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ποσοστό περίπου 30% ή περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια για τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από έναν χρόνο, όπως δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας

Άρθρο: Τα γεράκια έχουν το πάνω χέρι της ΕΚΤ (Καθημερινή)

 

 

(πηγές: Kathimerini.gr, Naftemporiki.gr, O.T.gr, Capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Newmoney.gr)

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

 

 • ΕΛΤΕ 002/2023 – Επιστολή CEAOB σχετικά με τα European Sustainability Reporting Standards/ESRS

https://elte.org.gr/2023/02/01/002-2023-epistoli-ceaob-schetika-me-ta-european-sustainability-reporting-standards-esrs/

 • ΕΛΤΕ 003/2023 – Υπόδειγμα Έκθεσης Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή για τις Προσυμφωνημένες Διαδικασίες που αφορούν την έκτακτη εισφορά του άρθρου 37 του Ν. 4936/2022 στις εταιρείες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας

https://elte.org.gr/2023/02/01/003-2023-ypodeigma-ekthesis-orkotoy-elegkti-logisti-gia-tis-prosymfonimenes-diadikasies-poy-aforoyn-tin-ektakti-eisfora-toy-arthroy-37-toy-n-4936-2022-stis-etaireies-parochoys-ilektrikis-energeias/

 • ΣΛΟΤ Αριθμ. Πρωτ.: 3063 ΕΞ / 22.1.2023 Πιστωτικά τιμολόγια μεταγενέστερης χρήσης λόγω πρόωρης εξόφλησης

https://elte.org.gr/2023/02/01/slot-arithm-prot-3063-ex-22-1-2023/

 • Did You Miss the Future of Technology in Accounting Summit? You Can Still Benefit by Watching the Sessions (Helen Partridge)

https://www.ifac.org/knowledge-gateway/preparing-future-ready-professionals/discussion/did-you-miss-future-technology-accounting-summit-you-can-still-benefit-watching-sessions

 • Third Edition of the IFRS for SMEs Accounting Standard: Exposure Draft Proposals and Their Expected Benefits to Users of SMEs’ Financial Statements (Helen Lloyd)

https://www.ifac.org/knowledge-gateway/supporting-international-standards/discussion/third-edition-ifrs-smes-accounting-standard-exposure-draft-proposals-and-their-expected-benefits

 • A New Standard for Audits of Less Complex Entities

https://www.iaasb.org/focus-areas/new-standard-less-complex-entities

 • Κακοκαιρία – Υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και δικαιώματα των εργαζομένων

https://www.taxheaven.gr/news/62488/kakokairia-ypoxrewseis-twn-epixeirhsewn-kai-dikaiwmata-twn-ergazomenwn