• Σήμερα είναι: Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Αρχίζει επισήμως  η προεκλογική περίοδος καθώς ο  πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα επισκεφθεί σήμερα Δευτέρα 10 Ιουνίου, στις 18:30, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, προκειμένου να του ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο του πρωθυπουργού. Στη συνέχεια πιθανότατα θα υπάρξει αποχώρηση του υπουργού Εσωτερικών και ορισμός υπηρεσιακού υπουργού, ενώ ενδέχεται να ανακοινωθούν και οι πρωθυπουργικές αποφάσεις για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα είναι η Εφη Αχτσιόγλου.

Ο πρωθυπουργός αργότερα σήμερα (8μμ) θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής το πρόγραμμα του κόμματος του για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Το πρόγραμμα θα εστιάσει σε ένα τετράπτυχο άμεσων προτεραιοτήτων, με την έμφαση να δίνεται στην «μεσαία τάξη» (διόρθωση της υπερφορολόγησης) και στα εργασιακά.

Το νέο ΕΣΠΑ

Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2019 θα πρέπει να υποβληθούν οι προτάσεις των φορέων σχεδιασμού των υπουργείων, των Περιφερειών, καθώς και των κοινωνικοοικονομικών εταίρων για το νέο ΕΣΠΑ 2021- 2017. Αυτό προβλέπεται στην πρώτη εγκύκλιο για τον σχεδιασμό του νέου Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης, ΕΣΠΑ 2021-2027, που αναρτήθηκε την Παρασκευή στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για το ΕΣΠΑ (www.espa.gr).

Νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ αφορά για την ολοκληρωμένη παρέμβαση ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, “άνοιξε” στις 7 Ιουνίου. Αντικείμενο της δράσης αποτελεί η παροχή σε 4.000 ανέργους, υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής, συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων των ωφελουμένων στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και του εξαγωγικού εμπορίου. Ο τζίρος των εταιρειών που δραστηριοποιείται στον χώρο της εφοδιαστικής αλυσίδας φτάνει τα 19,8 δισ. ευρώ, περίπου το 11% του ΑΕΠ της χώρας.

Πρώτη κατοικία

Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δανειολήπτες που θέλουν να διασώσουν την πρώτη τους κατοικία. Η ένταξη στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα στελέχη της οποίας δουλεύουν ασταμάτητα για την ενεργοποίησή της εγκαίρως, δηλαδή πριν από τις εκλογές, σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. ο άτυπο όριο των 100.000 ευρώ που μέχρι σήμερα προστατευόταν ως αξία πρώτης κατοικίας, καταργείται και οι τράπεζες θα βγάζουν προς ρευστοποίηση όσα ακίνητα δεν έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα που ενεργοποιείται από την 1η Ιουλίου.

G-20 εμπόριο και φορολογικά παράθυρα

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των 20 (G20) δήλωσαν χθες πως οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις έχουν «ενισχυθεί», θέτοντας σε κίνδυνο τη βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης χωρίς όμως να καλούν για μια επίλυση της διευρυνόμενης εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας.

Έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις που λίγο έλειψε να ματαιώσουν την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες που συναντήθηκαν στη νότια Ιαπωνία επαναβεβαίωσαν τις προθέσεις τους για το εμπόριο βάσει της διατύπωσης που είχε χρησιμοποιηθεί στο Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή τον περασμένο Δεκέμβριο και πρόσφερε μια χλιαρή υποστήριξη σε ένα βασισμένο σε κανόνες πολυμερές εμπορικό σύστημα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 συμφώνησαν να δημιουργήσουν κοινούς κανόνες που θα κλείσουν τα “παραθυράκια” που χρησιμοποιούν κολοσσοί της παγκόσμιας τεχνολογίας, όπως η Facebook, για να μειώσουν την φορολογική τους επιβάρυνση, σύμφωνα με την τελική εκδοχή του κοινού ανακοινωθέντος, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

 

Άρθρο: Τζένης Πάνου: Πώς καλύπτονται τα τεκμήρια (Καθημερινή 3.6.2019)

 

(πηγές: Καθημερινή, Έθνος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Capital.gr)

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

  • Απαιτούμενες γνωστοποιήσεις σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ αποτελεσμάτων συνεχιζόμενων και διακοπεισών δραστηριοτήτων όταν μεταξύ των δραστηριοτήτων πραγματοποιούνται ενδοομιλικές συναλλαγές (ΣΟΛ ΑΕ)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=214288

  • Εγχειρίδιο απαντήσεων στα συνηθέστερα ερωτήματα που αφορούν τα ενδοομιλικά μερίσματα

http://epixeirisi.gr/ΚΡΙΣΙΜΑ-ΘΕΜΑΤΑ-ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ-ΚΑΙ-ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ/23603/Εγχειρίδιο-απαντήσεων-στα-συνηθέστερα-ερωτήματα-που-αφορούν-τα-ενδοομιλικά-μερίσματα

  • Παροχή υπηρεσιών βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου

http://epixeirisi.gr/ΚΡΙΣΙΜΑ-ΘΕΜΑΤΑ-ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ-ΚΑΙ-ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ/23601/Παροχή-υπηρεσιών-βάσει-έγγραφων-συμβάσεων-παροχής-υπηρεσιών-ή-συμβάσεων-έργου

  • Μεταβίβαση μετοχών μη εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά από φυσικό πρόσωπο (Των Καραβοκύρη Αντωνίου & Δρογώση Γεωργίου, τ. Διευθυντών Υπουργείου Οικονομικών )

https://www.forin.gr/articles/article/27289/arthro-twn-karabokurh-antwniou-drogwsh-gewrgiou-metabibash-metoxwn-mh-eishgmenwn-se-xrhmatisthriakh-agora-apo-fusiko-proswpo

  • Χαρτοσήμανση εμβασμάτων από μητρική εταιρεία σε θυγατρική της στο εξωτερικό (Της Τατιάνας Ψαριανού )

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/30944