• Σήμερα είναι: Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

To στίγμα της εβδομάδας

Ψηφίζεται αύριο Τρίτη στη Βουλή ο Προϋπολογισμός για το 2019. Κύριο χαρακτηριστικό του το πάγωμα των δημοσίων επενδύσεων. Όπως αναφέρει το Capital.gr “η  κυβέρνηση αποφάσισε να δεσμευθεί έναντι των “θεσμών” στο “πάγωμα” του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων όχι μόνο για το 2019 αλλά και για το 2020. Αυτό αποκαλύπτεται μέσα από τη δισέλιδη επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον αντιπρόεδρο Ντομπρόβσκις και τον Επίτροπο Μοσκοβισί, βάσει της οποίας κρίθηκε επαρκής ο Προϋπολογισμός του 2019 που καλείται να ψηφιστεί την Τρίτη από τη Βουλή». Υπενθυμίζεται ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μειώνεται κατά 550 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον σχεδιασμό που έχει γίνει στο μεσοπρόθεσμο του 2018 (δηλαδή παραμένει “παγωμένο” στα 6,75 δισ. ευρώ αντί για 7,3 δισ. ευρώ που οριζόταν προηγουμένως).

 

Αγροτικές κινητοποιήσεις

Σήμερα το πρωί στις 11:00 οι αγρότες  της Θεσσαλίας κινητοποιούνται σε τρία σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, ζητώντας παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην τιμολόγηση ορισμένων προϊόντων τους και καλύτερη φορολογική μεταχείριση.Όπως επισημαίνει το skai.gr, αγρότες από την Λάρισα θα συγκεντρωθούν με τρακτέρ στον Πλατύκαμπο, στην παλιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου. Συνάδελφοί τους έχουν θέσει ως σημείο συνάντησης τα Φάρσαλα, στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ αγρότες από την περιοχή της Καρδίτσας σχεδιάζουν να στήσουν μπλόκο στον Ε-65.

Συσκέψεις αναμένεται να γίνουν και σε άλλα σημεία της χώρας ώστε να αποφασιστεί η δράση των τοπικών αγροτικών κοινοτήτων.Οι αγρότες ζητούν κυβερνητικά μέτρα για την ανατίμηση αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, όπως το βαμβάκι. Καταγγέλλουν πως οι χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με το μεγάλο κόστος παραγωγής και την μείωση των επιδοτήσεων συρρικνώνουν το εισόδημά τους.Ζητούν επίσης αφορολόγητο πετρέλαιο, τονίζοντας πως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σημερινές τιμές ανά λίτρο, και θέσπιση ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς του κλάδου τους.

Πληθαίνουν οι εισηγήσεις στην κυβέρνηση για δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού ύψους 12.000 ευρώ για τους αγρότες. Συγκεκριμένα, βουλευτές της κυβέρνησης ζητούν οι ενδιάμεσες και οι τελικές πληρωμές δικαιούχων, που αφορούν τη βασική ενίσχυση, την πράσινη ενίσχυση, τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε γεωργούς νεαρής ηλικίας, τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε μικροκαλλιεργητές, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και την ειδική ενίσχυση βάμβακος, να μην κατάσχονται, να μην υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και να μη συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές προς οποιονδήποτε οργανισμό του Δημοσίου και ασφαλιστικό φορέα μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη αποστείλει τη σχετική τροπολογία στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο όχι μόνο διατηρεί επιφυλάξεις, καθώς δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση παρά μόνον ότι θα βοηθήσει στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής, αλλά υποστηρίζει ότι θα «κοπεί» από τους δανειστές.

 

 

H πρόταση του ΤΧΣ για NPLs

Την πρόταση του ΤΧΣ  για ένα σχήμα προστασίας ενεργητικού (Asset Protection Scheme APS), βασισμένο στο ιταλικό πρότυπο, παρουσίασε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτις , κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Capital Link που έλαβε χώρα στην Νέα Υόρκη.

Ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε σύντομα ανακοινώσεις και περιέγραψε τα 3 κριτήρια που θα καθορίσουν την τελική μορφή του σχεδίου: ταχύτητα εφαρμογής, συμβατότητα με δίκαιο ΕΕ και απουσία κινδύνων.

Επισήμανε ότι για τις τράπεζες “οι προκλήσεις είναι μπροστά” αναφορικά με τα NPLs αν και όπως είπε είναι ανακεφαλαιοποιημένες και έχει αποδειχθεί ότι καλύπτουν τους στόχους των τεστ αντοχής.

Επισήμανε ότι εξετάζεται ένα σχήμα APS με βάση την πρόταση του ΤΧΣ. “Θα το αναγγείλουμε όταν θα είμαστε έτοιμοι” ανέφερε, συμπληρώνοντας πως αυτό “θα γίνει σύντομα”.

 

 

Συγκέντρωση διαθεσίμων

Στις αμέσως επόμενες  ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ώστε εντός περιορισμένου χρονικού διαστήματος (εντός μηνός το πιθανότερο) τα ελεύθερα μέχρι σήμερα ταμειακά διαθέσιμα να συγκεντρωθούν σε έναν Υπερλογαριασμό. Ως γνωστόν τα  ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων γενικής κυβέρνησης συγκεντρώνονται σε έναν  Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου, ο οποίος τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι με την πρόβλεψη αυστηρών ποινών στην περίπτωση μη συμμόρφωσης με  παύση του διοικητικού συμβουλίου και μαχαίρι στις κρατικές επιχορηγήσεις.

Μέχρι σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου μαζί με τον σκληρό πυρήνα του Cash Buffer (24 δισ. ευρώ), ο οποίος δεν μπορεί να αγγιχθεί παρά μόνο μετά τη σύμφωνη γνώμη του ESM, έφταναν τα 34 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να φθάσουν στα 40 δισ ευρώ.

 

 

Προβλέψεις για τον χριστουγεννιάτικο τζίρο

Τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από τη πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του εορταστικού ωραρίου με τα καταστήματα να είναι φέτος ανοικτά τις τρεις τελευταίες Κυριακές του έτους, δείχνουν πως το 2018 ο τζίρος των Χριστουγέννων ενδέχεται να κινηθεί οριακά καλύτερα από τα περυσινά επίπεδα, αναφέρει σε άρθρο του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, κ. Βασίλης Κορκίδης.

Οπως επισημαίνει, «ο εορταστικός τζίρος του Δεκεμβρίου το 2018, αναμένεται να κυμανθεί κοντά στα περυσινά 3,5 δισ. ευρώ και κάπως καλύτερα, αλλά βεβαίως πολύ μακριά από τα 5,4 δισ. ευρώ τζίρου το 2009. Η σωρευτική μείωση οκταετίας του χριστουγεννιάτικου τζίρου, υπολογίζονται στο -35%, με απώλειες σχεδόν 2 δισ. ευρώ.

 

Ρώμη – Ε.Ε.

Μέχρι σήμερα  ή το πολύ την Τρίτη είναι πολύ πιθανό να βρεθεί συμβιβασμός στη διένεξη Ρώμης – Κομισιόν στο ζήτημα του ελλείμματος, εκτιμούν Ιταλοί πολιτικοί παρατηρητές στη Ρώμη. Στο μεταξύ συνεχίζεται η διαπραγμάτευση των δύο πλευρών, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Κύριο σημείο αναφοράς παραμένει η μείωση του δημοσίου ελλείμματος κοντά στο 2% με μείωση του 0,4% σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις της Ρώμης.

 

(πηγές: Καθημερινή, Το Βήμα, Capital.gr, Euro2day, ΑΝΑ-ΜΠΕ)

 

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

  • ΕΛΤΕ: «Διαδικασία παύσης / παραίτησης ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτικής εταιρείας».

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_031_2018.pdf

  • ΣΛΟΤ 2363/2018 Υπεραξία εκτίμησης επιτροπής του άρθρου 9 του ΚΝ 2190/20

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=569&catid=2&lang=el&Itemid=101

  • Επίδομα Χριστουγέννων: Υπολογισμός – Χρόνος καταβολής – Πρακτικά παραδείγματα. Ευάγγελος Χατζηπέτκος, Λογιστής

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=212331

  • Αναγνώριση ζημιών από συμμετοχή στο κεφάλαιο εταιριών στην αλλοδαπή. Της Τατιάνας Ψαριανού

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/29968

  • Η μεταφορά φορολογικής κατοικίας στο εξωτερικό και οι πρόσφατες εξελίξεις – Χωριστές δηλώσεις συζύγων. του Γιώργου Δαλιάνη, με τη συνεργασία του Γιάννη Αρτσίτα

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/29974

  • ΠΟΛ. 1221/2018 Εφαρμογή των διατάξεων για την απόσβεση του κόστους ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης νερού

https://www.forin.gr/articles/article/25768/pol-1221-2018

  • Αριθμ. 65374/1428 Καθορισμός ανωτάτων ορίων υπερωριακής απασχόλησης, των εργαζόμενων σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες, για το Α’ ημερολογιακό εάμηνο 2019.

https://www.forin.gr/articles/article/25794/kathorismos-anwtatwn-oriwn-uperwriakhs-apasxolhshs-twn-ergazomenwn-se-biomhxanikes-biotexnikes-epixeirhseis-ekmetalleuseis-kai-ergasies-gia-to-prwto-hmerologiako-eksamhno-2019