• Σήμερα είναι: Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Το Accountancygreece εύχεται στους αναγνώστες του Καλή Χρονιά.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το 2019 θα είναι μια μεστή χρονιά σε πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.  Ο Ιανουάριος είναι γεμάτος ειδήσεις και γεγονότα που θα επηρεάσουν τις επόμενες εξελίξεις.

Α. Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα διαφανεί η  πρώτη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών του 2018 με την ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων εκτέλεσης προϋπολογισμού για το σύνολο του έτους που πέρασε. Τα στοιχεία αυτά (σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού) θα δίνουν μία πρώτη εικόνα για την πορεία των εσόδων, αλλά και για το πώς τελικά κλείδωσαν οι δαπάνες.

Β. Έρχεται η ώρα για αποφάσεις στο ζήτημα των «κόκκινων δανείων». Σύμφωνα με πληροφορίες η  κυβέρνηση θα στείλει μέσα στην εβδομάδα  στις Βρυξέλλες και στα υπόλοιπα όργανα της ΕΕ την πρόταση του ΤΧΣ για την ταχύτερη απομείωση των κόκκινων δανείων. Η πρόταση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι η πρόταση που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο σε επενδυτικό κοινό στην Νέα Υόρκη και η οποία βασίζεται στο ιταλικό μοντέλο παροχής κρατικών εγγυήσεων και προβλέπει τη μεταβίβαση σε SPV μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία θα τιτλοποιηθούν για να πωληθούν σε επενδυτές.

Γ. Στις 10 Ιανουαρίου συνέρχεται το euroworking group για να προετοιμάσει το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου 2019. Παρόλα που τα κεντρικά θέματα είναι οι προυπολογισμοί Ιταλίας, Γαλλίας, οι επιπτώσεις από το Brexit κ.ά αναμένεται να γίνει η προετοιμασία της επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα.

Δ. Οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα την εβδομάδα μετά τις 21 Ιανουαρίου. Θέματα που θα τους απασχολήσουν είναι το κλείσμο του προϋπολογισμού του 2018, ορισμένες από τις παροχές της κυβέρνησης (αφορολόγητο, ΦΠΑ στα νησιά κ.ά)

Ε. Μέσα στον Ιανουάριο θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί το ζήτημα του κατώτατου μισθού, θέμα που επηρεάζει τις δημοσιονομικές εξελίξεις, όπως και το ζήτημα της ανανέωσης του Νόμου Κατσέλη.

 

 

Η Μέρκελ στην Αθήνα

Η Καγκελάριος της Γερμανίας κ.Α.Μέρκελ θα πραγματοποιήσει στις 10 και 11 Ιανουαρίου την τέταρτη επίσκεψή της στην Ελλάδα –τη χώρα η κρίση της οποίας σημάδεψε τη διακυβέρνησή της– και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη. Επιπλέον, ενδέχεται να συναντηθεί με Ελληνες επιχειρηματίες και να συμμετάσχει σε συζήτηση για την Ευρώπη με μαθητές της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.

 

Πρέσπες και εξελίξεις

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου αναμένεται η  ψήφιση στη Βουλή των Σκοπίων της συμφωνίας των Πρεσπών. Αμέσως μετά θα «τρέξουν» και οι εξελίξεις στην Ελλάδα.

 

H ώρα του Brexit

Καθοριστικό σημείο των επομένων ημερών είναι το ζήτημα του Brexit. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα πως η χώρα θα βρεθεί σε αχαρτογράφητο έδαφος εάν η δική της πρόταση της συμφωνίας για το Brexit απορριφθεί από το Κοινοβούλιο αυτόν τον μήνα, διαψεύδοντας ταυτόχρονα τα δημοσιεύματα ότι θα επιδιώξει μία αναβολή της ψηφοφορίας για δεύτερη φορά. «Εάν η συμφωνία δεν εγκριθεί κατά τη δεύτερη ψηφοφορία που έρχεται, τότε πραγματικά θα βρεθούμε σε αχαρτογράφητα εδάφη. Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος που μπορεί να πει το τι μπορεί να συμβεί επί τη βάσει των αντιδράσεων που θα δούμε στο Κοινοβούλιο», τόνισε η Μέι μιλώντας στο BBC.

Άρθρο:

Τι αλλάζει στις ανώνυμες εταιρείες το 2019 με βάση τον νέο νόμο (των Τζένη Πάνου και Γιώργου Σαμοθράκη)

 

(πηγές: Καθημερινή, Capital.gr, Euro2day.gr, ΑΝΑ-ΜΠΕ)