• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Ντόμινο εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα στις ΗΠΑ έφερε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank καθώς μπήκε λουκέτο από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και στην Signature Bank. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα αποταμιευμένα ποσά στους λογαριασμούς της αντιστοιχούν , σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, στα 88,59 δισ δολ. Καθησυχαστικό εμφανίστηκε το Υπουργείο Οικονομικών που εγγυήθηκε την εξασφάλιση των χρημάτων στο ακέραιο διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υποστεί καμία ζημία ο φορολογούμενος.  H Wall street δεν έμεινε ανεπηρέαστη. Στο ταμπλό, ο Dow υποχώρησε για τέταρτη σερί συνεδρίαση, αυτή τη φορά κατά 345 μονάδες ή 1,07% στις 31.909,64, ο ευρύτερος S&P 500 διολίσθησε κατά 1,45% στις 3.861,59 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq έχασε 1,76% στις 11.138,89 μονάδες.

Συζητήσεις για το νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων 

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και της Ε.Ε. θα συζητήσουν σήμερα και αύριο τις δυνατότητες να υπάρξει συμφωνία γύρω από το νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων με στόχο να τεθούν σε ισχύ από το 2024. Βασική επιδίωξη, όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν  κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις είναι να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και μία νομοθετική πρόταση προκειμένου το ζήτημα να τεθεί προς συζήτηση στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 23 και 24 Μαρτίου. Ωστόσο, η «μάχη» Βορρά –Νότου καλά κρατεί με τους μεν (βόρειες χώρες) να πιέζουν για επιστροφή στη δημοσιονομική λιτότητα και τους δε (ευρωπαϊκός Νότος) να ζητούν ήπιες διαδικασίες μετάβασης στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Εξαγωγές- αισιοδοξία

Oι Έλληνες εξαγωγείς κατάφεραν να ενισχύσουν την παρουσία τους στο εξωτερικό, διατηρώντας τη δυναμική των τελευταίων χρόνων. Οι κλάδοι που ξεχώρισαν τον Ιανουάριο του 2023 είναι τα Πετρελαιοειδή-Καύσιμα (+61,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022), τα Τρόφιμα & Ζώντα Ζώα (+12,5%), τα Βιομηχανικά (+9,8%), τα Χημικά (+25,2%) και τα Μηχανήματα (+6,8%). Ακολουθούν οι κλάδοι των Διαφόρων Βιομηχανικών (+33,4%), των Ποτά & Καπνός (+37,5%) και των, χαμηλών σε αξία εξαγωγών, Εμπιστευτικών Προϊόντων (+3,2%). Πολύ σημαντική αύξηση σημειώθηκε στον κλάδο των Λαδιών (+250,6%). Την ίδια στιγμή, ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που έρχονται από το μέτωπο του εμπορικού ελλείμματος, το οποίο μειώθηκε σημαντικά κατά το εξεταζόμενο διάστημα (κατά 21,9%).

Συνταξιούχοι

Ξεκινά από αυτήν την εβδομάδα η πληρωμή του διπλού πακέτου για τους συνταξιούχους. Στις 15 Μαρτίου η πληρωμή των προκαταβολών επικουρικών συντάξεων, ενώ έως τις 31 Μαρτίου τα επιδόματα προσωπικής διαφοράς.  Δικαιούχοι των προκαταβολών επικουρικών συντάξεων είναι όσοι συνταξιούχοι έχουν λάβει οριστική κύρια σύνταξη και έχουν αιτηθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022 επικουρική σύνταξη, αλλά δεν την έχουν λάβει. Δικαιούχοι επιδόματος προσωπικής διαφοράς είναι βασικά όσοι δεν έλαβαν καθόλου αύξηση στην κύρια σύνταξη τους ή έλαβαν αύξηση κάτω από 7% την 1η Ιανουαρίου 2023.

(πηγές: Το Βήμα, Καθημερινή, Οικονομικός Ταχυδρόμος, Capital.gr, Naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

                                                                                                 ******* 

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

 

  • ΕΛΤΕ 004/2023 – Έκθεση του CEAOB σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις του Κανονισμού και της Οδηγίας ΕΕ για τα θέματα ελέγχου

https://elte.org.gr/2023/03/06/004-2023-ekthesi-toy-ceaob-schetika-me-tis-metarrythmiseis-toy-kanonismoy-kai-tis-odigias-ee-gia-ta-themata-elegchoy/

  • Επισφαλείς απαιτήσεις και φορολογικές «προβλέψεις» – 20 επισημάνσεις

(Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος – Ωρίων Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές Α.Ε.)

https://www.taxheaven.gr/circulars/42752/arora-episfaleis-apaithseis-kai-forologikes-problepseis-20-epishmanseis

  • Υπερπληθωριστικές οικονομίες και λογιστικές προκλήσεις από άποψη IFRS (Χρήστος Αντωνόπουλος – Νεκταρία Πεταρούδη, UHY Axon Ορκωτοί Ελεγκτές)

https://www.taxheaven.gr/news/62904/yperplhowristikes-oikonomies-kai-logistikes-proklhseis-apo-apopsh-ifrs

  • Διατακτικές σίτισης: Οι τέσσερις προϋποθέσεις για να μην υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές – Εγκύκλιος ΕΦΚΑ

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=228536

  • Φορολογικές υποχρεώσεις κατοίκων εξωτερικού ( Τζένη Πάνου Accounting Solutions A.E. )

https://www.kathimerini.gr/economy/562306606/forologikes-ypochreoseis-katoikon-exoterikoy-3/

  • Άρνηση ή αδυναμία έκδοσης παραστατικού (Τατιάνα Ψαριανού)

https://www.taxheaven.gr/circulars/42523/arora-arnhsh-h-adynamia-ekdoshs-parastatikoy

  • Πόθεν έσχες: Οι σημαντικότερες αλλαγές με το νέο νόμο 5026/2023

https://www.taxheaven.gr/news/62893/pooen-esxes-oi-shmantikoteres-allages-me-to-neo-nomo-50262023

  • Απαιτήσεις που διαγράφονται στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας ή δικαστικού συμβιβασμού, ωφέλεια από τη διαγραφή χρέους στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού ή σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης (άρθρο 62 ν.4389/2016), ωφέλεια που προκύπτει υπέρ επιχείρησης από τη διαγραφή υποχρεώσεων της στο πλαίσιο της προπτωχευτικής διαδικασίας εξυγίανσης των άρθρων 99 επ. του Πτωχευτικού Κώδικα. (Αθανασόπουλος Κ. Λάμπρος, Ωρίων Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές Α.Ε. )

https://www.taxheaven.gr/circulars/42485/arotwxeytikoy-kwdika