• Σήμερα είναι: Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Εκτιμήσεις και νέα μέτρα:

H κυβέρνηση εξετάζει να προχωρήσει σε ευνοϊκότερες διατάξεις για τις ρυθμίσεις χρεών μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, ενώ στα σκαριά βρίσκεται η αναβίωση των 120 δόσεων μόνο για ευάλωτους οφειλέτες. Από την κυβέρνηση στέλνουν μήνυμα πως θα συνεχιστούν τα εργαλεία κυρίως για τους πιο ευάλωτους, ώστε να μπορούν οι πολίτες να αντιμετωπίσουν τα χρέη και να μη βρεθούν αντιμέτωποι  με τους πλειστηριασμούς. Την Τετάρτη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα έχουν μία πρώτη αλλά πλήρη εικόνα για το «ταμείο» 2023, δηλαδή:

Πώς κινήθηκαν οι κρατικές εισπράξεις (και τα δημοσιονομικά περιθώρια) που «μετράνε την περσινή χρονιά, όπως τα τέλη κυκλοφορίας ή η προτελευταία δόση ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος, αν και κατά πόσον, ένα μέρος από αυτά είναι επαναλαμβανόμενο και για εφέτος. Ποια ήταν μέχρι σήμερα τα τακτικά έσοδα του 2023. Αν υπάρχει «περίσσευμα» σχετικά με όσα είχε προϋπολογίσει μέχρι τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση. Με βάση όλα αυτά ο Πρωθυπουργός θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα που θα εξαγγείλει για εργαζόμενους, συνταξιούχους και επιχειρήσεις –πέραν και όσων έχουν ήδη ως τώρα ανακοινωθεί.

Πλατφόρμα για νέες θέσεις εργασίας

Την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας IG@work, στην οποία παρουσιάζονται οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας σε βιομηχανίες και ταχέα αναπτυσσόμενες τεχνολογικές επιχειρήσεις και startups, και συνδέονται με ανθρώπους που θέλουν να επαναπατριστούν ή ψάχνουν το επόμενο βήμα της καριέρας τους ανακοίνωσε ο ΣΕΒ. Ήδη στην πλατφόρμα έχουν καταχωρηθεί πάνω από 400 αγγελίες από 88 επιχειρήσεις.

Ανοίγει το taxis

Έως τις 25 Μαρτίου αναμένεται να έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα Taxis για την υποβολή των φορολογικών από 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους.

Ecofin

Συνέρχονται σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, στην οποία θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές ενέργειας, στις αγορές εργασίας της ευρωζώνης και στον μακροοικονομικό και χρηματοοικονομικό τομέα. Την Τρίτη στη συνεδρίαση του Ecofin, θα συζητηθεί ο οικονομικός και δημοσιονομικός αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία, με έμφαση στην εφαρμογή και τον αντίκτυπο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Επιπλέον, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα ανταλλάξουν απόψεις για την επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης, με βάση την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με κατευθύνσεις για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε.

market pass

Στο πρώτο 20ήμερο Μαρτίου θα καταβληθούν σε 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα οι πρώτες δόσεις της κρατικής επιδότησης market pass.  Η κυβέρνηση με το μέτρο αυτό, επιδοτεί με 650 εκατ. ευρώ τα ψώνια της συντριπτικής πλειονότητας των ελληνικών νοικοκυριών για την εξάμηνη περίοδο από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, προκειμένου να τα βοηθήσει να αγοράσουν σημαντικά φθηνότερα τα τρόφιμα και τα άλλα αγαθά και προϊόντα που τους είναι απαραίτητα για την καθημερινή διαβίωσή τους.

 Τέλη κυκλοφορίας

Η προθεσμία για την πληρωμή των φετινών τελών κυκλοφορίας εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου 2023 ενώ στο τέλος του μήνα τελειώνει και ο χρόνος που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους θέλουν να θέσουν το όχημά τους σε ακινησία.

 

(πηγές: Naftemporiki, Kathimerini.gr, Capital.gr, OT.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

 

  • International Accounting Standards Board

https://www.ifrs.org/news-and-events/calendar/2023/february/international-accounting-standards-board/

  • Χρήση 2022: Οδικός χάρτης για το «κλείσιμο» – Checklist και Οδηγίες 137 σημείων (Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος)

https://www.taxheaven.gr/circulars/42461/arora-xrhsh-2022-odikos-xarths-gia-to-kleisimo-checklist-kai-odhgies-137-shmeiwn

  • Πλήρης οδηγός αδειών

https://www.taxheaven.gr/circulars/42469/arora-plhrhs-odhgos-adeiwn

  • Διαγραφή χρέους ( Γεωργίου Στ. Αληφαντή)

https://www.taxheaven.gr/circulars/42491/arora-diagrafh-xreoys

  • Aπαλλάσσονται της φορολογίας εισοδήματος oι πρόσοδοι που αποκτούν οι φορείς γενικής κυβέρνησης από το ‘Κοινό Κεφάλαιο των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και ασφαλιστικών φορέων’ (ΣΟΛ Crowe)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=228295

  • Αυξάνονται τα Τεκμαρτά Ημερομίσθια από 1.1.23 – Αυξάνονται οι εισφορές για εργοδότες και εργαζομένους / Η τεχνική αλλαγή στον επανυπολογισμό της μισθοδοσίας (Βασίλης Πρασσάς)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=228274

  • EY: Τα family offices θα πρέπει να προσαρμοστούν ενόψει των οικονομικών, ρυθμιστικών, κοινωνικών και τεχνολογικών ανατροπών

https://www.taxheaven.gr/news/62513/ey-ta-family-offices-oa-prepei-na-prosarmostoyn-enopsei-twn-oikonomikwn-ryomistikwn-koinwnikwn-kai-texnologikwn-anatropwn